CHP'den yolsuzluk ve israf tepkisi

Sayıştay raporları hakkında CHP Güngören örgütü tarafından bilgilendirme açıklaması gerçekleştirildi.

CHP'den yolsuzluk ve israf tepkisi

AKP'li Güngören Belediyesi'nin yolsuzluklarının ortaya çıkartıldığı Sayıştay raporu hakkında CHP Güngören örgütü tarafından basın açıklaması yapıldı.

CHP Güngören İlçe Başkanı Temel AKKOÇ'un gerçekleştirdiği açıklamaya CHP İstanbul Milletvekilleri Av. Turan Aydoğan, Özgür Karabat ile CHP İBB ve Güngören Meclis Üyeleriyle, CHP Gençlik Örgütleri Genel Başkan Yardımcısı Mesut Metin katıldı.

Eyleme Saadet Partisi, İyi Parti, Demokrat Parti ve HDP İlçe Başkanları da destek verdiler.

İşte açıklamanın tam metni:

İstanbul Güngören Belediyesi 2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporu Bilgilendirmesi

Güngören’li hemşerilerimiz, sizlerle bugün, bu alanda toplanmamızın ve yapacağımız basın açıklamasının nedeni, 10 yıldır Güngören’de yapılmayan Sayıştay Denetiminin yapılması ve Ekim 2018 tarihinde yayınlanmasıdır.

2017 yılını inceleyen ve daha eski yıllara ait bulguları da içeren rapor, Güngören halkına nasıl yönetilemediğini göstermesi açısından tarihsel yerini almıştır.

Güngören Belediyesi ve Başkanı Şakir Yücel Karaman, Güngören’i yönetemiyor. On beş yıllık yönetim performanslarıyla, meclis deki çoğunluklarıyla, belediye meclisinden geçirdikleri 2019 bütçesi ile Sayıştay raporları ve aksayan kent yaşamıyla görüyoruz ki, bu işi beceremiyorlar.

Aynı binalarda yan yana çalışan müdürlüklere, güçlü belediye meclisine, Merkezi Yönetimin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğine, onlarca bürokrata, yüzlerce personele rağmen Güngören Belediyesi’nde bir başıbozukluk, bir düzensizlik var…

En kötüsü ise, bir başarı göstermeye niyetleri de, istekleri de, çabaları da, heyecanları da yok…

Sizler ile paylaşacağımız bilgi ve metinlerde, devletimizin en önemli denetim kurumu Sayıştay’ın raporundaki bilgi ve belgeler kullanılmıştır. İlgili raporlarda her alanda yapılan eleştirilere ve tespitlere belediye tarafından verilen cevaplarda şunları görmekteyiz;

Güngören’de

Kurumlar arasında uyumsuzluk var
Hukuksuzluk var,
Bilgisizlik var,
Ciddiyetsizlik var.
Şeffaflıktan bahsetmek imkânsızdır…
Bizler bu kısa sürede önemli bazı usulsüzlük, hata, eksikleri belirteceğiz.

Güngören Belediyesinin son üç yılda gerçekleşen bütçelerini incelediğimizde, bütçe sürekli yüksek miktarlarda açık vermektedir.

Bu açıkları veren belediye yönetimi hiçbir sorumluluk hissetmemekte, en ufak sıkıntı dahi duymamaktadır.

Güngören’de zaten kıt olan kamu alanlarını, arazileri; belirsiz, denetimsiz ve kontrolsüz olarak elden çıkartmasına rağmen açıkları kapatamamakta, miras yedi evlat misali satarak günü kurtarma gayretine girmektedirler.

Görev süreleri boyunca; plansız, hesapsız, hukuksuz, bilgisiz, şeffaf olmayan bir belediyecilik anlayışı ortaya koyduklarından, bu yönetimden tasarruf beklemek mümkün değildir.

Halkın parasını israf ederek bu günlere geldiler.

Basın açıklamamıza, Belediye Meclisine vermiş olduğumuz bir önergemize belediye başkanlığının vermiş olduğu bir cevapla başlayalım.

Belediyemiz 2016 Yılında iki özel vakfa (TÜRGEV VE ENSAR VAKIFLARINA) ait, üç adet yurt binasının kirasını, dekorasyonunu, tamirat ve tadilat ile teşrifatını yaptırmıştır.

Yurt olarak üç adet bina kira bedeli için yıllık yaklaşık 600 Bin TL, binaların yurt haline getirilmesi için yapılan tadilat masrafı için yaklaşık 1 Milyon 300 Bin TL ve demirbaş alımı için de yaklaşık 900 Bin TL harcanmış, daha sonra bu binalar boşaltılmış Güngören Halkının yaklaşık 3 Milyon TL parası çöpe atılmış ve israf edilmiştir.

Bu yaşanan israfın sorumluluğunu hangi basiretli yönetici üstlenecek ve Güngören Halkına hesap verme zahmetine girecektir.

Halen bekliyoruz…

Sayıştay Raporunda Güngören Belediyesi’nin gayrimenkullerini, doğru ve sağlıklı şekilde tasnif edemediğini görmekteyiz.
Çünkü bilmiyorlar…

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, idarenin tuttuğu taşınmaz kayıtları ile muhasebe kayıtlarının tür ve tutarları yönünden örtüşmediği tespit edilmiştir. İdarenin taşınmaz kayıtları 241 Milyon 820 Bin Türk Lirası iken, muhasebe kayıtlarında ise 427 Milyon 197 Bin Türk Lirası görünmektedir. Aradaki fark 185 Milyon 376 Bin Türk Lirasıdır.

Düzgün, ciddi, resmi kayıt tutamayan bir belediye ile karşı karşıyayız.

Sayıştay Raporu, Güngören Belediyesi yöneticilerini rezil edercesine tespitlerde bulunmuş, adeta Güngören’in yerini haritada bilmeyen idareciler ile dalga geçmiştir.
Sayıştay denetçileri; MAKAM ARACI, HİZMET ARACI saltanatını ortaya çıkarmıştır.

Belediyenin kiraladığı araçları devlet hizmeti, belediye görevi dışında, özel işlerinde, hafta sonu tatillerinde, yıllık izinlerinde kullanan, benzinini, otoyol ücretini, köprü ücretini belediyeye ödetenleri görmemizi sağlamıştır.

Halka hizmetkârlık vaadi ile gelenlerin, halkın parasını har vurup harman savurmadaki marifetlerini bizlere Sayıştay denetçileri net şekilde göstermiştir.

Tatile belediye aracı ile giden, benzin, otoban, köprü parasını devlete ödetenler zevki sefa içerisinde yaşarken belediye bütçelerinden yıllara sari muhtaçlara ayrılan ödeneğin % 1 de kalmasını ne ile izah edeceklerdir.

Bütün bu israfı ve vurdumduymazlığı ‘’Güngören’e Hizmet için Yapıyoruz.’’ Diyen Belediyeye, Sayıştay Denetçileri ‘’Siz Güngören’in sınırlarını bilmiyorsunuz.’ Güngören’i Ege ve Akdeniz’de sanıyorsunuz diyerek tokat gibi bir cevap vermiştir.

Sayıştay raporunda belirtildiği üzere Güngören Belediyesi kaçak, ruhsatsız işyerlerini tespit edememektedir ruhsatlı işyerlerinin de denetim görevini yerine getirmemektedir.

Bu başıboş zihniyetin insanları her türlü kazaya, haksız kazanca, toplum sağlığı ve standartlara uygunsuz faaliyete teşvik ettiği şüphesizdir.

Belediyemizin yönetimi ve Başkanı, Güngören’in parasını hem israf ediyor hem de elde etmesi gereken gelirden mahrum bırakıyor. Sayıştay raporunda detayıyla belirtildiği gibi;

‘’Ambalaj ve Cam Atıkları Toplama İşi’’ Güngören’de iki firma yetkilendirilerek;

“Hursan Geri Dönüşüm”

“Başak Endüstriyel”

Protokol yapılmış, imtiyaz verilmiş ancak gelir elde edilmemiştir.

Bu iki firma yaklaşık 90 bin Türk Lirası ilgili vakıf ve kuruluşlardan almış, 2 milyon 800 bin Türk Lirası da bu işten gelir elde etmiştir.

Yani yaklaşık 3 milyon Türk Lirası, halkın parası birilerine peşkeş çekilmiştir.

Belediye İştirakinin (Gün-Bel) işlettiği tesisler Güngören Halkının sırtına yük oldu…
Sayıştay Raporunda belediye iştiraki olan firmanın (Gün-Bel) işlettiği tesislerin sabit ve faaliyet giderlerinin belediye bütçesinden karşılandığı görülmüştür.

Belediye iştirakleri bağımsız tüzel kişiliği olan, özel hukuk kural ve kanunlarına tabii kuruluşlardır. Kar ve zararları kendi bağımsız bütçeleri vardır. Belediye bütçelerine kambur olamazlar…

Günbel işletmesinin elektrik, su, doğalgaz ile ticari giderleri belediye bütçesinden karşılanıyor.

Son üç yılda belediye bütçesine 3 Milyon 200 Bin TL zararı vardır. Bunun yanı sıra 2017 yılı Bütçesinden söz konusu tesisler için 1 Milyon 250 Bin TL bütçe tahsis (2017 yılında bütçeden ödenen 768 Bin TL dir.) edilmiştir.

Belediye Sosyal Tesisleri, Belediye tarafından bizzat ya da ihale edilerek işletilmelidir.

Belediye gelirlerini toplayamamakta, 2017 yılında yaklaşık 54 Milyon Lira tahakkukunu gelir olarak elde edememiştir.

Güngören Belediyesi birçok gelirinden becerisizlik, “Takip ve Tahsil’’ yapma sorumluluğunu yerine getirememekten dolayı mahrum kalmıştır. Faiz ve borç batağına düşen belediyemiz, alması gereken alt yapı geçiş ücretlerini almamıştır.

GÜNGÖREN HALKI ZARAR ETTİRİLMİŞTİR.

Yine raporda belediyemizin kendi tesislerini, gayrimenkullerini ilgili kanun ve mevzuata göre ihale ile kiraya vermesi gerekirken, ecri misil yolu ile kiralatmıştır. Bu durum özel hukuk kişilikleri arasında rekabet ortamını engellemektedir.

Ecri misil uygulaması ile Güngören’in mülkleri yandaşlara peşkeş çekiliyor. Ecri misil bir gelir kalemi değil, işgalci tarafından ödenmesi gereken bir tazminattır. Ecri misilden kasıt gelir elde etmek değildir.
Güngören Belediyesi bu uygulamalarıyla işgalcileri ödüllendirmektedir.

5393 Sayılı Belediye Kanunu, 18. ve 34. Maddeleri kira süresi 3 yıldan uzun olanları belediye meclis kararı, 3 yıldan az olanların belediye encümen kararı gerektiğini ifade etmektedir. Aynı konuya devamla belediye kendi iştiraki dışında da kamu mallarını işgal eden gerçek ve tüzel kişiler ile ecri misil yolu ile ilişkilerini sürdürmekte kamu, halkın malını koruma gayesi gütmemektedir. Yol, yeşil alan, park, kamuya terk alanlarda işgalcileri çıkarma yönünde hiçbir faaliyet içerisinde değildir.

Güngören Belediyesi’nde yapılan incelemede 9 m2 ‘den 2000 m2 ‘ye kadar farklı işgaller söz konusudur. 55 adet işgal edilen yer olduğu tespit edilmiştir.

Aynı Sayıştay Raporunda devamla ciddi bir muvazaalı işlem tespit edilmiştir.
Bu işlem, belediyenin mal alımı ile ilgilidir. Bu alımlar ihale için gerekli üst sınırlar bölünerek doğrudan temin sınırlarına getirilerek, benzer ve aynı malların temin edilmesidir.

Ayrıca bu alımların %70’i 4 (dört) firmadan temin edilmiştir.

Kanunun kesin hükmüne rağmen, ‘’Eşik Değerin Altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile hizmet işleri kısımlara bölünemez.’’ Bunun tersi yapılmıştır.

2017 yılında yapılan 126 adet doğrudan alımın 84 âdetinin 4 (dört) firmadan (%70) temin ediliyor. Bu firmalarda belediyenin hiçbir ihalesine teklif dahi vermemişlerdir.

Güngören Belediyesi ihalelerde rekabeti arttırıcı, şeffaf, eşit muameleyi sağlayıcı olmak yerine; zorlaştırıcı şartnameler hazırlayarak, rekabeti geliştirememiştir.
Bu durum Sayıştay Raporlarında da sabittir.

Güngören’de ihaleye daha düşük teklif veren firmaya ihale verilmemiş, 259 Bin Lira fazla teklif veren firmaya ihale verilmiştir.

Sayıştay Raporlarında ihmalleri gördüğünüz gibi bitmiyor, 2015 yılında yapılan 3 ihale de 2017 yılında 1 ihalede, ihale tamamlandıktan 5 – 10 gün sonra %20 oranında keyfi artışlar yapılmıştır.

Belediye 3 (üç) yıllık bir ihtiyaç için yaptığı ihalede 10 gün sonra artış istiyorsa ne yaptığını bilmemektedir. Plansız ve hesapsızdır.

Sayıştay Raporunda ihale konusuna devamla, Belediye Kültür ve Spor Tesisleri’nde çalışacak personel için ihaleye çıkmış, ancak katılan 5 firmadan 4’ünü sudan sebepler ile elemiş, en yüksek teklifi veren firmaya ihale bırakılmıştır.
Güngören Belediyesi AKP meclis üyeleri içerisinden seçtiği kişileri belediye başkan yardımcılığı görevine atamış ve 2012/2017 yılları arasında kanunla ancak devlet memurlarına verilmesi gereken ‘’SOSYAL DENGE TAZMİNATINI’’ vermiştir.
5 Yılda 361 Bin TL Belediye zarara uğratılmıştır.

Belediyeciliği bilmeyen, hukuk tanımayan Güngören Belediyesi, meclis kararı olmadan Belediye Başkanı ‘’SOSYAL DENGE’’ sözleşmesi imzalamıştır, bu yetkisiz işlemdir.
Bu yetkisiz işlem sonucunda belediye 2017 yılı için 3 Milyon 889 Bin TL bütçeyi zarara uğratmıştır.

Güngören Belediyesi kadro yönetmeliğinde yer almamasına rağmen; ‘’Başkan Danışmanlığı’’ adı altında, olmayan bir kadro yaratmış ve yüksek tutarda ücretler ödenmiştir.
Bu durum 2007 tarihli ve 26442 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan yönetmeliğe aykırıdır.

Bu hukuki temelden yoksun kadro, toplu iş sözleşmesinde de konu edilmiştir.

Bu açıkçası kanun, hukuk tanımamazlıktır.

Avukat vekâlet ücretleri ve tazminatları hukuka uygun bir biçimde dağıtılmamıştır.
Hak etmeyenlere (personele) arazi tazminatı belediye tarafından verilmiştir.
Güngören Belediyesi; özel kalem müdürlüğünü devlet memuriyetine sınavsız giriş merkezi olarak kullanmaktadır. Yüz binlerce eğitimli gencimiz, sınavlar ve mülakatlar ile memuriyet ataması beklerken, Belediyemiz 30 günde devlet memurları yaratmıştır. Bu durum partizanlıktır vicdansızlıktır bu kanunun arkasından dolaşarak yapılan uygulama vicdanımızı yaralamıştır.

Kanunda açıkça belirtilmesine rağmen belediye bünyesinde bulunan iç denetçilerin 2017 yılında rapor hazırlamadıkları, kanunda belirtilen görevi yapmadıkları Sayıştay Raporunda açıkça belirtilmiştir.

Belediye kayıtlarında görünmeyen ancak trafik sicili kayıtlarında belediye mülkiyetinde görülen araçlar vardır.
34 AYS 11 plakalı araç Belediye’ye göre Tanoba Belediyesi’ne satılmışken, araç akıbeti hakkında Tanoba Belediyesi’ne sorulduğunda, araç hakkında bilgileri olmadığı ifade edilmiştir. Hatta aracın karıştığı kaza dolayısıyla belediyemiz tazminata mahkûm edilmiştir. Belediyemiz tazminatı bütçeden ödemiştir.

Belediyemiz hak etmeyen personele ‘’Aile Yardımı’’ yapmış, çalışan ve emekli eşleri olan personelde bu yardımları almıştır.

Belediyemiz, kendi personelleri dışındaki kurumlardaki memurlara hediye çeki dağıtımı yaparak Güngören halkının parasını hukuksuz şekilde dağıtmaktadır.
Güngören Belediyesi kiraya verdiği 20 (yirmi) adet taşınmazın muhasebe kayıtlarını yapmamıştır.
Sorumsuz, lakayıt ve düzensiz uygulama Sayıştay Denetçilerinin uyarılarında sonra düzelttik diye ‘’İdare’’ tarafından cevap verilmiştir.

Birçok başlığını detayını burada zaman darlığından ifade edemediğimiz Sayıştay Raporundan da aktardığımız Güngören Belediyemiz, yönetsel olarak tel tel dökülmekte, hakkıyla yönetilememektedir. Burada hazır bulunan değerli siyasi partilerin ilçe başkanları, basın mensuplarıyla, sivil toplum kuruluşları ile milletvekilleri ile bugün bu gerçekleri değerli basın ve Güngören Halkı ile paylaşıyoruz.

Bu kadar aksaklığın bir yıllık denetimde ortaya çıkartılması, geçmişe dönük uzun bir incelemede neler ile karşılacağımız konusu değerli hazirunun değerlendirmesindedir.

Bu konunun takipçisi olacağız ve her yerde, her platformda bu gerçekleri anlatacağız.

Sorumluları hesap vermeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

Etiketler
Güngören Sayıştay Yolsuzluk