Selahattin Demirtaş: AKP seçimi kazansın diye...

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava Sincan Cezaevi Kampusu'nda görülüyor.

Selahattin Demirtaş: AKP seçimi kazansın diye...

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava Sincan Cezaevi Kampusu'nda görülüyor.

Demirtaş'ın bizzat katıldığı duruşmalar 3 gün sürecek. Bugünkü duruşmada savunmasına Kürtçe başlayan Demirtaş, ilk olarak açlık grevindeki Leyla Güven'i selamladı. Demirtaş, mahkeme heyetine seslenerek, "Yargılamayı tarafsız yürütemeyeceğiniz gerekçesiyle öncelikle heyet olarak çekilmelisiniz, aksi halde reddi hakim talebinde bulunacağız" dedi. AİHM'in hakkında verdiği karara uyulmamasına tepki gösteren Demirtaş, mahkeme heyetine, "AİHM kararlarının nasıl uygulanacağını bilmiyorsanız nasıl hakim oldunuz" tepkisini gösterdi.

Demirtaş’ın Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Duruşma salonuna gitmek isteyen birçok kişinin yolu duruşma salonuna bir kilometre mesafede kesildi. Çok sayıda kişinin salona gitmesine izin verilmedi. Gazetecilerin salona girmesine de zorluk çıkarıldı. Uzun süren görüşmelerin ardından gazeteciler salona alınırken, AFP muhabirinin duruşmayı izlemesine izin verilmedi.

Yabancı heyetlere engel

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, polis duruşma soluna yalnızca 45 kişi alınacağını belirterek, salona giden koridoru kapattı. Yurt dışından gelen heyetlerde yer alan çok sayıda kişinin duruşma salonuna girmesi de engellendi. Engellenenler arasında çok sayıda yabancı milletvekili ve farklı ülkelerin barolarından avukatlar da var.

Demirtaş'tan heyete: Çekilin

Duruşma Demirtaş'ın savunmasıyla başladı. Demirtaş savunmasına mahkeme heyetine Kürtçe seslenerek başladı.

İmralı tecritini kınayan Demirtaş, Leyla Güven’in açlık grevi eylemeni selamladı ve savunmasının girişini Kürtçe yapacağını ifade etti.

Demirtaş, "Mahkeme heyetinden iki talebim olacak, mahkeme heyeti olarak tarafsız ve bağımsız yürütemeyeceğiniz gerekçesiyle öncelikle heyet olarak çekilmelisiniz, aksi halde reddi hakim talebinde bulunacağız" dedi.

"Sahte delillerle beni tutukladınız"

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

"Beni sahte bir Twitter hesabından atılan tweetlere dayanarak tutukladınız. Üstelik bu deliller bugün cemaat üyesi olmakla suçlanan kişiler tarafından hazırlandı ve siz bunlara dayanarak beni tutukladınız.

"AKP seçimi kazansın diye beni içeride tuttunuz"

24 Haziran'da düzenlenen seçimde cumhurbaşkanı adayı olmama rağmen tahliye talebimi reddettiniz. AKP seçimi kazansın diye beni içeride tuttunuz. Bir hücrede seçim çalışması yürüttüm ve buna siz sebep oldunuz. Ben içeride olduğum için AKP seçimleri kazandı. Heyet olarak tutukluluğun devamı kararlarınızla AKP’ye açık destek sundunuz.

"Beni, aslanlar parçalasın diye yargı arenasına attınız"

Ben sizden ne adli kontrol ne tahliye talep ettim. Kovsanız da kaçmam. Edirne’den atsanız da geri dönerim. Siz beni yargı arenasına attınız. Resmen aslanlar parçalasın diye. Ama partimin de halkımın da avukatlarımın da desteğiyle buradayım.

Adalet Bakanlığı'na 'biz bu AİHM kararını ne yapalım' diye sormuşsunuz. Adalet Bakanlığı kim? Benim AİHM’de karşı tarafım. 'AİHM kararı ne zaman kesinleşmiş?' Bu kadar hukuk bilgiliniz vardır herhalde sayın hakim.

"Hükümetin raporuyla aynı"

AİHM'in aldığı karardan sonra tahliye talep ettik, siz hükümetin tavrını görmeyi beklediniz. Tahliye talebimizi reddettiğiniz kararınızın gerekçesi AKP'nin hazırlamış olduğu AİHM kararı hakkındaki rapor ile aynı. Bari gerekçelerinizin farklı yazsaydınız, daha saygın olurdu

Mahkeme heyetine, tahliye talebimi incelerken, AİHM kararı kesinleşti mi diye Adalet Bakanlığı’ndan görüş istediniz. Adalet Bakanlığı hükümeti AİHM'nde temsil eden kurumdur, yani taraftır. Siz davamda taraf olan bir kurumdan görüş isteyerek alenen taraf tuttunuz.

"Nasıl hâkim oldunuz?"

AİHM kararı için Adalet Bakanlığı’ndan görüş istediniz. Adalet Bakanlığı AİHM yargılamasında karşı taraftır. Siz dosyadaki tarafa 'ne diyorsunuz uygulayalım mı bu kararı' dediniz. AİHM kararlarının nasıl uygulanacağını bilmiyorsanız nasıl hakim oldunuz?

Sizden hiç tahliye talep etmedim. Şimdi de etmiyorum. Burada 90 yaşıma gelsem, ağzımda diş kalmasa da yine sizden tahliye talep etmeyeceğim. Siz beni kendi iradenizle tutuklamadınız ki tahliye edebilesiniz. Ben burada tutuklu değilim, bir siyasi rehineyim. Ben bir siyasi rehineyim ve siyasi rehineler tahliye talep etmezler.

İstanbul İstinaf Mahkemesi bütün dünyanın gözü önünde hiç utanmadan usule, yasaya, her şeye aykırı olan bu kararı onadı. Karar veren hakimlerden biri de AKP’li eski avukat. Hakim olduktan sonra jet hızıyla istinaf hakimi oldu.

"Krala yaslanan düşer"

İstinaf Mahkemesi benim kararımı onadığı esnada Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Recep Tayyip Erdoğan'la fotoğraf veriyordu. Bunların hiçbiri tesadüf değil.

Yine diyorum krala yaslanan düşer."

REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNULDU

Demirtaş mahkeme heyetinden tahliyesine ilişkin şerh düşen ve de AİHM kararının uygulanmasına karşı kararda imzası bulunan heyet üyesi hariç mahkeme başkanı ve diğer üyenin dosyadan çekilmesi ya da reddi hakimin kabulü talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya saat 14.00’e kadar ara verdi. Demirtaş’ın bizzat katıldığı duruşmalar 3 gün sürecek.

Demirtaş için yeni iddianame: 10 yıla kadar hapsi istendi

‘Örgüt kurma ve yönetme’, ‘Örgüt propagandası’ ve ‘Suç ve suçluyu övme’ iddialarıyla suçlanan Demirtaş, 142 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Demirtaş hakkında bugün kabul edilen yeni bir iddianamede ise 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demirtaş’ın 2 Eylül 2016’da Van Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma tamamladı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Demirtaş “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”le suçlanıyor.

Etiketler
Demirtaş AİHM Selahattin Demirtaş Cezaevi HDP