Ömer Fethi Gürer: KOP’un KOBİ desteklerinin açıklanmasını istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KOP kapsamındaki illerde KOBİ’lere yapılan desteklerin açıklanması için Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’a yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer: KOP’un KOBİ desteklerinin açıklanmasını istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KOP kapsamındaki illerde KOBİ’lere yapılan desteklerin açıklanması için Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’a yazılı soru önergesi verdi.

Bakan Varank, yapılan desteklemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “2015-2018 yılları arasından KOP illerinde Kobilerin desteklenmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Bu zaman aralığında KOP illerinde Kobilerin sayılarındaki değişimlerin seyri nasıl olmuştur? 2015-2018 yılları arasında KOP illerinde sanayi altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmış mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, “Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Konya ve Karaman illerimizde KOBİ'lerimizin desteklenmesi amacıyla; 2015 yılında "Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı'" ile "Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı", 2018 yılında ise "Odak Sektörler Mali Destek Programı" yürütülmüştür. Söz konusu Mali Destek Programları kapsamında 64 KOBİ'ye toplam 21 Milyon TL tutarında destek sağlanmıştır. Ayrıca, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nca Yozgat ilinde, belirtilen dönemde, KOBİ'lere yönelik 4 farklı Mali Destek Programı uygulanarak 2.9 Milyon TL destek verilmiştir. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından ise; 2014-2015 yıllarında "Sektörel Rekabet Edebilirlik Mali Destek Programı", 2016-2017 yıllarında da "KOBİ Geliştirme Mali Destek Programı" yürütülmüştür” açıklamasında bulundu.

KOSGEB tarafından ise KOP illerindeki KOBİ'lere önemli tutarda destek sağlandığını anlatan Bakan Varank, “ Buna göre, bahse konu 8 ilimizde 2018 yılı geçici istatistiklerine göre 4.677 işletme ve 83 Milyon TL büyüklüğünde bir destek miktarına yükselmiştir” dedi.

Bakan Varank, “İlaveten, Bozok Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB), Kırıkkale Üniversitesi TGB, Konya TGB (İnnopark) ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TGB; "4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu" ile "5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun" kapsamında Bakanlığımızca desteklenmiştir” diye konuştu.

2015-2018 yılları arasında KOP illerinde sanayi altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili de bir değerlendirme yapan Bakan Varank, “ Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB Projesi ile Yozgat-Merkez (100.Yıl) II. Kısım Sanayi Sitesi (SS) Projesi, Bakanlığımız kredi desteği ile tamamlanmıştır.

Bunlara ek olarak, Bakanlığımız 2018 yılı Yatırım Programında KOP Bölgesinde 5 adet OSB projesi ve 6 adet SS projesi yer almıştır. Söz konusu OSB projeleri; Aksaray OSB (Tevsii 3 .Etap; II. Arıtma), Karaman OSB (Arıtma), Kırşehir Mucur OSB, Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas OSB (Tevsii) ve Yozgat Bozok OSB'dir. SS projeleri ise; Aksaray Gülağaç, Karaman II. Kısım, Karaman Sarıveliler, Niğde Bor Ayder Dericiler ve Ayakkabıcılar, Niğde Nas ve Yozgat Saraykent'dir .Ayrıca, 2018 yılı Yatırım Programımızda KOP Bölgesinde 3 adet Endüstri Bölgesi projesi de bulunmaktadır. Bahse konu bölgeler; Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EİB), Karaman EİB ile Niğde Bor EİB'dir” ifadelerini kullandı.

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Konya ve Karaman'da iş ve yatırım ortamı ile ilgili olan çeşitli kurum ve kuruluşların yer aldığı "İl Yatırım" Komiteleri kurulduğunu belirten Bakan Varank, bu kapsamda, sanayi altyapısının kuvvetlendirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.

Bakan Varank, “Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın Yozgat'ta, 2015-2018 yılları arasında 43 projeye sağlamış olduğu destek de aynı zamanda sanayi altyapısının gelişmesine yöneliktir. Bunlara ilaveten, Ahiler Kalkınma Ajansı'nca söz konusu dönemde "Enerji Altyapısı Mali Destek Programı" yürütülmüştür. Aynı kapsamda 2017 yılında uygulaması başlatılan "Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" ise halen devam etmektedir” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan yanıtlarında adı olan ancak uygulamada konuşulduğu kadar başlamayan projelere Niğde ölçeğinde dikkat. Gürer, “Niğde Enerji İhtisas Bölgesinin adı var kendi yok, yine Niğde Bor Ayakkabıcılar sitesi ile ilgili ortada bir şey yok. Bakan önüne getirilen proje dosyalarının son durumunu sorsa, hiç bir şey yapılmadan bekleyen projeler olduğunu görürdü. Kâğıt üzerindeki projeler uygulamaya geçmeden anlam ifade etmez. Sayıştay raporlarında görüleceği üzere 200’e yakın proje süresi içinde yapılmadan rafa kalkmış. AKP iktidarının oldu olacak dediği bir çok proje, ya başlamadan bitiyor ya yarım kalıyor. Tamamlanan projeler ise birden çok yeni bir iş gibi sunuluyor” dedi.

Etiketler
Niğde Milletvekili Mustafa Varank Teknoloji Ömer Fethi Gürer