CHP'li Özel'den Erdoğan'a Şair Eşref yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Erdoğan’ın, Şair Eşref’ten yaptığı alıntıyla CHP’ye yönelik suçlamalarda bulunmasına TBMM Genel Kurulu’nda yanıt verdi.

CHP'li Özel'den Erdoğan'a Şair Eşref yanıtı

Özgür Özel, “Şair Eşref, Kırkağaç doğumludur, benim hemşehrimdir; 1800'lerin ilk yarısında doğmuş, 1876'da Ordu Fatsa'da kaymakamlık yapmıştır. Bu telgrafı Fatsa'dan İstanbul'a çekmiş, bu cevabı o zaman almıştır. Hani, CHP zihniyeti dönemiydi ya bakalım kimin dönemiymiş: Sultan II. Abdülhamit Han hazretlerinin dönemiymiş. Hani, böyle, bazen prompterdan döndükten sonra diyor ya: ‘Yine baltayı taşa vurdun be yine baltayı taşa vurdun.’ Reis, bugün baltayı yine taşa vurdu arkadaşlar, yine taşa vurdu” ifadesini kullandı.

SULTAN ABDÜLHAMİT HAN DÖNEMİ

CHP’li Özel, Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında Şair Eşref’ten yaptığı bir alıntıyla CHP’ye yönelik suçlamalarda bulunmasın Genel Kurul’da yanıt verdi.

Özel, “Bir konuşma çok tanıdık gelecek, birkaç saat önce iktidar partisinin hararetle alkışladığı bir konuşma. Diyor ki iktidar partisinin Genel Başkanı: ‘Büyük hiciv şairimiz Eşref bir ilçede kaymakamlık yaparken merkezden bir telgraf gelir.’ Dikkatle dinliyor AKP Grubu. ‘Telgrafta 'Kaymakamlık binalarının ihtiyaçlarını bildirin, stop.' yazmaktadır. Eşref bu telgrafa 'Binanın muhtelif yerleri akıyor, stop.' diye cevap verir. Ardından merkezden ikinci bir telgraf gelir: 'Binanın nereleri akıyor, teker teker bildirin, stop.' Şair Eşref sinirlenir, iner telgraf memurunun başına, der ki: Yaz oğlum, 'Binanın muslukları hariç, her tarafı akıyor, stop.'’ AKP Grubu bunu müthiş alkışlarken şöyle devam etti Genel Başkanları: CHP'nin memleketi yönettiği, tasallut altına aldığı dönemi tam bu şekilde tarif etmenin mümkün olduğunu söyledi ve alkışladınız. Şair Eşref, Kırkağaç doğumludur, benim hemşehrimdir; 1800'lerin ilk yarısında doğmuş, 1876'da Ordu Fatsa'da kaymakamlık yapmıştır. Bu telgrafı Fatsa'dan İstanbul'a çekmiş, bu cevabı o zaman almıştır. Hani, CHP zihniyeti dönemiydi ya bakalım kimin dönemiymiş: Sultan II. Abdülhamit Han hazretlerinin dönemiymiş. Hani, böyle, bazen prompterdan döndükten sonra diyor ya: ‘Yine baltayı taşa vurdun be yine baltayı taşa vurdun.’ Reis, bugün baltayı yine taşa vurdu arkadaşlar, yine taşa vurdu” ifadesini kullandı.

TEK ADAM REJİMİ KÖTÜDÜR DİYORSAN BUGÜNKÜ YÖNETİME BAKACAKSIN

Özel, kendisinden sonra kürsüye gelen Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın açıklamalarına verdiği yanıtta ise, “Bazı durumlar zordur, bazı şeyleri yaşamak istemezsiniz. Allah hiçbir grup başkan vekilini genel başkanının bugün yaptığı gaftan sonra onu savunmak için buraya çıkıp da bu hâllere düşen Cahit Özkan'ın durumuna düşürmesin inşallah. Meclisin tarihinde çokça kullanıldığı gibi sesleneyim: Efendiler, karşı karşıya olduğumuz durum, bir cumhurbaşkanının, bir partinin genel başkanının çıkıp da Cumhuriyet Halk Partisi dönemini kötülemek için tarihten yaptığı özensiz alıntının sonucunda ortaya çıkan durumdur. CHP'yi kötülüyorsunuz değil mi arkadaşlar? O tarihte ülkeyi yöneten kişi… Yıl 1876, kaymakam hemşehrim Kırkağaç doğumlu Şair Eşref. Telgrafın muhatabı İstanbul Hükûmeti, telgrafın muhatabı Osmanlı'nın padişahlığı, telgrafın muhatabı Sultan II. Abdülhamit Han. Sen nereden dönüyorsun da İsmet İnönü'ye, tek parti rejimine… Ha, diyorsan ki: ‘Tek adam rejimi kötüdür. O zaman Sultan Abdülhamit Han yanlış işler yaptı, Genel Başkanımız da bunu söyledi.’ O zaman bugünkü tek adam yönetimine, onun yaptığı yanlış işlere, yarattığı mağduriyetlere, anasını ağlattığınız vatandaşa dönüp bakacaksınız.

Sayın Başkan, yılbaşı hediyesi olarak tarih kitabı önerenler var Sayın Grup Başkan Vekiline. Bence kendisinden önce Genel Başkanına götürsün okusun ama ben öncelikle şunu söyleyeyim: Tarih ne? 1876. Yer, Ordu Fatsa. Cahit Bey ne diyor? ‘İnsanın aklına şu geliyor: Acaba o zaman İttihat ve Terakki mevcut Hükûmeti yıpratmak için bunu yapmış olabilir mi? İnönü'nün bundaki payı nedir?’ diyor. Sayın Cahit Özkan, tarih dersi geliyor, hazır: Olayın geçtiği tarih 1876, İttihat Terakki’nin kuruluşu 1889. Allah aşkına buraya çıkıp bir şeyler savunacaksanız birtakım tarihi bilip gelin. Bu olayın olduğu tarihten tam on üç yıl sonra kurulmuş İttihat Terakki. İkincisi: ‘Acaba İsmet İnönü'nün payı nedir?’ dediniz ya, olayın olduğu tarih 1876, İsmet İnönü'nün doğum tarihi 1884” ifadesini kullandı.

Etiketler
Özgür Özel TBMM