Ekrem İmamoğlu: Türkiye tarihinde böyle bir siyasi kopyalama görülmemiştir

İBB'nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, Haber Global'de Erdoğan Aktaş'a açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu: Türkiye tarihinde böyle bir siyasi kopyalama görülmemiştir

İBB'nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, Haber Global'de Erdoğan Aktaş'a açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Zifiri karanlıkta yıldızlar çok parlaktır dedim. Şu an da insanların gözlerinde o parlaklıkta bir ışık görüyorum. Biz inanılmaz bir enerji kurmuş durumdayız. 31 Mart'ta yaşanan travma. Ben istemezdim o gece yarım saatte bir çıkıp toplumu aydınlatmayı. Benim görevim değil ki. Yönetenlerin görevi.

Sürece en ufak bir sıkıntı getirmemeleri getirmemeleri gerekirdi. Türkiye'ye tarihi rezilliği yaratan Anadolu Ajansı kurumu. Yok hükmündedir. Veri vermeyi kesti. İnsanlara dedik ki: Biz insanlara hakkımızı yedirtmeyiz, sizin de hakkınızı yedirtmeyiz.

Ya kazanacaktık, ya kaybedecektik. Bu kadar basit. İnsanlar hakkımızı savunan biri dedi. 17 gündür kayıtsız şartsız mücadele verdik. Umut sadece bize oy verenler için değil. İstanbul'un büyük bir kısmı.

Meclis üyesi arkadaşlarıma dedim ki: Tek bir şey istiyorum sizden burada çalışan herkese selamınızı, sıcaklığınızı göstereceksiniz. Kim o çalışanlar? Belki aynı mahallede oturuyorsunuz, çocuğunuz aynı okula gidiyor, aynı apartmanda oturuyorsunuz. Giden partizanlar topluyormuş insanları: İmamoğlu sizi işten atacak.

Kendi partilerinde A gitti B geldi. Gidenlerin ekibinden hepsini işten uzaklaştırdılar. Tek bir şartımız var. Alın teriyle çalışacak. Cebinde kartıyla sadece maaş almaya gidene tahammül etmem. 6 mayıs'ta sıkıntı yaratmış olabilirler. 24 Haziran'da hep birlikte kucaklaşacağız.

Hemşehricilik konusuyla ilgili olarak Ekrem İmamoğlu şunları söyledi:

Çok yanlış. Bizim hemşehriliğini bu şehre ispat etmemiz lazım. Bizim İstanbul'u yaşamamız lazım. O kavram üzerinden kimseye üstünlük taslamam, yaşatmam. Arkadaşlarım bilir. Bu kavramlar üzerinden siyaset yapılmasına karşıyım.

Bu yüzden büyük iftar sofralarına katılmıyorum. Derneklerle, imamlarla iftar sofrası ziyaret. Ben sizinle yaptım bu akşam. Aileleri ziyaret ediyorum. Her mutfağın zenginliğini yaşıyorum. Arnavut olduğunuzu söylediniz. Arnavut bir aileyleydim dün akşam. İyi insansanız sizi herkes sever. Ben işin stratejik boyutunda tercih etmemeye çalışan biriyim. Bazı şeyler vardır ki üst değerdir o. Bir yörenin derneği herkesi temsil eder.

Zaten hemşehri derneği bence yöresinin mutfağını, dilini, tavırlarını, geleneklerini, giyimi kuşamını, yöresindeki bir eksiği takip etmeli. Şu anda İstanbul'da yaşamanın İstanbullu olmanın yolunu yöntemini bulmalıyız. Ben bunun eksiğini yaşadım ilçede. Beylikdüzü'nü yaşamak için dernekler kurun dedim. Oradaki hemşehriliğin şu kavramı var: Yaşadığınız alana duyarlı olabilmek. İstanbul Gönüllüleri Derneği'nde sayı 150 bini aştı. 6 Mayıs'ta 20 bini bulmuştu. O geceden sonra 100 bini bulmuştu 1 günde. Şimdi 150 bini buldu. Bu bir seçim mücadelesi değil sadece. Seçim sonrası da çalışacağız. Eğitim, çevre olabilir. Bu şehre zarar veren unsurların karşısında durmak. Yoksa bir avuç insanın YSK'da aldığı karar gibi olur her şey.

Ekrem İmamoğlu, www.gercekgundem.com'un derlediği bilgilere göre, İBB'den geçen kararlar hakkında şunları kaydetti:

Konu bizim yapmamız değil. Konu siyasi bir evrim geçirdi. Türkiye tarihinde böyle bir siyasi kopyalama görülmemiştir.

18 gün. Biz şunu yaptık. Öğrencilerin aylık abonman kartını 85 liradan 40 liraya indirdik. Su indirimi yaptırdık. Meclis toplantılarını sosyal medyadan yayınladık. Siz uzmanısınız bu konuların. Bir oturumu 3 buçuk milyon kişi izledi. İnsanlar buna aç. Resmi ve milli bayramlarda da ücretsiz ulaşım hakkını İstanbullulara hediye ettik. Bunu yaptığımızda İstanbulluların cebine para koyduk.

Suyun bir aileye katkısı bin 80 lira. İki öğrenci olan bir aileye abonman ücretinin yıllık katkısı 540 lira. İşsizlik olan şu durumda inanılmaz bir şey.

4 yaşına kadar bebeği olan annelere İstanbul'u ücretsiz dolaşma hakkı verdik. Şu anda 6 yaşına kadar çocuklara ücretsiz. Çocuklar okula gidiyor. Ücretsiz gitsin dedik. 12 yaşına kadar.

Biz Mart'ta anlattık. Kardeşim sen hesap kitap bilmiyorsun. Kimin parasını veriyorsun dediler. Belediyeye bu talimatları veren benim. Biz yaptık diye anlatıyorlar. Rakibimizi dinledim dün akşam. Muhtemelen otobüs şirketlerine konuşuyor. Biz bunu yaptık sizin cebinizden çıkmayacak diye. Biz bunu firmalara Şubat'ta Mart'ta anlattık. İstanbul kimin yaptığını biliyor. Önce bir takdir et ya. Kopya çekmek. Halk bizim ne yaptığımızı biliyor. 18 günde bu katkıyı İstanbul halkıyla buluşturduğum için çok mutluyum. İstanbul'un en önemli sorunu kent yoksulluğu.

www.gercekgundem.com'un derlediği habere göre, Ekrem İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Binali Yıldırım'la ilgili olarak": Birileri bana söyledi. Ben açıklama yaptım. İstanbul'a aday olan birinin söyleyeceği söz değil. Bir lideri, belediye başkan adayını yanlış yönlendirmek kim.

Ben peş peşe açıklama yaptım. Bu kadar açıklama yapan var mıdır bilmiyorum. Her verinin sağlamlığını kontrol ettik.

YSK'ya kusur buluyorsunuz. Siz önce kendi atadığınız insanlara bakın. Mağdur ettiler onu. İl başkanı mı etti başkası mı etti bilemem. 16 milyon insan var. 8 buçuk milyon oy kullanan dedi. Onların çoluğu çocuğu var.

İşsizlik var. Onlara odaklanın. Terör örgütlerinde hareketlenme var diyorsunuz. İstanbul'un sorunlarına odaklanın. Bu bir görevdir. Bugün Ekrem İmamoğlu yönetir. Yarın Erdoğan Aktaş yönetir.

1994 seçiminde sayın Erdoğan kazandı. Rahmetli Erbakan ikisinin elini havaya kaldırdı. Devir teslim yaptırdı.

"UYARDIK AMA DİNLENMEDİ"

Kazandım diye açıklama yaptıranlar onu mağdur etmiştir tek mağduriyeti odur. Ben 31 Mart'tan önce başka sonra başka bir Binali Yıldırım görüyorum. Uyardık böyle yapmayın diye ama dinlenmedi.

Keşke tartışsak bir araya gelsek. Siz olsanız memnun olurum. Yılların tecrübesi deneyimi var sizde. Başka bir yer olursa da memnun olurum.

Ekrem İmamoğlu veri kopyalanmasıyla ilgili şunları kaydetti:

Amacımız çok net. Bir sürü ihbar var. Süreci sıkıntıya sokmamak sağlıklı bir bilgi alabilmek adına verileri o tarih itibariyle kayıt adına alalım. O süreci kayıt altına alalım. Göreve geldiğimiz sürenin sonrasını kayıt altına alalım. Kayıt altına alacak kişiler bellidir.

Biz Büyükşehir Belediyesi'nde o verileri saklamak üzerine kayıt altına aldık. Ben ne yapacağım? Cebime mi koyacağım? Yarın oynamalar değişiklikler olmasın, afaki değişiklikler olmasın diye tespit altına alındı. Duruyor orada. Engellenmiş değil yapıldı.

Bakanlar konuşuyor. Ama siz kendi bakanlıklarınızda duran kısıtlı seçmen kayıtlarını, mahkum kayıtlarını, engelli kayıtlarını vermemeniz gerekirken bir siyasi partiye teslim ettiniz. Hani veriler namustu? Ben devletine sadık biriyim. Bir yanlış tarif var orada. Ondan dolayı kıyamet kopartıldı. Ben bu devlete kurumlara en az onlara kadar saygılıyım.

Ekrem İmamoğlu FETÖ sorularıyla ilgili olarak şunları söyledi:

5 yıldır belediye başkanıyım, 5 yıl öncesi ilçe başkanlığım var. O bahsedilen sistemle hiçbir ilişkisi olan biri değilim. Spor programına çıktı diyorlar. Birçok kuruma gittim. NTV'ye, LİG TV'ye çıktım. TV NET'e çıktım. Yeni Şafak grubunun kanalıydı. Konuk olarak katıldım. Mesleği diyorlar. O zaman da eski bir Trabzonspor yöneticisi olarak davete gittim. Aynaya baksınlar. Kimsenin peşinden gitmedim, kimseden icazet alarak parti değiştirmedim.

Hakkımda açılmış tek bir dava yok Allahıma bin şükür. Usulsüzlükler konusunda denetlenmeye her zaman kapım açık. Defalarca teftiş geçirmiş birisiyim. Beylikdüzü Belediyesi'nde defalarca teftiş geçirmiş birisiyim. Aynı konuda 2-3 defa. Rauf Denktaş, Kıbrıs anıtı konusunda. Öğrendim ki aynı kişiyi İç İşleri bakanlığı aynı kişiyi yeniden yollamış. Ekrem İmamoğlu döneminde tüm dosyalar incelensin diye. AK Parti'nin Mersin Milletvekili. Benden önceki dönemleri de teftiş edin. Öküz altında buzağı aramak. Böyle olmaz.

Ben adaletin demokrasinin olmadığı yerde nefes alamam. Adaletin, demokrasinin olmadığı yerde çocuklarımın yaşamasını istemem. Benim mücadelem adalet demokrasi. Göreceksiniz haksız yere 16 milyonun elinden alınan emaneti bize teslim edecekler.

Toplum demokrasi seferberliği sürecini benimsemiştir. Çocuklar konuşuyor, 100 yaşında ninemiz konuşuyor, 1919 doğumlu. Kimin geldiğine bakmaksızın. Bu milletin duygularını kimse alaşağı edemez. Bu siyasi bir mesele değildir. Milli bir meseledir.

Biz olan biteni milletin huzuruna koyduk. Toplumun huzurunda İstanbul'un lehine bir sürece meclis üyesi destek vermiyorsa millet hesabını sorar. O şeffaflık süreci sorunları çözecek. Biz kendi adımıza istemiyoruz. Çoğunluk 16 milyon. Oradaki 300 küsür insan temsilci.

"İSTANBUL'UN LEHİNE HER ŞEYE DESTEK"

Ben kazanırsam her şey hukuki, ben kaybedersem her şey hukuksuz. Olur mu öyle şey. Meclis üyesi arkadaşlarıma da söyledim İstanbul'un lehine her şeye destek.

Şirketlere merkezi hükümetler üzerinden etki etme çabası var. Bunun adı benim mülküm gibi davranmak, koltuğa yapıştım gitmiyorum demek. Milletimiz yutmaz. Bunun adı demokrasi seferberliği. Kurumun 16 milyonun olduğunu göstermek. Toplum bunların hepsinin farkında.

Bu kurum hepimizin. Bu kurum bir sıkıntıya gidiyorsa. Hep birlikte bunu çözmek zorundayız. Birkaç veri paylaşayım: Borçlanma 4 buçuk kat artmış durumda. 6 milyar liradan 27 milyar liraya çıkmış dsurumda. Yıllık faiz 149 milyonmuş 5 yıl önce. 1 milyarın üzerine çıkmış Bütçe açığı 216 milyonmuş şu an itibariyle 4 milyar liraya çıkmış. Bu kurum hepimizin. İBB'nin bütçesinin kötü yönetildiğinin farkındayız. İsrafı önlemek, tasarruf yapmak. İki önemli kavramdır. Hoyratça harcanmış. Hesapsızca.

Beltur: 264 milyon lira yıllık bütçesi. İstanbul'un en iyi noktalarında hizmetler yapıyor, yapmalı, çok büyük kar hedeflenmemeli. Ama On binde 5, 164 bin kar gösterilmiş. İspark binde 3 kar gösterilmiş.

Zaten büyük karlar etmesin. Hesap verebilir olsun. Ama başka işler dönmesin. Kirası yok, mekan belediyenin, birçok açıdan avantajlısın. Boğazda 10 liraya çay satan kira ödüyor sen ödemiyorsun. Tabii ki vatandaşa hizmet edeceksin.

Beylikdüzü'nde 9 tane tesis açtım ben. Sayıştay denetiminde ortaya çıktı. Araç israfı 100 milyon lira. Destek paketi açıkladık. Toplam bütçesi 446 milyon. Eğitim destek paketimiz var. 440 milyon. Tasarrufla yapabileceğiniz şeyler.

Bizim uluslararası alanda krebilitesi yüksek belediye olma amacımız var. Uluslararası denetim şirketlerine denetlettirebilecek bir sürecimiz var. 3 yılda 80 milyon lira İBB web sitesi için harcanan para.

Daha enterasanı, sadece bir tek müdürlük uygulanmayan fikir projelerine son 6 yılda 226 milyon lira harcadı.

Arkadaşlarımla tartıştık: İBB'nin tasarruflarla kabiliyetli bütçe yönetimiyle konsolide ederek elde edeceği (İBB'nin 28 şirketi var, bir de kendi bütçesi var, konsolide tamamı) 5-6 milyar lira bütçe artısı kapasitesi var. Şu basit veriler bile bunun işaretini, daha büyük hedefin işaretini veriyor. Siz 5-10 yıldır öğrenciye indirim yapmayacaksınız. Biz yaptıktan sonra 5 yıldır biz yaptık diye ortaya çıkacaksınız.

İstanbul'da bir sürü spor kulübü var. İBB'nin daha düne kadar şirketlerinin bile -Halk Ekmek'in Başakşehir'le sponsorluk anlaşmasıyla ne işi var- bu şekilde ilişkisini doğru bilmiyorum dedim. İstanbul'un 3 değerli kulübü var 100 yılı aşkındır. Onlarla yan yana dur. Proje üret. Aynı yerdeyim. Siyasi bir mevzu oluşturulmuştur.

"İBB'NİN BÜTÇESİ KADAR BORCU VARDIR"

Ekrem İmamoğlu, "Binali Yıldırım'ın İBB borç açıklaması hakkında" şunları söyledi:

Yanlış bilgi veriyor. Tam bilmiyorum verdiği veriyi. Ne konuştuğunu anlamadan yorum yapmak istemem. Neredeyse bütçesi kadar borcu vardır İBB'nin.

İBB'nin şu anki ekonomik durumunun iyi olmadığını en az benim kadar biliyor. Bunda övünülecek bir şey yok. Hesap veren şeffaf bir bütçe disiplini getireceğiz.

Kendisin tarifledi bütçesinden fazla borcu varsa o kurum zor durumdadır. Daha kötüsünü kullandı. Sonra düzeltmiş. Dövizden dolayı artan faiz nedeniyle 27 milyara koşan bir borç var. İBB'nin bütçesi 23 milyar lira.Değişebiliyor. Toplanan vergiden bütçeye aktarılıyor. Şu anda vergi toplama konusunda da sıkıntı var.

Neticede, bu kurum bizim kurumumuz. Elbette yanlış yönetilmemiş olsa bugün bunları konuşmuyor oluruz. O kadar çok şey var ki anlatılacak. Ben şunu söyledim: Merkezi hükümete konsantre olun. Biz belediyelere konsantre olalım. Hizmete odaklanalım. Yanlışlarınızı görmüyorsunuz. Kendinizi denetlemiyorsunuz. Siz işinize bakın. Biz de işimize bakalım fena mı olurdu? Bir sürü sorun var, ülke seçimle uğraşıyor.

Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediyesi borçları hakkında şunları söyledi:

Yaklaşık 110 milyon civarında borçlu aldık. Dava konusu olan borçlarla 140 milyonla devrettik. Şu anda 160 milyon. Beylikdüzü belediyesi yatırımlarıyla bütçesini 400 milyonun üzerine çıkartan bir hale gelmiştir. Öyle olmasaydı millet yüzde 60 oy vermezdi.

Şu anda keşke projeleri konuştuğumuz bir süreçte olsaydık. İçine girdiğimiz için insanları aydınlatıyoruz elimizdeki verilerle. Özellikle tasarruf ve israf kavramlarının İstanbul'un birinci meselesi olduğunun altını çiziyoruz. Yeniden şöyle bir projemiz var diyecek durumda değiliz. Yaptığınız projenin revize edebilirsiniz. Vatandaşların önerileri olabilir. Önceliğiniz değişebilir. Ancak bugün İstanbul'un konusu demokrasi mücadelesi.

"İSTANBUL POTANSİYELİ OLAN BİR ŞEHİR"

İstanbul potansiyeli olan bir şehir. İş gücü arayan sektörler var. 150 bin genç var eğitilmemiş. TÜİK verileri bunlar. Bilinçli iş gücü yönetimiyle insanlara rahatlıkla iş fırsatı yaratabilirsiniz. Sağlıklı bir kent organize ederseniz, bilinçli bir yönetim ortaya koyarsanız İstanbul gibi bir şehirde dünyada bir ticaret merkezi olarak İstanbul'u var edebilirsiniz. Bunları tek tek anlattık.

Bu veriler üstünde bütçe beklentimiz, turizm beklentimiz oldukça yüksek. 8 milyona gidiyorsa işsiz sayısı bu İstanbul'da sorun var demektir.

Çok önemli bir seçim arefesindeyiz. İstanbulluların tüm süreci hissetmesi şarttır. Ramazan ayındayız. Ramazan ayı hayırlı olsun. Kadir Gecesi'ni hep birlikte kutlayacağız. Hayırlara vesile olsun. Ramazan Bayramı'nı kutluyorum. Uyarıda bulunuyorum 9 günlük uzun süreli tatil var. Geri dönmelerini, bu şehrin geleceği için oy kullanmalarını diliyorum. İyi şeylere vesile olsun.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu Haber Global Türkiye