Anketlerde Erdoğan'ı korkutan tablo!

Ankara’nın yanı sıra AKP’nin elinde olan Antalya ve Bursa’da iki ittifak arasında oy oranlarının onuçlarının baş başa gittiği görülürken Erdoğan'ın sonuçlar nedeniyle 'Anketlere güvenmiyorum' dediği ortaya çıktı.

Anketlerde Erdoğan'ı korkutan tablo!

AKP Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Manipülasyon var, güvenmiyorum” dediği anketlerde, partinin kendi seçmeninin ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle mesafeli olduğu ve “gri alan” olarak adlandırılan kararsızlar safında yer aldığı belirtiliyor.

Bu kesimin ikna edilmesi için çeşitli stratejiler üzerinde çalışılıyor.

Partide yapılan değerlendirmelerde, Ankara’nın yanı sıra Antalya ve Bursa gibi bazı illerde de başa baş bir yarış yaşandığı, ancak seçime yaklaşılırken partinin oyunun artırılacağı hesaplanıyor.

Anketler ve sahadan gelen raporlara dayanılarak yapılan analizlerde, partinin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranına ulaşılmasının zor olduğu, oy oranının yüzde 40’ın altına düşeceği tahminleri yapılıyor. En düşük yüzde 38 dolayında oy alınabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre; Erdoğan’ın ancak açıklamasına karşın anketlere güvenilmemekle birlikte yine de parti birden fazla şirketle anket çalışmalarını sürdürüyor. Parti kulislerinde, Erdoğan’ın bu açıklamasının altında yatan nedenler ve seçimle ilgili anketler ve sahadan gelen raporlara göre şu değerlendirmeler yapılıyor:

Tutarsızlık kafaları karıştırıyor: Parti yöneticileri, “Partinin 9 puan önde göründüğü bir yerde kısa süre sonra yapılan bir sonraki ankette 3 puan geriye düşüldüğü gibi bir tablo önümüze getiriliyor.

Sahada bu kadar fark oluşturacak bir şey yok. Böyle tutarsızlıklar olunca kafa karışıklığı ortaya çıkıyor” görüşünü dile getiriyor. Buna rağmen parti, anket şirketleriyle çalışmasını sürdürüyor.

Seçmen mesafe koydu: Anketler ve sahadan gelen raporlar ışığında parti içinde yapılan değerlendirmelerde, kararsızların oranının hâlâ yüksek olduğu, özellikle istikrarlı bir şekilde bugüne kadar AKP’ye oy vermiş seçmenin partiye mesafe koyduğu, “gri alan” olarak nitelendirilen kararsızların safına geçtiği kaydediliyor. Partinin sadık seçmeninin bu tavrında ekonomideki olumsuz gelişmelerin etkili olduğu değerlendiriliyor.

CHP seçmeninin tepkisi avantaj: AKP içinde CHP’li belediye başkanlarının yeniden aday yapılmaması nedeniyle DSP ve DP’den aday olmaları da bir avantaj olarak görülüyor. Bodrum ve Marmaris belediye başkanlarını örnek gösteren AKP yöneticileri, bu durumun özellikle Ege’de Millet İttifakı’na oy kaybettireceği hesabı yapıyor.

Eskişehir alınabilir: Partinin yaptırdığı anketlere göre İstanbul’da sıkıntı çekilmeyeceği, ancak durumun Ankara’da hâlâ başa başa olduğu, Antalya ve Bursa’da da partiler arasındaki oyların birbirine yakın bulunduğu kaydediliyor. AKP yöneticileri, Eskişehir’in CHP’den alınabileceğini belirtirken, Doğu ve Güneydoğu’da partinin oyları artsa da belediye başkanlıklarında bir değişimin olması olasılığı zayıf görülüyor.

Etiketler
Antalya Bursa Ankara