Asım Kalelioğlu: Derdimiz işsizliği azaltmak

CHP Uşak Belediye Başkanı Adayı Asım Kalelioğlu, “İnsanların asfalt yoldan çok ‘Evime nasıl ekmek götürürüm’ diye bir derdi var” dedi.

Asım Kalelioğlu: Derdimiz işsizliği azaltmak

CHP Uşak Belediye Başkanı Adayı Asım Kalelioğlu seçim çalışmalarını, projelerini ve kentteki sıkıntıları anlattı. En erken açıklanan adaylardan biri olarak 100 günden fazla bir süredir sokaklarda olduğunu söyleyen Kalelioğlu, “İlk 60 günüm sivil toplum örgütlerinin ve insanların belediyeden ne beklediğini öğrenmekle geçti. Yaptığım bütün bu görüşmeler sonrasında projelerimi şekillendirdim” dedi.

İŞSİZLİK HÂD SAFHADA

Uşak’taki en büyük problemin işsizlik olduğunu ve geçen ay Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nden 3 bin 500 işçinin işten çıkarıldığını anlatan Kalelioğlu, “Türkiye genelinde de en büyük problem işsizlik zaten; ama Uşak’ta işsizlik hâd safhaya çıkmış durumda. İkinci en önemli sorun da esnafın kepenk kapatması. Türkiye’de en çok esnafın kepenk kapattığı şehir Uşak. Bunu biz değil, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken açıkladı. Biz her esnaf ziyaretimizde bu sıkıntıyı görüyoruz. Çoğu esnaf oy kullanmayacağını söylüyor. Neden diye sorduğumuzda ‘Bak raflara’ cevabını alıyoruz. Biz projelerimizi ranta dayalı değil, insan odaklı yapmaya çalıştık. Bugün geldiğimiz durumda insanların asfalt yoldan çok ‘Evime nasıl ekmek götürürüm’ diye bir derdi var” diye konuştu.

ŞEKER FABRİKASINI SATARLARSA ALACAĞIZ

Uşak Şeker Fabrikası satılırsa bunu satın alacaklarını ve kooperatif kurarak yöneteceklerini belirten Kalelioğlu, “Uşak Şeker Fabrikası 1925 yılında Uşaklılar tarafından yapıldı. Cumhuriyetin ilk fabrikalarından biri ve Atatürk’ün desteklediği ilk fabrikalardan biri. Böyle olunca ‘Şeker fabrikası satılacaksa biz alacağız’ diyoruz. Belediyenin önderliğinde pancar kooperatifleri, Şeker-İş Sendikası ve Ticaret Odası’yla beraber alıp, sivil toplum örgütleriyle kooperatif kurarak fabrikayı işletmek istiyoruz. Çünkü fabrikanın ciddi bir önemi var. Hâlihazırda 13 bin kişiye iş veriyor. Fabrika bu haliyle hiç kâr etmese bile 13 bin kişinin evine aş gidiyor. Bu fabrikayı kapatırsanız bu insanlar da işsizlik ordusuna katılacak. Biz de ‘Fabrikayı bize verin’ diyoruz. Fabrikayı alınca işçi sayısını 25 bin kişiye çıkaracağımızı taahhüt ediyoruz. Derdimiz fabrikayı yönetmek değil. Derdimiz işsizliği azaltmak” ifadelerini kullandı.

Sütçülük ve hayvancılık gibi projelerinin de bulunduğunu kaydeden Kalelioğlu, “Bu projeleri hep kooperatifçilik şeklinde yürüteceğiz. Bunları işsizliği ortadan kaldırmak için yapıyoruz. Vatandaşı ve üreticiyi kooperatifçilikle kalkındırabileceğimizi düşündüğümüz için kooperatifçilik üzerinde duruyoruz. İstihdamı artırıp işsizliği azaltırsak esnafı da rahatlatmış oluruz” şeklinde konuştu.

SANAT OKULLARINI YENİDEN AÇACAĞIZ

Uşak’ta ara eleman eksikliğini hissettiklerini söyleyen Kalelioğlu, “Gençlere yönelik iş garantili eğitim sistemi taahhüt ediyoruz. Tornacı, kaynakçı, elektrikçi… Bu mesleklerde artık eleman yetişmiyor. Bunu eski sanat okulu ve köy enstitüleri sistemiyle çözeriz dedik. Bu modern sanat okullarında insanların hem eğitimlerini tamamlayalım hem de sertifikalı kaynakçı, tornacı ve elektrikçi yetiştirelim istiyoruz. Bunlar hep insan odaklı, istihdama dayalı projeler” dedi.

HALICILIK KURSLARINI BAŞLATACAĞIZ

Kadınları ticaretin içine sokmak istediklerini vurgulayan Kalelioğlu, “Burada dünyaca ünlü Uşak halısı vardı. Şu anda üretilemiyor. Biz bu halıcılığın eğitimini yeniden başlatacağız. Bu kurslardan sonra gelen kadınların hepsine belediyenin ön katkılarıyla halı tezgâhları ve ip tedarik edeceğiz. Biz de bunu kooperatif aracılığıyla toplayıp satışını gerçekleştireceğiz. Bu şekilde hem kadınlar mağdur olmayacak hem de alıcı mağdur olmayacak” diye konuştu.

ASIM KALELİOĞLU KİMDİR?

Asım Kalelioğlu, 1956 Uşak doğumlu. İlkokulu ve ortaokulu Uşak’ta, liseyi İzmir’de, üniversiteyi ise Ankara Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde okuyarak tamamladı. 2002 ve 2008 yılları arasında Uşakspor kulübüne başkanlık yaptı. Kalelioğlu, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde CHP Uşak Belediye Başkan Adayı oldu. Evli ve iki çocuk babası.

Etiketler
Uşak Ekmek