HDP'den Soylu'ya Taksim'den yanıt!

HDP de bugün İstiklâl Caddesi’nde “tecrite karşı” yürüyüş yapacağını duyurdu. Bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis yürüyüşe izin vermedi, vekiller ara sokaklarda yeniden buluştu.

HDP'den Soylu'ya Taksim'den yanıt!

HDP Hakkâri Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in terör örgütü ilderi Abdullah Öcalan için başladığını duyurduğu açlık grevi eylemi 100. gününe yaklaşıyor. HDP'li vekillerin yürüyüşüne polis izin vermedi. HDP'li vekiller tepki için oturma eylemi başlattı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, vekillere yapılan bu engellemenin "tecritin fotoğrafı" olduğunu söyledi.

T24'ün haberine göre HDP de bugün İstiklâl Caddesi’nde “tecrite karşı” yürüyüş yapacağını duyurdu. Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada “Şimdi 'Apo' içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” dedi.

TOMA VE ÇEVİK KUVVET YERLEŞTİRİLDİ

Leyla Güven'e destek amacıyla Taksim Meydanı'ndan Galatasaray'a yapacağı yürüyüş öncesi Taksim polis ablukasına alındı. Meydana çok sayıda polis ve TOMA konumlandırılırken, İstiklal Caddesi'ne çıkan çok sayıda sokağa da yine yürüyüş nedeniyle TOMA ve çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

VEKİLLERİN ÇIKIŞI KAPATILDI

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yürüyüşe katılmak için Taksim'de bulunuyor.

Yürüyüşlerinin Bakan Soylu'nun talimatıyla engellendiğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da İçişleri Bakanı’nın milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi.

ARA SOKAKLARDA YENİDEN BULUŞTULAR

Yapılan bu açıklamalar sonrası HDP'li vekiller meydanda oturma eylemine başladı. Daha sonra tek tek dağılan vekiller ara sokaklarda yeniden biraraya geldi ve sloganlarla yürüyüşlerine devam etti.

HDP'den Soylu'ya Taksim'den yanıt! - Resim : 1

HDP'den anayasa hatırlatması

Polis, İstiklâl’de yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyleyip otel önünde açıklama yapılmasını istedi. HDP adına konuşan TBMM Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, toplanma ve eylem hakkının anayasayla korunduğunu hatırlattı.

Polisten HDP'li vekile dikkat çeken yanıt

Polis, Sancar’a “Sizin kadar olmasa da biz de Anayasa’yı biliyoruz, siyasal okudum” dedi. Bunun üzerine Sancar, polise "uygunsuz emir" kavramını hatırlattı. Vekiller, “Tek tek, küçük gruplar olarak yürüyeceğiz” diyerek tekrar taleplerini iletti.

Polis: Size izin verirsem aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım?

Polis de 18 Ağustos'tan beri İstiklâl’de yürüyüş ve eyleme izin verilmediğini belirterek, “Size izin verirsem, aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım” dedi, “Biz yasaları uyguluyoruz; ben yapmıyorum ki yasaları, siz yaptınız” diye ekledi.

Yapılan görüşmeler sonucunda HDP milletvekilleri, Gümüşsuyu'na doğru yöneldi ancak polis buradan yürüyüşe izin vermeyeceğini bildirdi.

HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan da otelin önünde bir açıklama yaptı. Temelli açıklamada "Burada size tecritin fotoğrafını çekiyoruz" dedi. Basın açıklamasının ardından HDP'liler, oturma eylemi yapmaya başladı.

HDP'den Soylu'ya Taksim'den yanıt! - Resim : 2

BUGÜN HEP BİRLİKTE TECRİT EDİLDİK

Buldan da şunları söyledi:

"Bugün hep birlikte bir kez daha tecrit edildik. Bugün Galatasaray Meydanı’na gitmemiz, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla engelledi. Bugün bir kez daha gördük ki İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde engelledi. Adam olmak insan olmak değildir. İnsan olmak ölümlere dur demektir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı be meşru taleplerimizi her zaman her yerde dile getireceğiz.

Leyla Güven arkadaşımız İmralı Cezaevinde Sayın Öcalan üzerindeki haksız ve hukuksuz tecridin sonlanması için bedenini açlık grevine yatırmıştır. Her an istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Biz cezaevlerindeki arkadaşlarımızın, açlık grevindeki arkadaşlarımızın yaşamını yitirmesine müsaade etmeyeceğiz. 61 milletvekilini yürütmeyen bir anlayışı reddediyoruz. Bugün bir kez daha tecridin kalkması Leyla Güven’in yaşaması ve tüm arkadaşlarımızın barış ve özgürlük talebine ses vermek için toplandık."

Etiketler
HDP Polis Taksim