Ahmet Akın: Ormanlarımızı korumayı milli seferberliğe dönüştürmeliyiz

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’nin doğal zenginliği olan ormanların korunmasının ve geliştirilmesinin hayati bir mesele olduğu söyledi.

Ahmet Akın: Ormanlarımızı korumayı milli seferberliğe dönüştürmeliyiz

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’nin doğal zenginliği olan ormanların korunmasının ve geliştirilmesinin hayati bir mesele olduğu söyledi.

Gelecek nesillerden emanet alınan ormanların sürekli bir tehdit altında olduğunu vurgulayan Ahmet Akın, “Ormanlarımızı korumayı ve ağaçlandırmayı milli bir seferberliğe dönüştürmezsek hem kendimize hem gelecek nesillerimize ihanet etmiş olacağız” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, 21 Mart Dünya Ormancılık günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Ormanları tehdit eden yangılar kadar koruma anlayışının yetersizliğinin de tehdit ettiğini belirten Ahmet Akın, son 3 ayda Balıkesir, Muğla İzmir, Antalya, Adana, Trabzon, Osmaniye, Ordu, Giresun, Hatay ve Sivas’ta 29 ayrı orman yangını çıktığına dikkat çeken Ahmet Akın, “Neredeyse 3 günde bir yangın çıkmış. Kış aylarında böyle bir veri dikkat çekici! Yaz aylarında alınacak önlemler daha kıymetli. Orman yangınlarını söndürmek önemlidir ancak orman yangınlarını önlemek daha önemlidir” dedi.

İktidarın politikalarının söndürmeye yönelik önlemlerle dolu olduğunu vurgulayan Ahmet Akın, ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru orman yangını nedenlerinin 2002 yılından bu yana ciddi oranlarda arttığına dikkat çekti. 2002’de bin 471 orman yangının 2018’de 2 bin 167’ye çıktığını belirten Ahmet Akın şunları ifade etti:

“Yanan alanın ve çıkan yangınların fazlalığı şüphe uyandırıyor. Ormanlar üzerinde yoğun bir siyasi baskı var. Yıllardır 'ormanlar özelleştirilsin' diyerek hükümetlere baskı uygulanıyor. Ormanlarımız talana, ranta açılıyor. Faile meçhul yangınlar, birer adli vakadır ancak özellikle dikkate alınarak faili meçhul yangınlara önleyici politikalar üretilmelidir. 2002’den 2016’ya kadar gelinen süreçte neredeyse 2 kat artan faili meçhul yangınların sorumlusu iktidardır.”

Ormanların bu tehditten kurtarılması, sürdürülebilirlik anlayışı içinde gerekli önlemlerin alınması görevinin iktidarın olduğunu belirten Ahmet Akın, “Vatandaş olarak da ormanlarımıza sahip çıkmak, gelecek nesillerimizden ödünç aldığımız milli ve doğal servetimizi korumak temel sorumluluğumuzdur. Dünya Ormancılık Günü ve haftasında, ağaçlandırma çalışmalarının milli bir seferberliğe dönüştürülmesine, orman alanlarımızın genişletilme çalışmalarının artırılması için tüm vatandaşlarımızı fidan dikmeye davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

Etiketler
Balıkesir Milletvekili Türkiye Ahmet Akın