AKP, Esad'la görüşmeye hazırlanıyor: Yeni politika belli oldu

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, AKP iktidarının 'yeni Suriye politikası' ile ilgili bazı bilgiler verdi: "Terörün çıbanbaşı noktaları için (Arap Pınarı, Münbiç, Tel Rıfat) '30 km'de çevir, teröristleri imha et, bölgeyi güvenli hale getir, Suriye ile kontrol et' mekanizması işletilecek."

AKP, Esad'la görüşmeye hazırlanıyor: Yeni politika belli oldu

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, Türkiye ile Suriye arasında yakın zamanda normalleşmenin başlayacağına dair sinyalleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır 'katil' diye seslendiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşebileceğini söylemişti. "Esed ve Sisi ile görüşme olabilir mi?" şeklindeki soruya açıkça şu yanıtı vermişti: "Olabilir. Siyasette küslük, dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartlarda adımlar atılır."

Müderrisoğlu, hükümetin izleyeceği yeni politikayla ilgili şunları kaydetti:

"(...) Peki, şimdi ne olacak? Rusya'nın baştan beri teşvik ettiği gibi Suriye rejimi ile istihbarat ve sınırdaki komutan seviyesini aşan içerikli görüşmelere kapı aralanacak.

Terörün çıbanbaşı noktaları için (Arap Pınarı, Münbiç, Tel Rıfat) '30 km'de çevir, teröristleri imha et, bölgeyi güvenli hale getir, Suriye ile kontrol et' mekanizması işletilecek.

Suriyeli sığınmacıların gönüllü ve güvenli biçimde ülkelerine dönüşü için uygun zaman ve zemin aranacak.

Böylece rejimin üst perdeden dile getirdiği tezler yerine, bölgenin ve küresel konjonktürün gerçekliğine göre gelişecek müzakerelerin altyapısı kurulacak."

Yazının tamamı.

Etiketler
Suriye Recep Tayyip Erdoğan Beşar Esad Münbiç