CHP'de adaylar yola çıktı

CHP, İstanbul’da İmamoğlu, Ankara’da Yavaş, Adana’da Karalar, Antalya’da Böcek’te karar kıldı. Adaylar çalışmalara başlamak üzere yola çıktı.

CHP'de adaylar yola çıktı

Mahmut Lıcalı/ Cumhuriyet - CHP, İstanbul’da İmamoğlu, Ankara’da Yavaş, Adana’da Karalar, Antalya’da Böcek’te karar kıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Büyükşehir adaylığı için inisiyatif alarak sürpriz bir şekilde sunduğu Mansur Yavaş’ın adaylığı önerisi 12 ret oyuna karşı 45 kabul oyuyla Parti Meclisi’nde (PM) kabul edildi.

Yavaş, böylece henüz CHP adayı olmadan PM’den Ankara adaylığı için onay aldı. CHP’de dün İstanbul’a Ekrem İmamoğlu, Antalya’ya Muhittin Böcek ve Adana’ya da Zeydan Karalar aday olarak açıklandı.

CHP’nin 31 Mart seçimleri için dördüncü grup adaylarının belirlendiği dünkü PM toplantısında Ankara sürprizi yaşandı.

PM öncesi gerçekleşen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Genel Başkan Kılıçdaroğlu sürpriz bir şekilde Ankara adayının Mansur Yavaş olarak PM’ye getirilmesini istedi.

İl yönetimi karşı çıktı

Edinilen bilgiye göre, PM’de Yavaş’ın isminin gelmemesi konusunda önceki gün geç saatlere kadar parti içinde tartışmalar yürütüldü. Kılıçdaroğlu’yla görüşen bazı PM üyeleri ve Ankara il yönetiminin Yavaş’ın isminin açıklanmaması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun ise kendisiyle görüşenlere hiçbir yanıt vermediği ve görüşünü belli etmediği belirtildi. Ancak Kılıçdaroğlu, dün sabah yapılan MYK toplantısında sürpriz bir kararla Yavaş’ın Ankara adaylığını gündeme getirdi.

Oylama tartışması

Edinilen bilgilere göre, Mansur Yavaş’ın adaylığına karşı olan bazı PM üyeleri oylamanın gizli yapılması için önerge verdi. PM üyelerinin açık oylamada ‘ret’ oyu vermekten çekinen bazı üyelerin de desteğini almak amacıyla bu yönteme başvurduğu kaydedildi. Ancak gizli oylama talebi yapılan oylamada reddedildi.

45 oyla kabul edildi

Gizli oylama önergesi kabul görmeyince PM üyeleri Gökhan Günaydın, Erdal Aksünger, Hakkı Süha Okay, Gaye Usluer, İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Ali Şeker, Yaşar Seyman, Emre Çam, Haluk Pekşen ve Mehmet Ali Çelebi Ankara için oylamanın açık ve tek tek sorarak yapılmasını talep etti. Yavaş’ın adaylığı PM’de yapılan oylamada 12 ret oyuna karşın 45 kabul oyuyla kabul edildi.

3 ilde oybirliği

Edinilen bilgiye göre İstanbul’da Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana’da Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya’da Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in adaylıkları PM üyelerinin tamamının desteğini alarak oybirliğiyle kabul edildi. Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilen isimler konusunda “Anketlerde önde kim çıkıyorsa onu aday gösteriyoruz” dediği öğrenildi.
PM toplantısında aralarında 4 büyükşehir, 4 il belediyesi olan toplam 67 aday daha açıklandı. Açıklanan adayların 9’u mevcut belediye başkanlarından oluşurken, 10 aday ise CHP’li belediyelere gösterilen yeni isimlerden oluştu. Açıklanan büyükşehir adaylarının tamamı İYİ Parti ile işbirliği kapsamında olan kentler oldu.

Parlamentodan adaylar

CHP, il belediyeleri arasında Ağrı’da Ahmet Meriç’i aday gösterirken, Bolu’da mevcut milletvekili olan ve Muharrem İnce’ye yakın isimlerden Tanju Özcan aday gösterildi. Niğde’de Rasim Yılmaz, Sivas’ta ise Ali Akyıldız aday oldu. CHP dün açıkladığı 4 il belediyesiyle birlikte toplamda 24 il belediyesini ilan etmiş oldu. İYİ Parti’yle işbirliği yapılmaması durumunda ismi Kocaeli Büyükşehir adayı olarak geçen Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ise Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit Belediyesi için aday gösterildi.

İlçelerde mevcutlar

Soner Çetin Çukurova Belediyesi için, Ümit Uysal da Muratpaşa Belediyesi için yeniden aday olarak gösterildi. Ankara’da eğilim yoklamasından çıkan Adnan Demirci Mamak’a aday gösterilirken, Polatlı adayı Sami Çay oldu. Muhittin Böcek’in aday olmasıyla boşalan Konyaaltı Belediyesi’ne eski Antalya İl Başkanı Semih Esen aday gösterildi. Aydın’ın Didim ilçesi için ise gizli oylama yapıldığı öğrenildi. Mevcut Başkan Ahmet Deniz Atabay’ın 22 ret oyuna karşı 34 oyla yeniden aday gösterildiği belirtildi. İstanbul adayı olan İmamoğlu’nun aday gösterilmesini istediği Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çalık, Beylikdüzü adayı olarak PM’den onay aldı. Beylikdüzü İstanbul’un açıklanan ilk ilçe belediyesi oldu.

Toplam 530 aday

CHP’de daha önce ilk grupta 105, ikinci grupta 146, üçüncü grupta da 212 aday açıklanırken dün kamuoyuna ilan edilen dördüncü grupta ise 67 aday açıklandı. Böylece toplamda 530 aday açıklandı. Buna göre CHP 11 büyükşehir, 24 il adayını belirlemiş oldu. İYİ Parti ile işbirliği kapsamında olan İzmir ve Bursa’yla birlikte CHP’nin bundan sonra 9 büyükşehir ve 27 il belediye adayını daha açıklaması bekleniyor. CHP 10 büyükşehirde ise İYİ Parti adayını destekleyecek.

İzmir yeni yıla kaldı

Edinilen bilgiye göre, işbirliği kapsamında yer alan Bursa ve işbirliği kapsamında yer almayan Mersin adayının önümüzdeki PM toplantısında açıklanacağı ifade ediliyor. İzmir adayının ise yeni yılda açıklanacağı ifade ediliyor.

‘YOLUMUZ AÇIK OLSUN’

Mansur Yavaş ismini henüz resmi olarak açıklanmadan, PM’de adaylığı kabul edilince sosyal medya üzerinden teşekkür etti. Yavaş, “Başkent Ankara adaylığı için şahsımı layık gören Millet İttifakı’nın genel başkanları Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Akşener’e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni, seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun” açıklamasını yaptı.

Etiketler
Adana Antalya Ankara