Rıza Akpolat: Beşiktaş dünyada örnek bir kent olacak

CHP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı Rıza Akpolat, projelerine ve yapacaklarına dair konuştu.

Rıza Akpolat: Beşiktaş dünyada örnek bir kent olacak

CHP Beşiktaş Belediye Başkan adayı Rıza Akpolat projelerini ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışını PolitikYol’a anlattı.

Akpolat; “Sadece Beşiktaş’ın değil, Şişli ve Beyoğlu ilçelerimizdeki CHP’li adaylarımızın da seçimden başarıyla çıkmalarını arzu ediyorum. Bu ilçelerimizle ortak projelerimiz var. Birbirimize komşu olduğumuz bölgemizde, İstanbul’un kalbinde, sosyal demokrat çalışma sistemini beraber kuracağız. Benim için eşit hizmet sözü zaten en büyük siyasettir! Siyasete girme amacım, hizmet etmektir. Bölmeden, kutuplaştırmadan, kızmadan, yapılanı lütuf görmeden tüm Beşiktaşlılara eşit hizmet götürmek için geliyorum. Bu yüzden ayrışmayalım ve Beşiktaş’ta ayrışma isteyenleri mutlu etmeyelim. Başka Beşiktaş yok. Tek yürek olup Beşiktaş’a sahip çıkacağız!” dedi.

Yorgun, inancını kaybetmiş veya küskün bir seçmen kitlesi olduğunu biliyoruz. Bir grup var ki, bu seçimde sandığa gitmeyeceğini ifade ediyor. Onlara ne söylersiniz?

Türkiye’de son yıllarda her seçim kritik. Ama inanın bu seçim, hepsinden daha büyük önem arz ediyor. Çünkü ülkemizin ekonomik kriz ve işsizlik gibi giderek tırmanan ve acil çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunların çözümünde yerel yönetimler büyük rol oynayabilir; illerde, ilçelerde üretimi ve istihdamı artırabilirler. Ama bunun için hem ortaya bir niyet koymak hem de vatandaşları ideolojisine veya inancına göre ayırıp kayırmadan siyaset üstü bir yaklaşım sergilemek gerekiyor. Sokakta yaşanan her sorun, şikayetin sahibinin kimliğinden bağımsızdır çünkü tüm vatandaşlarımızın sorunudur. Bu anlamda, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi de Beşiktaş için önem taşıyor. Zira, 25 yıldır İstanbul’u yönetenler, Beşiktaş seçmenini adeta cezalandırıyorlar.

Beşiktaş’a verilmeyen hizmetlerin birçoğunun kaynağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Beşiktaş’ın merkez toplanma noktaları ile 40 ana caddesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında ve hizmetlerden mahrum bırakılıyor. İnsanlar bilmedikleri için trafik sorununu bizim çözmemizi bekliyorlar. Halbuki İstanbul Büyükşehir Belediyesi işin içinde olmadan bu sorunu çözmek mümkün değil. Ya da mesela, deniz ulaşımını artırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapmamız şart.

İşte, Ekrem İmamoğlu seçilirse hem pek çok sorunu çözmek hem de Beşiktaş’ı kalkındırmak yolunda önümüzdeki pek çok engel kalkmış olacak. Elbette biz Büyükşehir’i aldığımızda, onların yaptıklarını yapmayacağız. Tüm vatandaşlarımıza, kimseyi ayırmadan, eşit hizmet götüreceğiz. Bu nedenle, seçmenimizin sandığa gitmesini çok önemsiyoruz. İktidar partisi bütün olanaklarını seçmeni sandığa götürmek ve fire vermemek için seferber ederken, bizim sandığa gitmeyen her seçmenimiz hanemize eksi, rakibin hanesine ise artı olarak yazılacaktır. Bu nedenle, mevcut düzenin tüm olumsuzluklarına inat, Beşiktaş’tan tüm Türkiye’ye sesimizi en gür şekilde duyurmak için tüm Beşiktaşlıları tek yürek olmaya davet ediyorum. Değişim için onların oyu çok önemli.

Sadece Beşiktaş’ın değil, Şişli ve Beyoğlu ilçelerimizdeki CHP’li adaylarımızın da seçimden başarıyla çıkmalarını arzu ediyorum. Bu ilçelerimizle ortak projelerimiz var. Birbirimize komşu olduğumuz bölgemizde, İstanbul’un kalbinde, sosyal demokrat çalışma sistemini beraber kuracağız.

Benim için eşit hizmet sözü zaten en büyük siyasettir! Siyasete girme amacım, hizmet etmektir. Bölmeden, kutuplaştırmadan, kızmadan, yapılanı lütuf görmeden tüm Beşiktaşlılara eşit hizmet götürmek için geliyorum.

Bu yüzden ayrışmayalım ve Beşiktaş’ta ayrışma isteyenleri mutlu etmeyelim. Başka Beşiktaş yok. Tek yürek olup Beşiktaş’a sahip çıkacağız!

Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olarak, seçilmeniz halinde şeffaflıktan yana olacağınızı ve bununla ilgili çalışmalar yaptığınızı açıkladınız, bunun detaylarını öğrenebilir miyiz?

Belediyeciliğim iki kavram üzerinde yükselecek; ‘aktif katılım’ ve ‘ortak çaba’.
Beşiktaş’ta herkes çözümün bir parçası olacak. Sözü olan herkesi dinleyeceğiz ve tüm kararlarımızda ‘ortak iyi’yi bulmaya çalışacağız. Buna adaylığım kesinleştiğinde başladık aslında. Muhtarlarımız, sivil toplum, esnafımız, spor kulüplerimiz, tüm paydaşlarla bir araya geldik, görüştük ve abartmıyorum, sokak sokak sorunları tespit ettik. Eksikleri belirleyerek her mahalleye özel projeler hazırladık. Bugün Beşiktaş’ta seçmen bizim projelerimize baktığında, kendi sokağındaki sorunu ve çözümü görebiliyor.

Göreve geldiğim andan itibaren, Beşiktaş halkını süreçlere dahil edebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Örneğin, hafta sonları Çarşı’da kent sakinlerinin gelip istedikleri her konuda görüşlerini, şikayetlerini ve önerilerini iletebilecekleri ‘Açık Mikrofon’ etkinlikleri düzenleyeceğiz. Vatandaşlarımızın dillendirdiği konular arasından öncelikli olanları belirleyip çözme veya hayata geçirme yolunda gerekli adımları hemen atacağız. Belediyedeki tüm süreçlerde ve karar alma mekanizmalarında şeffaflık hakim olacak. Beşiktaş halkı kafasında soru işareti olmadan bize güvenecek. Bunu sağlamak benim en öncelikli hedefim!

Muhtarlıklarımıza ekranlar kuracağız. Vatandaşlarımız hem bu ekranlardan hem de internet sitemiz üzerinden Belediye Meclis toplantılarını izleyebilecekler.
Türkiye’de pek rastlanmayan ama mesela Paris Belediyesi’nin başarı ile yürüttüğü ‘Katılımcı Bütçe’ uygulamasını Beşiktaş’ta hayata geçireceğiz. Beşiktaş halkı, Belediye bütçesinin nereye harcanacağına kendisi karar verecek. Mobil uygulamamız ve mahallelere konacak sandıklar aracılığıyla halkımız bize taleplerini iletecek. Ve Beşiktaş’ın bütçesi, Beşiktaş halkının taleplerine göre planlanacak.

HAYTAP ile ‘Söz Veriyorum’ protokolünü İstanbul’da ilk imzalayan siz oldunuz, bu konuda Beşiktaş Belediye Başkanı olmanız halinde hayvanlar için neler yapılacak?

Beşiktaş sokak hayvanları ve hayvanseveri bol bir semt. İstanbul’un pek çok yerinde olduğu gibi, Beşiktaş’ta da sokak hayvanları kent kültürün önemli bir parçası. Onlar bize kentimizin mirası. Biz belediye olarak, insanımıza verdiğimiz değeri hayvanlarımızdan sakınmayıp onlarla çok yakından ilgileneceğiz.

HAYTAP ile yaptığımız protokolde, Beşiktaş’taki hayvanların yaşam haklarını korumaya ve mevcut durumlarını iyileştirmeye söz verdim. Ve bu sözümü tutacağım.
Can dostlarımızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik pek çok proje geliştirdik. Acil bölümü de olan bir Hayvan Hastanesi ve Hayvan Bakım Merkezi kurarak yaralanan veya hastalanan hayvanlarımızı kurtaracağız. Vatandaşlarımız da bu merkezden faydalanabilecek, kısa veya uzun süreli olarak hayvanlarını buraya güvenle bırakabilecekler. Hayvan Ambulansımız da olacak. Hayvanlara sokakta acil müdahalede bulunup onları tedavi edebilmek için, ambulansta sürekli bir veteriner hekim ve her türlü ekipman da hazır bulunacak. Hayvanseverlere mama desteği vereceğiz. Mahallelerde, semt sakinlerinin onayını aldığımız noktalara kedi ve köpek evleri yerleştireceğiz.
Neticede, hayvan dostu bir belediye olarak işaret edileceğiz.

Beşiktaş’ta 9 üniversite ve buna bağlı olarak çok sayıda öğrenci var. Öğrenciler için neler yapılacak Beşiktaş’ta?

Bir kere, gençler dünyanın her yerinde yerel yönetimlerin önemsemesi gereken grupların başında geliyor. Genç nüfus kentlere giderek ağırlığını koyuyor. Kentleri ve kentlerdeki yaşamı gençlere uygun tasarlamak zorundayız.
30’lu yaşlarında genç bir belediye başkanının en büyük faydasını görecek grup açıkçası gençler. Ben de onlardan biriyim; sıkıntılarına, sorunlarına, buhranlarına ‘içeriden’ tanığım. Kuşağıma sahip çıkacağım.

Beşiktaş özelinde, genç nüfusun acil çözüm bekleyen sorunları ulaşım ve barınma. Ulaşıma ulaşılamıyor. Biz bu sorunu çözmek, öğrencilerimizin Beşiktaş’ın tüm noktalarına ulaşmalarını sağlamak için gece geç saatlere kadar çalışan ring servisleri koyacağız. Gençler hem kolayca toplu taşımaya ulaşabilecek hem de Beşiktaş’ı doya doya gezebilecekler.

Hem belediye olarak hem de hayırseverler eliyle, içerisinde bir kütüphane ile çamaşırhane olan modern yurtlar yapacağız.

Gençler, özellikle sınav dönemlerinde alternatifsiz bırakılmış durumda. Ucuz ve güvenli yerler bulamadıkları için bir kahveye 12-15 TL ödüyorlar. Biz onları kahve zincirlerine mecbur bırakmamak için en doğru noktalara, internetin ve kahvenin ücretsiz olduğu Öğrenci Çalışma Merkezleri açacağız. Özellikle de şehir dışından okumaya gelip yalnızlık çeken gençlerimiz buralarda aynı zamanda sosyalleşebilecekler.

BeşiktaşKart uygulaması ile gençler, kültürel faaliyetlerden alışverişe özel indirimlerden faydalanacak.

Beşiktaş’ı gençlerimiz için daha cazip bir yer haline getireceğiz. İhtiyaçları olan yaratıcılık ve girişimcilik ekosistemini Beşiktaş’ta bulacaklar ve hayallerini uzaklarda kovalamayacaklar. Bu yolda en önemli projemiz Girişimcilik ve Tasarım Merkezi. Bu merkezi Beşiktaş’taki üniversitelerle işbirliği yaparak kuracağız ve burada gençlerden girişimciler yaratacağız. Böylece hem genç işsizliği hem de beyin göçü sorunlarının önüne set çekeceğiz. Hatta iddia ediyorum, tersine göçü başlatacağız.

Arnavutköy ve Kuruçeşme’nin arka semtlerindeki gecekondularda yaşayan gençlerimizi de unutmadık. Çoğu, belediyemizde çalışan emekçilerin evlatları. Onlar bize emanet. Ne yazık ki çoğu okulu yarım bırakmış. Onlara burs ve eğitim programlarıyla yatırım yapacağız.

Bu gençlerimizi hapsoldukları AVM’lerden çıkarıp Girişimcilik ve Tasarım Merkezi’mizdeki kodlama, stem, yabancı dil gibi alanlarda eğitimlerle onlara yeni dünyanın becerilerini kazandıracağız. Yaratıcı iş kollarıyla ilgili özel eğitim programları tasarlayacağız. Gençlerin girişimcilik ile sanatsal faaliyetleri bir arada tecrübe etmelerini sağlayacak ve her sene programlarımızı daha ileri taşıyacağız. Beşiktaş, eleştirel düşünme becerileri gelişmiş gençlerin üretkenliğiyle kalkınacak.

Kampanyanızda özellikle kadın girişimciliği konusunda oldukça güzel projeleriniz var, bunlardan bize bahsedermisiniz?

Kadınları üretime ve ekonomik yaşama dahil etmeden bir kentin kalkınabilmesi mümkün değil. Ülkemizde kadınların üretime ve ekonomik hayata katılımının önü engellerle dolu. Biz Beşiktaş’ta kadınların önündeki engelleri kaldıracağız. Beşiktaş’ta yeni kurulacak ve sahibi kadın girişimci olan işletmelere kolaylık, destek ve teşvik sağlayarak kadın girişimcileri destekleyeceğiz. Eğitimli kadınlara, hayallerini uzaklara taşımadan burada gerçekleştirme imkanını sunacağız. Girişimcilik ve Tasarım Merkezi gençlere olduğu kadar, kadınlara da fayda sağlayacak. Bu merkez kadın girişimciliği için de can suyu olacak. Elbette kadınların çalışma hayatına katılmalarını kolaylaştıracak çözümleri de hayata geçireceğiz. Beşiktaş’ta sadee 4 olan kreş sayısını hızla artıracak, her mahalleye kreş açacağız. Anneler çocuklarını güvenle buralara bırakabilecekler.

Kadınların en büyük toplumsal sorunu şiddet. Biliyoruz ki şiddet eğitimli eğitimsiz, zengin fakir ayırmıyor. Şiddete her kesimden kadın maruz kalıyor. Beşiktaş’ta nüfusun yarısından fazlası kadın; ama sadece bir tane Dayanışma Evi var. Bir kere biz bunların sayısını artıracağız. Ama şiddetin köklerine inmeden onunla mücadele edemeyiz. İşte bu yüzden, el attığımız her alanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya çalışacağız. Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilen ‘Cinsiyet Eşitliği Küresel Dayanışma Programı’ HeForShe’ye kaydolarak programı bireysel olarak desteklemeye başladım bile. Kadınlara yönelik bütün projelerimizle amacımız, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artmış, kadınların özgürce çalışma hayatına atılabildiği, dışarıya göç vermeyen bir Beşiktaş yaratmak.

İklim değişikliği ile mücadele konusunda belediyelere büyük iş düşüyor. Sizin iklim eylem planınız nedir?

Dünyanın her yerinde çocuklar okulu boykot edip liderlerin iklim değişikliği konusundaki tutumununu protesto ediyor. Geçtiğimiz hafta Bebek Parkı’nda çocukların eylemine katıldım. Bu dünyada daha 10’lu yaşlarını doldurmamış çocukların hak aramak için, hem de doğanın hakkını aramak için sokaklara dökülmesi genç bir lider olarak benim omuzlarıma muazzam bir sorumluluk yüklüyor. Çocuklar, yetişkinlere öyle bir ders veriyorlar ki, sözcüklerle tarif etmek mümkün değil. Dünyada pek çok ada ülke sular altında kalmak üzere, gıda güvenliği tehdit altında, 12 yıl içinde önlem alınmazsa iklim değişikliğinin durdurulabilecek noktayı aşacağı araştırmalarla sabit. Çocuklara bıraktığımız miras bu olamaz, olmamalı.

İklim değişikliği sadece kutuptaki ayının sorunu değil. Biz İstanbul’da her geçen yıl şiddetleşen ve sıklaşan aşırı iklim olaylarıyla zaten bunu yaşıyoruz. Sadece, bir sel olduğunda aklımıza bunu iklim değişikliği ile bağdaştırmak gelmiyor.
Küresel karbon salımının neredeyse yarısı kentsel kaynaklı! Atmosfere saldığımız karbondioksit miktarını azaltmadığımız sürece, iklim değişikliğinin önünü alamayız. Biz belediye olarak, karbon ayak izimizi azaltacağız. Beşiktaş’taki karbon salımını ölçüp belediyemizin bundaki payını hesaplayacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, bisiklet kullanımının artırılması, belediye araç filosunun elektrikli araçlara dönüştürülmesi ve sokak aydınlatmasında güneş enerjili sisteme geçiş gibi birçok inovasyonu getireceğiz. Karbon salımları azalınca hava kirliliği de, onunla ilgili hastalıklar da azalacak. Beşiktaş iklim değişikliğiyle mücadele konusunda sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek bir kent olacak.

Etiketler
Beşiktaş