Ekrem İmamoğlu - Binali Yıldırım yayını 'çaldılar' tartışmasıyla hızlı başladı

Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AKP'nin İBB adayı Binali Yıldırım yayını Gerçek Gündem'de.

Ekrem İmamoğlu - Binali Yıldırım yayını 'çaldılar' tartışmasıyla hızlı başladı

Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AKP'nin İBB adayı Binali Yıldırım yayınınından satır başları şöyle:

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Ekrem İmamoğlu: Dilerdim ki 31 Mart öncesi olsun ama bugüne nasip olsun. Emek gösteren herkese teşekkür ediyorum. Yıldırım'a çok teşekkür ediyorum. Demokrasi süreci için kıymetli bir başlangıç olur. Bizi dinleyen herkes çok değerli bir süreci izleyecek. Burası Kırkpınar meydanı değil, müzakere ortamı. Sayın Yıldırım'ın babalar gününü kutluyorum.

- İstanbul seçiminin iptali. Biz bu seçime niye giriyoruz?

Binali Yıldırım: Sizin oylarınız sayılırken birtakım garip işler oldu, şaibe karıştı. YSK da bütün bu durumu değerlendirerek seçimin sahibi olması sıfatıyla yenilenmesine karar verdi. Bizim tercihimiz seçimin yenilenmemesiydi. Bunun için çok çabaladık. Ancak CHP bize yardımcı olmadı. Keşke oyların tamamı sayılabilseydi. O zaman hiçkimsenin kafasında bir tereddüt kalmayacaktı. Bir daha İstanbulluları yormayacaktık.

- Oylar çalındı iddiasında ısrarcı mısınız? -

Binali Yıldırım: Evet iddialıyım, oylar sayıldı yüzde 10'u sayıldı 29 binlerden 13 bine düştü fark. Bu da gösteriyor ki geriye kalan yüzde 90 sayılsa bu seçimin sonucu değişir. Biz oyların tekrar sayılmasını çok istedik.

- Oyları kim çaldı?

Binali Yıldırım: Onu bulacak olan YSK. Oyların yer değiştirmesi çalınmasıyla aynı anlamı taşır. Benim oyum CHP adayına yazılıyorsa bu çalınmadır. Başka bir izahı yok. Nitekim sayımlarda da bu ortaya çıktı. YSK da bu delilleri dikkate alarak bu seçimi yenilemeye karar verdi.

Ekrem İmamoğlu: Oyların sayılmasını istedik ama CHP istemedi yorumu yanlıştır. 31 Mart gecesini hızlıca hatırlayalım. Öncelikle TV kanallarının bir kısmı yasakları çiğneyerek bir süreç başlattı. Veri alınamama kısmı 12 saate yakın sürdü. Sayın Yıldırım ne olduysa kazandık diye açıklama yaptı. Ne tesadüftür ki o esnada AA yayını kesti. O günün sabahında YSK başkanı süreci sona erdiren açıklamasını yaptı. 29 binden fark indi diyor sayın Yıldırım. 24 bin 057 ilk sayı. 24 bin 057 oyla başlayan süreç 13 bine indi.

- 4 pusuladan 1'i neden geçersiz?

Ekrem İmamoğlu: AA bu veriyi neden kesti? Sayın Yıldırım'ın tek bir açıklaması yok. Niçin 12 saat veri verilemedi? Maddi hatalardan sonra sayı 20 bine indi. Daha sonra geçersiz oylar sayıldı. Sayı 13 bine indi. Daha sonra sondaj yapıldı. 13 bin 729'a indi. Sondaj yapılan sandıklarda bizim lehimize oy çıktı. Bir zarfta 4 oy var. Muhtarlık seçimi, ilçe belediyesi meclis üyesi seçimi, ilçe belediye başkanlığı seçimi... Şaibe yok. Şaibe bir tek İBB başkanlığında var. Buna hiçkimse inanmaz. İBB seçimleri anamızın ak sütü gibi helaldir.

Çaldılar ama bilmiyorum olmaz. İftira var, bu çaldılar lafı olmaz. Kime söylüyorsunuz? AKP'li sandıkta görev alan kardeşlerime mi söylüyorsunuz? Sandık kurulu başkanlarına mı söylüyorsunuz? YSK'nın raporunda çaldılar yok. Meydanlarda, caminin önünde çaldılar sözü var. Kim çaldı Allah aşkına?

Binali Yıldırım: Olayları çarpıtmanın gereği yok. Ekrem bey ilk açıklamasını akşam 9'da yaptı. 9 puan öndeyiz dedi. Benim ilk açıklamam 11:25'tir. Eldeki bilgilere göre o zaman biz seçimi kazandık dedik. Bu hata değildi. Kazandığımız eldeki bilgilere göre ortaya çıktı. AA yayını kesti kesmedi benim işim değil. Bizim orda müşahitlerimiz var, onlarla görüşüyoruz.

4 pusula meselesi tamamen bir aldatmacadır. İtiraz edilen İBB başkanlığı. İlçeler için de itiraz var. Maltepe için MHP, Büyükçekmece için AKP, Sancaktepe için de CHP. CHP neden Sancaktepe'ye itiraz etti? İtiraz olan oy pusulası sayılır bu, bu kadar basit bir iştir. İşi çarpıtmanın bir anlamı yok.

Binali Yıldırım: Sayılsaydı seçim bizim lehimize olacaktır. Bizim derdimiz şaibeler ortadan kalksın biz bunu istedik. İstanbul halkını düşünerek istedik. Beklediğimiz anlayışı görmedik 23 Haziran'a gidiyoruz. Söylemlerimizde bir değişiklik yok. Ben baştan beri İstanbul'u konuşuyorum. 31 Mart'tan önce de bunları söylüyordum. Aynen de bunu yaptım. Fakat beka söylemi vardı, sayın Cumhurbaşkanı öndeydi.

Ekrem İmamoğlu: Saat 9'da yaptığım açıklama şudur: Kendimizi mecbur hissettik. AA yüzde 64'te rakibimizi gösteriyor. Yaklaşık bir buçuk saatin üzerinde TV kanalları yasal olmayan yayın yapmıştır. Saat 2:20'de benim açıkladığım veri: 30 bin 86 sandığa göre sonucun değişme şansı kalmamıştır.

Daha girilmemiş 100 sandık vardır. İşinize geldiği gibi rakamlarla oynamayın. Yalan ifade hoş bir şey değil. Gerekçeye göre karar veriyor YSK. YSK'nın kararında çaldılar yok, sayımla ilgili hiçbir şey yok. Soyadına göre, yüzüne bakıp seçmeni tanıdıklarını söylediler. Bunlara kimse inanmaz. Yenilenen seçim bir demokrasi süreci mücadelesidir. ben seçilmiş belediye başkanıyım. Hakkımızı gasp edenlere, kul hakkı yiyenlere karşı verilen mücadeledir. Geçmişte beka sorunu var diyenler, bu süreçte hiç beka sorunu yok. Konu İstanbul'a döndü. Kul hakkı yenmiştir.

SORU: 31 Mart, YSK kararı ve 23 Haziran tamamını konuşmak istiyorum. Sİzin vaatleriniz var doğalgaz indirimi, ailelere yardım, kreş yardımı. Tabi rakibinizin de 18 günlük bir çalışması var su inidirimi gibi. Hep şu soruluyor "Sizin patiniz 25 yıldır İstanbul'un belediyesini yönetiyor partiniz de 17 yıldır merkez iktidarda bu neden yapılmıyor diye soruluyor.

Binali Yıldırım: Biz 25 yılda İstanbul'a çok hizmet yaptık. 1994'te 14 litre su veriliyordu, şimdi 101 litre su veriliyor. Istıranca'dan su getirildi, Melen'den su getirildi. Arıtma yüzde 9'du şimdi yüzde 99,5. Kanalizasyon hiç yoktu şimdi yüzde 70

1500 otobüs vardı şimdi 6500 otobüs var. Bu bizim de vaadimiz. AK Parti önergesi ile çıktı. Ekrem beyin önerdiği indirim tarzı değil, bizim önerdiğimiz indirim tarzı öne çıktı.

Etiketler
İmamoğlu Yıldırım ortak program Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu