Yardımcısı, Erdoğan'ı yalanladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içinde daha “Birinci 100 Günlük Eylem Planı” tamamlanmadan “İkinci 100 Günlük Eylem Planı”nı tanıttı.

Yardımcısı, Erdoğan'ı yalanladı

Erdoğan’ın “Birinci 100 Günlük Eylem Planı”nda vaat edilen 400 eylemin 360’ının tamamlandığını vurguladığı açıklamasından kısa bir süre önce yardımcısı Fuat Oktay, “Hayata geçirilmemiş proje bulunmamaktadır” bilgisini paylaşmıştı.


Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, “Birinci 100 Günlük Eylem Planı”nda yer alıp da gerçekleştirilmeyen “çocuklara karşı cinsel istismarda cezaların arttırılması”, “hayvanlara karşı işlenen suçlarda cezai yaptırımın öngörülmesi” gibi vaatler ikinci planda yer almadı. İlk planda yer alan “Atatürk Kültür Merkezi yapım ihalesinin sonuçlandırılması projesi”, daha ihale yapılmadan “inşaata başlanması” ifadeleri ile revize edildi.

Erdoğan, “Birinci 100 Günlük Eylem Planı”nı, 24 Haziran seçimlerinden kısa bir süre sonra, 3 Ağustos 2018’de duyurdu. Planda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı birimleri ile 16 bakanlığın 100 gün içinde hayata geçireceği toplamda 400 maddelik eylemler sıralandı. Erdoğan, “İkinci 100 Günlük Eylem Planı”nı açıklarken, ilk plan ile ilgili gerçekleşme oranlarını da bildirdi.

Yüzde 97 değil, 85

Erdoğan, “Yaşanan onca sıkıntıya rağmen ilk 100 günlük icraat programında yüzde 94 gibi son derece yüksek bir gerçekleşme performansına ulaştık. İcraat programımızda yer alan 400 eylemden 340 tanesini tamamladık” dedi.

Erdoğan; gerçekleştirilmeyen 60 eylemin 10 tanesinin mevzuat hazırlıklarının tamamlandığını dile getirdi. Üçüncü tarafların onayını gerektiren 32 eylemin yüzde 80’inden fazlasında ilerleme yakalandığını belirtti. Erdoğan, 17 eylemde ise yüzde 50’nin üstünde bir ilerleme sağlandığını aktardı.

CHP’li Murat Bakan’ın soru önergesine verdiği yanıt; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Birinci 100 Günlük İcraat Programı”nın gerçekleşme oranı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı hesabı yapmadığını ortaya çıkardı. CHP’li Bakan, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle, “Birinci 100 Günlük Eylem Planı”nda vaat edilen projelerin hangi aşamada olduğunu, projelerin hangilerinin hayata geçirildiğini sordu. Oktay soru önergesine, Erdoğan’ın 400 eylemden 60’ının gerçekleştirilmediğini açıkladığı tarihten 10 gün önce yanıt verdi. Oktay, yanıtında, “Hayata geçirilmemiş proje bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Başlamayan çılgın projeler

Yıkımı tamamlanan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili olarak ilk planda “yapım ihalesinin sonuçlandırılması” ifadeleri kullanılmıştı. İkinci planda bu hedef, “inşaata başlanması” ifadeleri ile değiştirildi ancak ihaleye henüz çıkılmadı. Kanal İstanbul projesinin ihalesine iki planda da yer almasına karşın henüz çıkılmadı.

İlk planda, her bakanlık için “Geçiş sürecinin temel aşamalarının 100 gün içinde tamamlanması” eylemi belirlenmişti. Bu eylemler ikinci planda yer almadı. İkinci plandaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projesi olarak “79 ilde 240 açılış yapılması, 33 ilde 52 temel atılması” eyleminin hangi açılış ve temel atmalarla ilgili olduğu belirtilmedi. İkinci planda; Dışişleri Bakanlığı’nın eylemleri arasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Refikaları Muhterem Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nde faaliyetler düzenlemesi” projesine yer verilmesi dikkat çekti.

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan