Bekir Bozdağ bütçe komisyonunda konuştu: 'Cumhurbaşkanını hukuken tam sorumlu hale getirdik'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda "Yaptığımız değişiklikle her iş veya işlemden dolayı cumhurbaşkanını hukuken tam sorumlu hale getirdik" açıklamasında bulundu.

Bekir Bozdağ bütçe komisyonunda konuştu: 'Cumhurbaşkanını hukuken tam sorumlu hale getirdik'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Adalet Bakanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Ceza ev İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’ın bütçeleri görüşülüyor.

''CUMHURBAŞKANINI TAM SORUMLU HALE GETİRDİK''

Görüşmeler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sunuşuyla başladı.

Bozdağ, ''Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararlar başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanmasına rağmen, bu kararlardan başbakanın ve ilgili bakanın sorumluluğu söz konusu olurken ve cumhurbaşkanının bunlardan dolayı hiçbir hukuki sorumluluğu yokken, yaptığımız değişiklikle her iş veya işlemden dolayı cumhurbaşkanını hukuken tam sorumlu hale getirdik'' ifadelerini kullandı.

Bozdağ, özetle şunları söyledi:

“Basım, yayım ve ifade hürriyetini tahkim etmek maksadıyla kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçlarının suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilmesini veya işletilmekten alıkonulmasını anayasa hükmü ile yasakladık.

“TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER İÇİN YENİ VE GÜÇLÜ BİR ANAYASAL VE YARGISAL GÜVENCE OLUŞTURDUK”

Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasında bulunan herkese, hak ihlalinin tespiti ve hak ihlali kararı almak için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı tanıyarak temel hak ve hürriyetler için yeni ve güçlü bir anayasal ve yargısal güvence oluşturduk. Temel hak ve hürriyetlerle ilgili değişiklikler yanında yaptığımız diğer önemli reformlarla da Cumhuriyet’imizin hukuk devleti vasfını güçlendirdik. Yargı yetkisini Türk Milleti adına kullanan bağımsız mahkemelerin aynı zamanda tarafsız mahkemeler olduğu Anayasa’da açıkça ifade edilerek yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı daha da tahkim edildi.

“CUMHURBAŞKANININ CEZAİ SORUMLULUĞUNU İSTİSNASIZ SAĞLADIK”

Belirli şartlar altında sadece vatana ihanet ile suçlandırılabilen ve bunun dışında hiçbir cezai sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu istisnasız sağladık. Yargının denetim yetkisinin sadece idari eylem veya işlemin hukuka uygunluğu ile sınırlı olduğunu, yargı yetkisinin hiçbir surette yerindelik denetimi biçiminde kullanılamayacağını Anayasa’da ayrıca ve açıkça vurgulayarak yargı aktivizminin önüne geçtik. Devlet Güvenlik Mahkemelerini ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırdık. Askeri mahkemeleri, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ni kaldırarak yargıdaki sivil ve askeri yargı ayrımını sonlandırdık ve ülkemizde yargı birliğini sağladık.

“SİYASİ HAKLARI VE SEÇİLME HAKKINI KISITLAYAN BİR SEÇİLME ENGELİNİ DAHA KALDIRDIK”

Anayasa’nın 76’ncı maddesinin 2’nci fıkrasındaki ‘ideolojik veya anarşik eylemlere’ ibaresini ‘terör eylemlerine’ şeklinde değiştirerek, siyasi hakları ve seçilme hakkını kısıtlayan bir seçilme engelini daha kaldırdık ve böylelikle milletvekili seçilme yeterliliğinin kapsamını genişlettik. Askerlik yükümlülüğünü milletvekili seçilme engeli olmaktan çıkararak, milletvekili seçilme yeterliliğinin kapsamını genişlettik ve milletvekili seçilme engellerinden birini daha kaldırdık.

“İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE KARŞI ‘SIFIR TOLERANS’ ANLAYIŞINI BENİMSEDİK”

Bu politikanın gereği olarak, işkence suçlarında zamanaşımını, cezaların para cezasına çevrilmesini ve ertelenmesini ve soruşturma için gerekli olan mülki idare amirinin iznini kaldırdık. Ayrıca işkence suçunun cezasının alt ve üst sınırlarını artırdık. ‘İşkence ve kötü muameleye sıfır tolerans’ politikası bugüne kadar tavizsiz uygulanmıştır, bundan sonra da tavizsiz uygulanmaya devam edecektir.

“YENİ ANAYASA YAPMAK, BİZİM DEĞİŞMEZ VE DEĞİŞTİRİLEMEZ GÜNDEMİMİZDİR”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan Türkiye Yüzyılı vizyonunun en önemli başlığı, yeni bir anayasanın hayata geçirilmesidir. Herkesin ve her kesimin kendini hür hissettiği ve katkı verdiği demokratik bir ortamda yeni anayasa yapmak, bizim değişmez ve değiştirilemez gündemimizdir, vazgeçilmez hedefimizdir. Türkiye’de, yeni anayasayı parti programına ve seçim beyannamesine koymayan parti neredeyse yoktur. Bu gerçekliğe rağmen bugüne kadar Türkiye’de maalesef yeni anayasa yapılamamıştır. Türkiye’de herkesin ve her kesimin üzerinde müttefik olduğu halde yapamadığı tek şey, yeni anayasadır. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılına ve diğer bir anlatımla Türkiye Yüzyılı’na yeni anayasa ile başlamak, ülkemizi ve milletimizi daha da güçlendirecektir. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılını Türkiye Yüzyılı olarak inşa edebilmemiz için yeni bir anayasaya olan ihtiyacımız tartışmasızdır. Adalet Bakanlığı olarak, yeni anayasa çalışmalarına azami katkı vermeye devam edeceğiz.

“ÖNGÖRÜLEBİLİR ADALET, ÜZERİNDE EN FAZLA ÇALIŞACAĞIMIZ KONULARDAN OLACAKTIR”

Adalet ve erdem, Türkiye Yüzyılı vizyonunun en önemli yapıtaşlarından biridir. Biliyor ve inanıyoruz ki adalet, devleti ve milleti ayakta tutan ve koruyan en büyük güçtür. Adalete güven ve yargı hizmetlerinden memnuniyeti artırmak, değişmez birinci gündemimiz olmaya devam edecektir. Dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de ‘vaktinde tecelli eden adalet’ ve ‘öngörülebilir adalet’, üzerinde en fazla çalışacağımız konulardan olacaktır. 2002 yılından bu yana adalet hizmetleriyle ilgili politikalarımızı, adalete güveni artırmak, yargı hizmetlerinden memnuniyeti yükseltmek, mülkün temeli olan adaleti ayakta tutmak, adaletin vaktinde tecellisini sağlamak, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını tahkim etmek ile Cumhuriyet’imizin hukuk devleti vasfını daha da güçlendirmek esasları üzerine inşa ettik.

“SON 20 YILDA, KADIN HAKLARININ ETKİN KORUNMASI İÇİN KÖKLÜ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILMIŞ VE KURUMSAL BİR YAPI OLUŞTURULMUŞTUR”

Son 20 yılda, kadın haklarının etkin korunması için köklü mevzuat değişiklikleri yapılmış ve kurumsal bir yapı oluşturulmuştur. 2002 yılından önce bulunmayan birçok uygulama sistemimize kazandırılmıştır. 2003 yılında aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için aile mahkemelerinin kurulması, 2012 yılında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’unun kabul edilmesi ve kadına karşı işlenen suçlarda daha ağır ve caydırıcı cezalar getirilmesi, bunların başlıcalarındandır. Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde ‘Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’ kuruldu ve uzmanlaşmış Cumhuriyet savcıları tarafından bu soruşturmaların yürütülmesi sağlandı. Halihazırda 81 ilde ve 144 ilçe adliyesinde bu bürolar faaliyet göstermektedir. 6284 sayılı Kanun uyarınca öngörülen koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının tek elden değerlendirilmesi ve etkin takibinin sağlanabilmesi amacıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca tedbir kararlarına ilişkin ihtisas mahkemeleri olarak tedbir mahkemeleri faaliyete geçirilmiştir."

“KİŞİSEL VERİ İHLALİNE 133,5 MİLYON LİRA İDARİ YAPTIRIM UYGULANDI”

Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Faruk Bilir ise kurulun çalışmaya başladığı günden bugüne uygulanan cezaları şöyle açıkladı:

“Kurulun çalışmaya başladığı 12 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar, CİMER kanalıyla gelenler de dahil olmak üzere 27 bin 415 başvuru alınmış, bunlardan 25 bin 441’i sonuçlandırılmıştır. Bu zaman zarfında Kurum’a 952 veri ihlal bildirimi yapılmış, gelen bildirimlerden 219’u kurumun resmi internet sayfasında ilan edilmiştir. Kurulun görev alınana giren konularda 869 hukuki görüş verilmiştir. Yapılan incelemeler sonucu 133 milyon 513 bin lira idari yaptırım uygulanmıştır.”

Etiketler
Bütçe Cumhurbaşkanlığı Bekir Bozdağ TBMM