Eski MİT'çi Öneş: 'MİT adayları inceleyemez, fişlemedir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin adaylarıyla ilgili MİT ve Emniyet İstihbarat’ın soruşturma yaptığını söylemesi tartışma yarattı.

Eski MİT'çi Öneş: 'MİT adayları inceleyemez, fişlemedir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin adaylarıyla ilgili MİT ve Emniyet İstihbarat’ın soruşturma yaptığını söylemesi tartışma yarattı. Hukukçular bunun suç olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ordu’da önceki gün yaptığı, “Partimizin genel merkezinde şu ana kadar önümüze konulan bütün adaylarda GBT denilen güvenlik soruşturmalarını gerek Milli İstihbarat, gerek Emniyet İstihbarat, tepeden tırnağa hepsini inceledik” şeklindeki açıklaması tartışma yarattı.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ, Erdoğan'ın açıklamlarını konunun uzmanları ile konuştu.

wEski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, daha önce MİT’in siyasi bir partinin adaylarını incelemesi gibi uygulaması olmadığını kaydederek, böyle bir araştırmanın hukuken mümkün olamayacağını vurguladı. Hukukçu İlhan Cihaner, bir partinin adaylarının MİT tarafından güvenlik soruşturmasına tabi tutulmasının hukuka ve yasaya aykırı olduğunu belirterek “Bu açıkça suçtur, fişlemedir” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendiren eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, anayasanın eşitlik maddesine dikkat çekerek, böyle bir hakkın muhalefet partilerine verilmemesi nedeniyle hukuken iktidara da verilemeyeceğini söyledi. Yargı kararı olmadan böyle bir araştırmanın mümkün olamayacağını belirten Öneş, MİT’in yasasında Cumhurbaşkanı’nın terörle mücadele konusunda teşkilata görev verebileceği maddesinin, söz konusu durum için uygulanamayacağını kaydetti.

Öneş, “Bu uygulama, bu maddeye sığdırılamaz” dedi. Öneş, daha önce iktidar partisi tarafından adayların MİT tarafından güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu hatırlamadığını kaydetti.

Etiketler
İstihbarat Soruşturma