CHP'li Özgür Karabat: 15 Temmuz'un kaybolan silahlarını sordu

CHP'li Özgür Karabat, bireysel silahlanmayı Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Özgür Karabat: 15 Temmuz'un kaybolan silahlarını sordu

CHP'li Özgür Karabat, bireysel silahlanmayı Meclis gündemine taşıdı. Karabat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, '15 Temmuz darbe girişiminde kaybolan' silah sayısını da sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, son günlerde özellikle ateşli silahlarla gerçekleştirilen cinayetleri gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karabat, ” Ülkemizde resmi rakamlara göre kayıtlı ruhsatlı bireysel silah sayısı kaçtır? Bu silahların illere ve bölgelere göre dağılımı nedir” dedi.

Soru önergesinde Umut Vakfı’nın araştırmalarına değinen Karabat “1 Ocak – 22 Eylül 2017 tarihine kadar olan istatistiklerine Türkiye genelinde basına yansıyan haberlere göre bireysel silahlarla toplam bin 990 cinayet işlenirken, 2017 yılının 22 Eylül’üne kadar 2 bin 525 olay yaşanmıştır. Ateşli silahlarla işlenen 2 bin 525 olayda, bin 575 kişi ölmüş ve 2 bin 670 kişi de yaralanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Sokak çatışmalarında ve maganda kurşunlarıyla birçok insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Karabat’ın yanıtlanmasını istediği soruları şu şekilde:

– Ülkemizde resmi rakamlara göre kayıtlı ruhsatlı bireysel silah sayısı kaçtır? Bu silahların illere ve bölgelere göre dağılımı nedir?

– Bireysel silahlanma oranı ile suç işleme oranı arasında bir ilişki var mıdır? Bireysel silahlanma güvenlik açısından bir tehdit olarak görülmekte midir?

– Bakanlığınızın 14 Mart 2018 tarihli anılan genelgesiyle kurşun iştikakının arttırılmasının gerekçesi nedir? Bunun bir ihtiyaç olduğuna dair kanaat nasıl oluşmuştur? Kurum bünyesinde bu alandaki değerlendirmeleri yapan bir birim var mıdır?

‘DARBE GİRİŞİMİNDE KAYBOLAN SİLAH SAYISI KAÇ?’

– Ateşli silahların suça karışma oranının toplam ruhsatlı silahlar içindeki payı nedir? Suça karışan silahların ne kadarı ruhsatlı silahlarla gerçekleşmektedir?

– Hükümet sözcüleri yıllardır internetten silah satışını durduracakları yönünde açıklama yapmalarına rağmen bu konuda hala somut bir adım atılmamıştır? Bakanlığınız bünyesinde böyle bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa gerekçesi nedir?

– 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra kaybolduğu açıklanan bazı silahlar suça karışması nedeniyle tespit edilmiştir. Buna göre 15 Temmuz Darbe girişiminde kaybolan silah sayısı kaçtır? Bugüne kadar bu silahlardan kaçı ele geçirilmiştir?

Etiketler
Ordu 15 Temmuz Silah Temmuz