Bahçeli için özel olarak tasarlanmıştı: Tepki çeken detay!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için yapılan tespihte koruma altındaki hayvan parçalarının kullanılması tepkilere neden oldu.

Bahçeli için özel olarak tasarlanmıştı: Tepki çeken detay!

Özge Kaymakcı/YURT - MHP Kastamonu İl Başkanı Yüksel Aydın'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye hediye ettiği özel tasarım tespihte 6 hayvan türüne ait kemik kullanılmasının yanı sıra, koruma altındaki hayvan türlerine ait parçaların da kullanılması tepkilere neden olmuştu.

Bahçeli için yapılan tespihte habbeler için büyük köpekbalığı fosili, imame için su aygırı, fren için balina dişi, ayraç ve duraklar için kılıç balığı kılıcı, sistem arası habbeler için deniz kaplumbağası, hitame ve sarkaç için mors dişi özü ve minesi kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Bahçeli için özel olarak tasarlanmıştı: Tepki çeken detay! - Resim : 1

Hayvanların eşya gibi kullanılmasına tepkiler devam ederken, gazeteci-yazar ve Hayvan Özgürlüğü Aktivisti Zülal Kalkandelen Yurt'a yaptığı açıklamalarda olaya tepki gösteririken başka bir ayrıntıya dikkat çekti.

'NASIL OLUYOR DA BULUNMAZ BİR DİŞ KULLANILABİLİYOR?'

Kalkandelen, Bahçeli'ye hediye edilen tespihte kullanılan 'megalodon' adlı büyük beyaz köpek balığı türünün 1.6 milyon önce yeryüzünden yok olduğuna dikkat çekerek, "Bahçeli'nin tespihi ile ilgili bir diğer tuhaflık ise, megalodon dişi kullanıldığının belirtilmesi. Bu türdeki büyük köpek balığı 1.6 milyon yıl önce yeryüzünden yok oldu. Fosil halindeki diş, dünyada en son geçen yıl Avustralya'da Cape Range National Park'ta bulundu. Fakat yerini sadece birkaç kişinin bildiği bu antik diş çalındı! Nasıl oluyor da şimdi Bahçeli için yaptırılan tespihte böyle bulunmaz bir diş kullanılabiliyor? dedi.

'DERHAL İADE EDİLMELİ'

Bahçeli'nin hayvanlara uygulanan zulme karşı duyarlılığının olmadığı vurgusunu yapan Kalkandelen, "Devlet Bahçeli, yok olan ve yok olmaya yüz tutmuş hayvanların parçalarıyla yapılan bu tespihi derhal iade edip, bu kirli ve yasal olmayan üretimi desteklemediğini açıklamalıdır" çağrısında bulundu.

Bahçeli için özel olarak tasarlanmıştı: Tepki çeken detay! - Resim : 2

'KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL'

Daha önce de kendi siyasi hareketlerinin simgesi olan bir kurdun kafasının kesilip Bahçeli'ye hediye edildiğini ve partilerinin girişindeki camekan içinde sergilendiğini hatırlatan Kalkandelen, "Şimdi de kendisine özel olarak yaptırılan bir tespih ile gündemde. Bu kez de tespihin yapımında megalodon dişi, hipopatam dişi, balina dişi, kılıç balığı dişi, carretta carretta ve mors balığı özü ile minesi kullanılmış. Öncelikle hayvanların eşya gibi kullanılması, materyal haline indirgenmesi, hayvan hakları açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle bu tespihi yaptıranları ve kabul ettiği için Devlet Bahçeli'yi kınıyorum" ifadelerini kullandı.

'KORUMA ALTINDAKİ HAYVANLARDAN EŞYA YAPILMASI YASAL DEĞİLDİR'

Kalkandelen söz konusu olayın yasalara aykırı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Yasal açıdan bakacak olursak, bu üretimi yapanların cezalandırılmasını gerektiren durumlar, hususlar söz konusu. Kullanılan hayvan parçalarının kullanımı, örneğin mors dişlerinin kullanımı CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında yasaktır. Carretta carretalar, dünyada nesli tükenmekte olan canlılar listesindedir. Hipopatam dünyada nesli tükenme tehlikesi içinde olan hayvanlar arasındadır. Koruma altındaki hayvanlardan eşya yapılması, yasal değildir. Bu tür kullanımların tespiti halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün bin 294 TL ile 6 bin 500 TL arasında ceza kesmesi gerekiyor."

Kalkandelen açıklamalarının devamında Devlet Bahçeli'ye, "Devlet Bahçeli, yok olan ve yok olmaya yüz tutmuş hayvanların parçalarıyla yapılan bu tespihi derhal iade edip, bu kirli ve yasal olmayan üretimi desteklemediğini açıkmalıdır" çağrısında bulundu.

Etiketler
Devlet Bahçeli