Garo Paylan Samatya saldırısını sordu: Neden yakalanmadılar?

HDP Milletvekili Garo Paylan, 31 Mayıs Cuma günü Samatya'da Ermeni asıllı Arpine T.'ye yapılan saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.

Garo Paylan Samatya saldırısını sordu: Neden yakalanmadılar?

HDP Milletvekili Garo Paylan, 31 Mayıs Cuma günü Samatya'da Ermeni asıllı Arpine T.'ye yapılan saldırının faillerinin neden hala yakalanmadığını sordu.

Arpine T., Agos'a yaptığı açıklamada Ermenistan'a dönme kararı aldıklarını belirtmişti.

31 Mayıs Cuma günü maskeli iki kişinin bıçaklı nefret saldırısına uğrayan Ermeni asıllı Arpine T. ailesi ile birlikte Ermenistan'a dönme kararı aldı.

Arpine T. taburcu edilmesinin ardından Agos’a yaptığı açıklamada Ermenistan’a dönme kararı aldıklarını ancak bir süre daha soruşturmanın ilerlemesini bekleyeceklerini söyledi.

Olayın ardından aileye çeşitli destek ziyaretleri gerçekleştirildi. Başepiskopos Ateşyan aileyi ziyaret ederek suçluların ortaya çıkması konusunda süreci takip edeceklerini söyledi.

"DELİLLER TOPLANMADI

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon adına insan hakları savunucusu Eren Keskin de aileyi ziyaret etti. Arpine T.’nin avukatlığını yapacak olan Keskin Agos’a şunları söyledi:

“Biz Arpine hanımın vekaletini alacağız ve hukuksal işlem başlatacağız. Olay hakkında genel olarak gereken delillerin toplanmadığını biliyoruz. Bu dosyayı ben Maritsa Küçük dosyasına çok benzetiyorum, o dosyada da ailenin avukatlığını yapmıştım o dosyada da deliller toplanmamıştı bizim zorlamalarımızla deliller toplandı onlar da yeterli itibar görmedi.

Bu saldırının çok açık ırkçı ve nefret söylemi saldırısı olduğunu düşünüyoruz. Aile çok fazla çekiniyor ve korkuyor, olayın bu kadar kapalı şekilde seyretmesi yavaş hareket etmemizi doğuruyor. Önümüzdeki günlerde vekalet işlemini tamamlayıp dosyaya bakacağız. İHD olarak hassasiyetle bu olayı inceliyoruz.”

"SALDIRGANLAR NEDEN HÂLÂ YAKALANMADI?"

Aileyi ziyaret eden HDP Milletvekili Garo Paylan da ziyaret sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi yöneltti.

Paylan önergede şu sorulara yer verdi:

- Bu nefret odaklı saldırıyla ilgili olarak, saldırganların kimliklerinin tespiti ve yakalanması konusunda hangi aşamalar kaydedilmiştir?

- Saldırının üzerinden günler geçmiş olmasına ve bölgedeki mobese kameralarının varlığına rağmen, ‘nefret suçu faili’ olan saldırganlar neden hala yakalanamamıştır?

- Bu noktada, suçun yeterince üzerine gidilip gidilmediği ve emniyet güçlerinin soruşturma aşamasında bir ihmali olup olmadığı hususları araştırılmış mıdır?

- Emniyet güçleri tarafından olaya ilişkin olarak sürdürülen soruşturma ve kovuşturmalar bu suçun bir ‘nefret suçu’ olduğu bilinciyle mi yürütülmektedir?

- Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı birimler, nefret suçlarının ve nefret suçlarında zuhur eden cezasızlığın ortadan kaldırılmasına dönük hangi önleyici adımları atmaktadır?”

Etiketler
Ordu HDP Milletvekili Saldırı Garo Paylan