CHP'li Levent Gök, Rota virüsü aşısını meclise taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Rota virüsü satışı ile ilgili eczanelere kesilen ceza ile ilgili soru önergesi verdi.

CHP'li Levent Gök, Rota virüsü aşısını meclise taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün verdiği soru önergesi şöyle:

Rota virüsü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 0-1 yaş grubu bebek ölümlerinin %85’ine sebep olmakta, rota virüsü aşısı ise Türkiye’de geri ödeme kapsamında bulunmamaktadır.

Bebeklerin bağırsaklarını enfekte ederek ishal ve kusmaya yol açan hastalıktan korunmak için doktor tavsiyesi ile aşı satın alan ebeveynlere ve rota aşısı satan eczanelere İl Sağlık Müdürlükleri kutu başına 600 TL ceza kesmektedir. Geri ödemesi olmayan aşıları eczanelerin sisteme reçeteli satış olarak kaydetmemeleri sebebiyle kesilen cezaların sebebi anlaşılamamıştır.

Aileler eczanelerden aşıyı alarak sağlık kurumlarında uygulatmakta, ilacın kaydı uygulandığı kurumlar tarafından tutulmakta, eczaneler ise perakende satış olarak kayda geçmektedirler.

Bebekler için hayati önemi olan rota aşısının ulusal aşı takvimine alınmamış olması önemli bir eksiklik olmakla beraber aşıyı ücretli alan ailelerin ve satışını yapan eczanelerin cezalandırılması ülkemizde hâlihazırda düşüşte olan aşı kullanımına zarar vermektedir.

Bu bilgiler ışığında:

1. Talep ve şikâyetlere rağmen rota aşısı neden Ulusal Aşı Takvimine alınmamaktadır?

2. Geri ödemesi bulunmayan bir aşının hekim tavsiyesi ile ücretli olarak alınmasının sakıncaları nelerdir? Ebeveynlere ve eczanelere neden ceza uygulanmıştır?

3. 2018 ve 2019 yıllarında aşı satın aldığı için kaç yurttaşımıza ve eczaneye para cezası uygulanmıştır? Sözü geçen cezaların toplam tutarı kaç Türk Lirası’dır?

4. 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında bağırsak enfeksiyonuna bağlı ishal sebebiyle hayatını kaybeden 0 – 5 yaş aralığındaki çocuk sayısı kaçtır?

5. 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen nüfus artış oranlarını ve aşı kullanım oranlarını açıklar mısınız?

Etiketler
Ankara Lise Milletvekili Levent Gök