'Vatandaş dolandırılıyor göz yumacak mısınız?'

“İşletmeci firmaya 2017’de 1.3 milyar liranın üzerinde ödeme yapıldı. Köprü değil adeta darphane. Buna rağmen dolu HGS’ler okunmuyor, işletmeci firmanın yönlendirmeleriyle vatandaş dolandırılıyor. Buna göz yumacak mısınız?”

'Vatandaş dolandırılıyor göz yumacak mısınız?'

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli’ndeki Osmangazi Köprüsü’yle ilgili verdiği soru önergesinde “İşletmeci firmaya 2017’de 1.3 milyar liranın üzerinde ödeme yapıldı. Köprü değil adeta darphane. Buna rağmen dolu HGS’ler okunmuyor, işletmeci firmanın yönlendirmeleriyle vatandaş dolandırılıyor. Buna göz yumacak mısınız?” diye sordu. Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan sorularına cevap vermesini istedi.

Yap- İşlet- Devret projesi olan Osmangazi Köprüsü'nden günlük 40 bin araç geçiş garantisi mevcut. 1.3 milyar dolar inşaat maliyetli köprüyü, 19 yıl 6 ay boyunca inşaatı yapan firma işletilecek. Söz konusu köprünün yıllık maliyeti 1,3 milyar lira.

“SÜRÜCÜLER KAÇAK GEÇİŞE ZORLANIYOR İDDİASI”

İddialara göre, Yapım maliyetinin yaklaşık 3 katı bir kazanç sağlayacak olan işletici firma buna rağmen HGS ve OGS geçiş gişelerini çalıştırmıyor, vatandaştan nakit para talep ediyor. Pek çoğu “kaçak geçiş” yapmak zorunda kalan sürücüler ödeme yapmayı unuttukları takdirde normal köprü geçiş ücretinin 5 katı bir ücretle karşı karşıya kalıyor. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

“SERVETLE AYRILACAK”


“Geçiş ücretinde yapılan indirim farkının Hazine'den çıktığını ifade eden CHP'li Haydar Akar, “Geçen araçlar için de para ödeniyor. Hazine'nin geçen araçlar için 578 milyon lira, araç garantisi nedeniyle geçmeyen araçlar için ise 2017'de ödediği tutar 811 milyon 300 bin lira. Toplamda Hazine'nin 2017 yılı için işletmeci firmaya verdiği para 1 milyar 389 milyon 300 bin lira. Bu rakam köprü maliyeti düşünüldüğünde bir hayli yüksek. Köprüyü inşa eden firma 19 yıl 6 ay işletim süresinde buradan bir servetle ayrılacak. Ancak buna rağmen kimi ayak oyunları dönüyor. Geçiş garanti rakamlarına ulaşılamadığı gibi işletmeci firmanın HGS-OGS'nin çalışmadığı belirtilerek araç sahiplerinden nakit talep ettikleri iddiaları sık sık gündeme geliyor. Bu ciddi iddialar sonucunda zaten garanti araç sayısına ulaşılamayan geçişlerde geçiş yapan araç sayısı düşürülerek Hazine'ye yeni bir yük bindirilirken vatandaşların da mağdur edildiği görülüyor. Hem Hazine hem de vatandaş dolandırılıyor. Buna göz yumacak mısınız” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın soru önergesinde şu sorular yer aldı;


– “Yaklaşık 1 yıldır aralıklarla gündeme gelen ve vatandaşları isyan ettiren köprü geçişlerinde nakit talebine ilişkin Bakanlığınız bir inceleme yapmış mıdır?
– Yapılmış ise bu konuda hangi bilgilere ulaşılmış ve yaptırımlar uygulanmıştır?
– Eğer herhangi bir inceleme başlatılmamış ise bu konuda ivedikle Bakanlığınız bir inceleme yapacak mıdır?
– İşletmeci firma hangi sebeplerle böyle bir uygulamaya gitmektedir?
– Vatandaşın mağduriyetine neden olan bu uygulama sonucunda geçişler de uygulanan HGS cezalarının iptaline ilişkin bir uygulamanız olacak mıdır?
– 2017 yılında Osmangazi Köprüsünden verilen araç garanti nedeni ile işletmeci firmaya Hazine tarafından ödenen tutar ne kadar olmuştur?
– 2018 yılının ilk 11 ayında aylar itibari ile geçiş yapan araç sayısı kaçtır?
– Osmangazi Köprüsünden geçen araç sayıları ve sınıfları hangi sistemle tespit edilmektedir?
– Bu sistem işletmeci firma tarafından mı, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından mı takip edilmektedir?”