Soylu terör saldırısında ABD'yi suçladı Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz yanıt verdi: ABD, Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesine verdiğiniz katkıdan sonsuz memnun

Süleyman Soylu, İstiklal'deki patlamada ABD’yi suçlayarak “ABD’nin taziyesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz” ifadelerini kullandı. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Soylu'ya "ABD, Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesine verdiğiniz katkıdan sonsuz memnun" diye karşılık verdi.

Soylu terör saldırısında ABD'yi suçladı Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz yanıt verdi: ABD, Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesine verdiğiniz katkıdan sonsuz memnun

İstiklal Caddesi’ndeki patlamaya yerine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı PKK / PYD’nin organize ettiğini söyledi ve ABD’ye tepki gösterdi.

Soylu, Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye mesajını kabul etmediğini belirterek, “Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye mesajını kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani’yi terör bölgelerini besleyen, oradan Türkiye’nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ TÜMGENERAL YAVUZ: ABD VERDİĞİNİZ KATKIDAN SONSUZ MEMNUN

Süleyman Soylu’nun açıklaması sonrası emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Twitter hesabından “ABD, Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesine verdiğiniz katkıdan ve Türk milletinin parasıyla Afrin ve civarında yaptırdığınız evlerden sonsuz memnun!” paylaşımını yaptı.

Yavuz’un bu paylaşımı Türkiye’nin bugüne kadar Suriye’de gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonları ve İdlib’te ortalama maliyeti 5 bin TL olan evleri akıllara getirdi.

PATLAMANIN OLDUĞU GÜN SURİYE’DEYDİ: ABD’Yİ ELEŞTİRDİ

İstiklal Caddesi’nde patlama olduğu gün, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kuvvetlerinin kontrolü altındaki Halep’in El-Rai ilçesinde yapılan ilkokulu ve anaokulunun açılışına katılan Süleyman Soylu, burada yaptığı konuşmada yine ABD’yi eleştirerek, “Sınav tam da buradadır. Amerika, Afganistan'dan kaçarken o uçak kalktığı andan itibaren insanları dökerek öldürmüştür. Kendi tarihinde belki de en kara lekeyi vurarak kaçmıştır. İnsanlık dışı, bir devletin yapmaması gerekenleri başından itibaren yaptıklarının maliyetini ödediklerini yaşadık ve gördük. Irak'a demokrasi getirecekti, Afganistan'a barış getirecekti. Dünya, bunların her birini yaşıyor ve görüyor” ifadelerini kullandı.

SALDIRI SIRASINDA SURİYELİLERE EV DAĞITIYORDU

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırının gerçekleştiği sırada Suriye İdlib’te 600 briket evin açılış törenine katılan Soylu, “Bilesiniz ki bizim dünyamız, sadece bu dünya değildir. Bizim dünyamız, elbet öteki dünyadır. Onu hiç unutuyor değiliz. Burada neyle karşı karşıya kaldığınızı, neyle karşı karşıya olduğunuzu biliyoruz. Hiçbir zaman sizi yalnız bırakmayacağız, size sırtımızı dönmeyeceğiz, kardeşliğimizi unutmayacağız. Dünya üzerimize gelse de sizden elimizi de gönlümüzü de koparmayacağız” diye konuştu.

“Burada 2 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 75 bin briket ev yapıldı. Okullar, sağlık ocakları, parklar, camiler, bütün sosyal donatılar gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Allah nasip ederse, bu yılın sonuna kadar 100 bin briket evi tamamlamış olacağız” ifadelerini kullanan Soylu, briket sayısının 75 bine ulaştığını söyledi.

“HER BİR EVİN MALİYETİ 3 İLE 7 BİN TL ARASI”

25 Haziran 2020’de briket evlerle ilgili açıklama yapan Soylu, Temmuz ayı sonunda 20 bin briket evin tamamlanacağını, yıl sonuna kadar ise 50 bin ev taahhüdü olduğunu söylemişti. Yapılan evlerin her birinin maliyeti ise 3 ile 7 bin TL arasında değişiyor.

Ortalama 5 bin TL maliyeti olan briket evleri Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde Kızılay ile hükümete yakın Sadaka Taşı, Hayrat, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri, Türkiye Diyanet Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İstanbul Fetih Cemiyeti, KIYAMDER ve Beşir Derneği yapıyor.

BAĞIŞLARLA YAPILAN EVLER

Kızılay, briket evler için başlattığı bağış kampanyasında, 3 bin lira karşılığında bir ev, 50 TL bağış karşılığında ise her eve ‘bir tuğla koyulduğunu’ belirtmiş, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise yaptığı evlerin 7 bin TL olduğunu duyurmuştu.

AFAD, 7 bin lira maliyeti olan konutların bir kısmını yapmak için "İdlib kampanyası"nda toplanan yaklaşık 720 milyon liranın bir kısmını kullanmış; ilk aşamada projeyi "Bir Aradayız, İdlib'in Yanındayız" ismiyle ve 8 sivil toplum kuruluşu (STK) ile başlatmıştı.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) da sekiz sivil toplum kuruluşundan biri. İHH, 20 bin briket ev inşa etmeyi ve “120 bin kişiye” barınma sağlamayı planladıklarını açıklamıştı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun bağış yaptığı 20 evden ikisi ise Türkiye Diyanet Vakfı'nın projesi kapsamında yapılmış; Türkiye Diyanet Vakfı 6 bin lira maliyetli 500 evin yapımını tamamladıklarını duyurmuştu.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
İstiklal Caddesi patlama Süleyman Soylu Emekli Patlama