CHP'li Sezgin Tanrıkulu'dan Tank Palet için komisyon talebi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesi hakkında komisyon kurulmasını talep etti.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'dan Tank Palet için komisyon talebi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesi hakkında komisyon kurulmasını talep etti.

Tanrıkulu, "Bedeli 20 milyar Doların üzerinde olan Tank ve Palet Fabrikası’nın ortada meşru hiçbir sebep yokken yerli ve yabancılara devredilmesi olmak üzere, son 16 yılda Türkiye'de yapılan tüm şaibeli özelleştirmelerin incelenmesi ve saydamlıktan uzak, "yandaş" mantığı ile yapılan tüm özelleştirmelerin de incelenerek, bu süreçlerde ihmali ve sorumluluğu bulunanların da belirlenerek, haklarında gerekli işlemlerin başlatılabilmesi amacıyla ivedilikle Parlamento’da Grubu bulunan Siyasi Partilerden, STK’lar ve ilgili sendikada oluşan bir Komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederim." dedi.

Sezgin Tanrıkulu'nun açıklaması şöyle;

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

19 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 481 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sakarya 1’inci Ana Bakım Merkezi’nin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verilmiştir. 20 Aralık’ta başlayan özelleştirme süreci ile ilgili kamuoyu bilgilendirilmezken, 25 gün sonra fabrikanın yabancı ortaklı bir firmaya verildiği ilan edilmiştir.

Tank ve Palet Fabrikası’nın askeri bir niteliğe sahip olması sebebiyle bu yöntemle özelleştirilmesi doğru değildir. Bununla birlikte, şeffaf ve nesnel bir ihale süreci olmaksızın fabrikayı alacak şirketin belli olması, özelleştirmeyi şaibeli hale getirmektedir. Ayrıca gerek ilgili kararnamede yer alan hükümlerde, gerekse hükümet üyeleri ve AKP mensupları tarafından ortaya atılan iddialarda, özelleştirmeye dayanak olarak sunulan gerekçeler gerçekçi değildir. Öte yandan özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde, iddia edilenin aksine, savunma sanayisini güçlendirmek bir yana, ciddi biçimde zayıflatacak, büyük bir ulusal güvenlik zafiyeti ortaya çıkaracaktır. Tank ve Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi, biçimi ve sonuçları itibarıyla münferit bir olay değildir.

481 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile alınan özelleştirme kararı, tesisin askeri statüye sahip olması ve arazisinin kamuya hibe edilmiş olması nedeniyle kanuna uygunluk yönünden değerlendirilmelidir. Bu iki hususa ek olarak, ayrıca özelleştirmenin yapılış şekli baştan sona hukuksuz ve şaibelidir. Tank ve Palet Fabrikası’nın işletme hakkının verileceği şirket hiçbir şeffaf ihale süreci olmaksızın kamuoyuna açıklanmıştır. Karar, 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’ne bir genelge ile bildirilmiştir. Özelleştirmenin nasıl gerçekleştirildiği, ihale süreci olup olmadığı bilinmemektedir. Altay Tankı seri üretimi ihalesinin BMC’ye verilmesi ve Tank ve Palet Fabrikası’nın BMC’ye tahsisi bir arada düşünüldüğünde, iki ihalenin de hukuksuz olarak, saydamlık ve kamu çıkarını gözetme ilkelerinden uzak bir biçimde, kayırmacı ve şaibeli tavırda gerçekleştiği aşikardır. Bugünkü bedeli 20 milyar Doların üzerinde olan Tank ve Palet Fabrikası’nın ortada meşru hiçbir sebep yokken yerli ve yabancılara devredildiği anlaşılmaktadır.

TBMM Başkanlığı aracılığıyla AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti Milletvekillerinin, STK’lar ve ilgili sendikanın da dahil olacağı bir Parlamento heyeti oluşturulması, oluşturulan bu heyetin bugünkü bedeli 20 Milyar Doların üzerinde olan Tank ve Palet Fabrikası’nın ortada meşru hiçbir sebep yokken yerli ve yabancılara devredilmesi ile ilgili incelemeler yaparak, sonuçlarını TBMM ve kamuoyuyla paylaşması büyük önem teşkil edecektir.

12 Mart 1995 tarihinde İstanbul Gazi Mahallesi’nde bir kahvehanenin taranması ile başlayan olayları araştırmak üzere TBMM Özel Bir Komisyon kurmuştur. Bu örnekte olduğu gibi TBMM Araştırma Komisyonu kurulması sürecini işletmeksizin kısa sürede özel bir Komisyon kurabilecektir.

Başta bugünkü bedeli 20 milyar Doların üzerinde olan Tank ve Palet Fabrikası’nın ortada meşru hiçbir sebep yokken yerli ve yabancılara devredilmesi olmak üzere, son 16 yılda Türkiye'de yapılan tüm şaibeli özelleştirmelerin incelenmesi ve saydamlıktan uzak, "yandaş" mantığı ile yapılan tüm özelleştirmelerin de incelenerek, bu süreçlerde ihmali ve sorumluluğu bulunanların da belirlenerek, haklarında gerekli işlemlerin başlatılabilmesi amacıyla ivedilikle Parlamento’da Grubu bulunan Siyasi Partilerden, STK’lar ve ilgili sendikada oluşan bir Komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederim."

Etiketler
Tank palet fabrikası Milletvekili Sezgin Tanrıkulu