CHP'li Ali Şeker'den 'sağ siyaset' eleştirisi

CHP PM üyesi Ali Şeker, Ankara için Mansur Yavaş'ın aday çıkarılmasını eleştirdi.

CHP'li Ali Şeker'den 'sağ siyaset' eleştirisi

Sebahat Karakoyun / Birgün CHP’de İyİ Parti ile ittifak kararına yönelik eleştiriler devam ederken açıklanan yeni aday listesi de tartışma yarattı. PM Üyesi Ali Şeker “Aday göstermeyerek sağ bir partiyi işaret etmek ya da kendi adayımız olarak sağdan isimleri göstermekle ‘sağın alternatifi sağ’ algısı yaratılıyor” dedi

CHP, önceki gün toplanan Parti Meclisi’nde (PM) aralarında büyükşehirler İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya ile dört ilin de yer aldığı 68 belediye başkan adayını daha belirlendi. 2014’teki yerel seçimlerde AKP’li Melih Gökçek’in karşısında yarışmak üzere geçtiği CHP’den bir süre sonra istifa eden MHP kökenli Mansur Yavaş’ın bir kez daha aday gösterilmesine bazı CHP PM üyeleri tepki gösterdi.

Verilen önergenin kabulü ile Mansur Yavaş için diğer adaylardan farklı bir yöntemle oylama yapıldı. Diğer adaylar isimleri okunarak “kabul edenler, reddedenler” diye topluca oylanırken Yavaş için üyelerin isimleri tek tek okunarak görüşleri alındı.

KAYIT ALTINA ALINSIN

Açık oylama için önergeyi veren isimler arasında yer alan PM Üyesi Ali Şeker, Yavaş’ın adaylığına kapalı kapılar ardında pek çok kişinin itirazını dile getirdiğini belirterek, “Açık oylama yapılsın ve kim gerçekten ne düşünüyor kayıt altına alınsın istedik” dedi.

Tek tek isimleri değil, mevcut anlayışı tartışmak gerektiğini belirten Ali Şeker, CHP’nin İYİ Parti ile ittifak yaparak zaten 10 ilde aday çıkarmama kararı aldığına ve buralarda partililerin ‘sağ’ adaylara mecbur bırakıldığını kaydetti. Ankara’da da sol- sosyal demokrat bir isim yerine sağdan bir ismin aday gösterilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Şeker’in eleştirileri özetle şöyle:

TAKLİTLER ASLINI YÜCELTİR

“CHP’nin kendi adaylarını, sol –sosyal demokrat belediyecilik anlayışını hayata geçirecek isimleri çıkarmak yerine sağa öykünmesi büyük hata. Unutulmasın ki taklitler asıllarını yüceltir. CHP, belediye başkanlığı sayısını hedefleyerek değil, inandırıcı, iddialı bir siyaset ortaya koyarak alternatif olabilir. İYİ Parti’yi alternatif sağ parti olarak büyütmeye yönelik politikaların ülkeye faydası yok. Ülke sağ parti ve sağ siyaset anlayışı nedeniyle bugünkü sıkıntıları yaşıyor. Buradan sol ve sosyal demokrat politikalarla çıkış mümkün. Bunun için CHP’nin kendine güvenmesi, kendi siyasetini temsil eden isimlerle yola çıkması gerekir.”

ANAHTARI TESLİM EDECEK ADAYLAR

“İYİ Parti’ye bırakılan yerler dışında CHP listesinden aday gösterilen bazı isimlere bakıldığında görünen tablo ortada. Ya sağ partiye doğrudan anahtar teslim ediliyor ya da yarın bir gün anahtarı kolaylıkla sağa teslim edecek isimler gösteriliyor. Adaylarda ille de bir sağ geçmiş aranarak parti, geçmişinden koparılıyor, sağın hükümranlığı pekiştiriliyor. Aday göstermeyerek sağ bir partiyi işaret etmek ya da kendi adayımız olarak sağdan isimleri göstermekle ‘sağın alternatifi sağ’ algısı yaratılıyor.

Rozetsiz başkanlık, siyasetsiz siyasi parti olmaz. Bu kendini inkardır. Siyasi partiler siyaset için vardır. Siyasetsizliğin yüceltilmesi siyasi intihardır, gelecek iddiasından vazgeçmektir.”

Etiketler
Ankara Mansur Yavaş