Tanal: AKP cami satan iktidar olarak tarihe geçti

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, belediyelerin ödeyemediği borçların karşılığı olarak camileri hazineye devretmesini Meclis gündemine taşıdı.

Tanal: AKP cami satan iktidar olarak tarihe geçti

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, belediyelerin ödeyemediği borçların karşılığı olarak camileri hazineye devretmesiyle ilgili araştırma önergesi verdi. Tanal: “Kendisini sözde muhafazakâr ilan eden Ak Parti iktidarı borcu karşılığında cami satan bir iktidar olarak tarihe geçmiştir. Meclis kayıtlarına da geçmelidir” dedi.

Üsküdar Belediyesi vergi borcu karşılığında Üsküdar Güzeltepe Birlik Camisini hazineye devretti. İbadethanelerin borç karşılığı satılmasının, bir borç ödeme yöntemi haline gelmemesini dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, konuya ilişkin TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Hazineye cami devrederek borç kapatma yönteminin yanı sıra, devir sırasında vergi kaçakçılığı vakaları yaşanmakta mıdır? Camilere neye göre paha biçilmektedir? Türkiye’de bu şekilde borç karşılığı cami devreden kaç belediye vardır? Kaç cami borç karşılığı devredilmiştir gibi soruların cevaplarını arayan Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“2018 yılı ilk aylarında İller Bankası tarafından açıklanan en borçlu belediyeler sıralamasında ilk 5 sıralamada AK Partili belediyelerin olduğu görülmektedir. İLBANK’a kredi borcu en yüksek olan büyükşehir belediyesi sıralamasında ilk sırayı Bursa Büyükşehir Belediyesi bulunmaktadır. Borcu ise 1 milyar 73 milyon TL olarak açıklanmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni sırasıyla Gaziantep, Sakarya, Konya ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri izlemiştir. 31 Mart Yerel Seçimlerinin yaklaştığı son günlerde ise belediyece mülkiyet hakkına sahip oldukları camiler, belediyelerin vergi borçlarına karşılık, teker teker devlet hazinesine devredilmektedir. İbadethanelerin vergi borcu karşılığında hazineye devredilmesi toplum nazarında kutsal mekânlara saygısızlık olarak addedilmektedir. Bunun yanı sıra cami devretme yöntemi belediyelerin vergi borcu ödememe yöntemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Vergi borcu karşılığında hazineye cami devretme vakalarına bir örnek olarak Üsküdar’da bulunan Güzeltepe Birlik Camisini söyleyebiliriz. Basında yer alan habere göre, Üsküdar Belediyesi Meclisi'nin ocak ayı oturumlarında cami satışı kararına imza atılmıştır. Meclis gündemine gelen teklifte Üsküdar Çengelköy'deki 4 bin 574.30 metrekare alanlı Güzeltepe Birlik Camii'nin ilçe belediyesinin ve sermayesi belediyeye ait Üsküdar Kent Hizmetleri A.Ş'nin vergi borçlarına mahsuben Maliye Hazinesi'ne devrinin düşünüldüğü belirtilmiştir. Teklifte, caminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edileceği, değerinin de toplam 29 milyon 732 bin 950 lira olduğu ifade edilmiştir. Teklif, CHP'li meclis üyelerinin "ret" oyuna karşın Ak Parti meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildiği de iddialar arasındadır. Söz konusu borç kapatma yöntemi hileli bir yöntemdir. Borç ödenmediği halde taşınmazın yani caminin hazineye devri söz konusudur. Hazine, camiyi satamamakta, kiraya verememekte, bu sebeple vatandaşa kamu hizmeti götürülmesi için ihtiyacı olan parayı tahsil edemediği için vatandaşa kamu hizmeti sunamamaktadır. Belediye borçlarına karşılık cami satmayı gelenek haline getiren mevcut iktidar bu yöntemi büyük bir gizlilikte halka duyurmadan devam ettirme çabası içerisindedir. Tarihi borç kapatma yönetimin kayıtlara geçmesi adına TBMM’de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

Etiketler
Mahmut Tanal Milletvekili