CHP'den kamu avukatları hakkında kanun teklifi

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kamu avukatlarının denetimlerinin hakim, savcı ya da avukat mesleğinden olan kişilerce yapılması için kanun teklifi verdi.

CHP'den kamu avukatları hakkında kanun teklifi

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kamu avukatlarının denetimlerinin hakim, savcı ya da avukat mesleğinden olan kişilerce yapılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

CHP’li Bülbül, sunduğu kanun teklifi ile Avukatlık Kanunu’nun Ek 1’inci maddesinde değişiklik talep etti.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Bir hakimi veya savcıyı, hakimlik mesleğinden gelen adalet müfettişlerinden başkası denetleyemezken bir kamu avukatını, hukukçu dahi olmayan kişiler denetleyebilmekte, bu durum avukatlar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Hukuki mevzuat konusunda kısıtlı bilgi sahibi kişiler tarafından avukatlarının denetlemesi, hukuka ve yargının bağımsızlığına müdahale olacaktır” denildi.

“YARGI BAĞIMSIZLIĞAN MÜDAHALEDİR”

Bu durumun avukatlık mesleğinin onuruna da yakışmayacağı belirtilen gerekçede, “Hazırlanan kanun teklifi ile kamuda istihdam edilen avukatların teftiş ve denetimlerinin hakim, savcı ya da avukatlık mesleğinden olanlar eliyle yapılması sağlanarak, avukatların yaşadığı bu ayrımcı sorunun önüne geçilmesi amaçlanmıştır” denildi.

CHP'den kamu avukatları hakkında kanun teklifi - Resim : 1CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül

CHP'li Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül'ün Meclis Başkanlığı'na verdiği kanun teklifi şöyle:

AVUKATLIK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun ek 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen avukatların denetimi; hâkim, savcı ya da avukat mesleğinden olanlar eliyle yapılır.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

GENEL GEREKÇE

Kamu avukatları, statü olarak klasik devlet memuru statüsünde değerlendirildiği için, teftiş ve denetleme yönünden de devlet memurları gibi değerlendirilmektedirler. Bir hakimi veya savcıyı, hakimlik mesleğinden gelen adalet müfettişlerinden başkası denetleyemezken bir avukatı, hukukçu dahi olmayan kişiler denetleyebilmekte, bu durum avukatlar üzerinde baskı oluşturmaktadır.

Kamu Avukatlarının, klasik devlet memuru olmadıkları, özel kanunlara tabi meslek memuru olduklarının dikkate alınarak iş ve işlemlerin denetiminin de bağımsız hareket eden avukatlık sınıfına tabi kişilerce yapılması gerekir.

Hukuki mevzuat konusunda kısıtlı bilgi sahibi kişilerin, bir avukatı denetlemesi, hukuka ve yargının bağımsızlığına müdahale olacağı gibi avukatlık mesleğinin onuruna da yakışmamaktadır.

Hazırlanan kanun teklifi ile kamuda istihdam edilen avukatların teftiş ve denetimlerinin hakim, savcı ya da avukatlık mesleğinden olanlar eliyle yapılması sağlanarak, avukatların yaşadığı bu ayırımcı sorunun önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MAADE 1: Bu madde ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan avukatların denetimi hakim, savcı ya da avukat mesleğinden olan kişilerce yapılması sağlanacaktır.

MADDE 2: Yürürlük maddesidir.

MADDE 3: Yürütme maddesidir.

Etiketler
Aydın Milletvekili Savcı Şile