Kılıçdaroğlu: Freni patlamış bir kamyondayız

CHP lider Kılıçdaroğlu Artvin'de Esnaf, Ticaret Odası ve Kooperatif Temsilcileri buluşmasında konuştu.

GERÇEK GÜNDEM - CHP lider Kılıçdaroğlu Artvin'de Esnaf, Ticaret Odası ve Kooperatif Temsilcileri buluşmasında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Krizi nasıl aşarız? Bununla ilgili 4 aşamalı bir stratejik dönüşüme Türkiye'nin ihtiyacı var. Birincisi güçlü bir demokrasiye ihtiyacımız var. Yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, tarafsız yargıya ihtiyacımız var. Bunların olmadığı bir demokrasi, demokrasi değildir.

İkinci kuralımız üreten Türkiye. Türkiye gerçek anlamda üretmiyor. Eğer Türkiye üretseydi saman mı ithal ederdik. Neden bu hale geldik? 82 milyon nüfus var. Kim besleyecek Türkiye'yi. Türkiye tarımdan çekilsin diye öneride bulundular. Dönemin Tarım Bakanı Fransa'ya gitti. Kendisine şövalye nişanı verildi. Niye verdiler? Fransız tarımına yaptığı katkı dolayısıyla verildi.

Üreten bir Türkiye mi güçlüdür, başkalarının ürettiğini tüketen bir Türkiye mi güçlüdür? Fransa, Almanya, Hollanda, Venezuela ben beslerim diyor. Kim bizi besleyecek onun kavgası var batıda.

Beka sorunu tartışılıyor. Beka ne demektir? Geleceği parlak görürseniz bir beka sorunu yoktur, gelecek karamsar bir tablo çiziyorsa bir beka sorunu var demektir. Bir ülkenin beka sorunu nedir? 21. yüzyılda beka sorunu şudur; o ülke üretmiyorsa o ülkenin geleceği yoktur.

Üçüncü halka güçlü bir sosyal devlet. Sosyal devlet, hiçbir Türkiye'nin yatağa aç girmediği bir Türkiye demektir, herkesin iş ve aş güvencesi demektir. Ama bugün sokaktan geçinen insanların sayısı 6 milyon. Eşleri, yakınlarıyla beraber 24-25 milyon insan sokaktan geçiniyor.

Dördüncü halka, sürdürülebilirlik. Demokrasiyi sürekli geliştireceksiniz, üretim alanınızı sürekli geliştireceksiniz ve bunu sürdürülebilir kılacaksınız. Osmanlı niye battı? Devasa bir Osmanlı, 600 yıllık bir Osmanlı niye battı? Üretimden koparıldığı için. Osmanlı ne üretiyordu? Bir metre milli demir yolu var mıydı, okuma yazma oranı kaçtı? Kadınlarda binde 8, erkeklerde yüzde 8-10.

Son 16 yılda Londra'daki bir avuç tefeciye ödenen faiz, 149 milyar dolar. Kim ödüyor? Bizler ödüyoruz. 149 milyar dolarla ikinci bir Türkiye inşa edersiniz. İşsizlik olmaz. İşsizlik niye var? Üretim yok. Her işveren bir işçi alsın. İşverenin kâr etmesi lazım ki ayakta dursun.

Ekonomik kriz çıktığında 2018'in Ağustos ayında 13 maddelik krizden çıkış önerisi verdim. Biz freni patlamış bir kamyondayız ve yokuş aşağı gidiyoruz. Bir devlet kendi geleceğini planlar.

Etiketler
Artvin