Süleyman Soylu, milyon doları kaçıranı Thodex’in kurucusunu 20 günde getiremedi, yolsuzluk-uyuşturucu ifşaları yapanı bir günde getirdi: 'Normal değil, korsan'

Arnavutluk’ta yakalanan, Süleyman Soylu ve ailesinin kaçırılan milyonlarca dolarına ortak olduğu iddia edilen Thodex’ciyi 20 günde getiremeyenler, ifşalar yapan Peker’in sağ kolu Olur’u bir günde getirdi. Hanefi Avcı, “Normal değil, korsan” dedi.

Süleyman Soylu, milyon doları kaçıranı Thodex’in kurucusunu 20 günde getiremedi, yolsuzluk-uyuşturucu ifşaları yapanı bir günde getirdi: 'Normal değil, korsan'

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY

Hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in basın danışmanı olarak bilinen Emre Olur, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kadar uzanan rüşvet ve yolsuzluk skandalları iddialarının ardından Arnavutluk’ta gözaltına alındı.

Peker’in, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, eski SPK başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve eşi Ünsal Ban’ın yer aldığı rüşvet ağını anlatmasının ardından ilk olarak Beykoz’daki evine silahlı saldırı düzenlendi.

PEKER’İN SAĞ KOLU ARNAVUTLUK’TAN BİR GÜNDE İSTANBUL’A GETİRİLDİ

Son olarak ise kendisine suikast düzenleneceği iddia edilen Peker’in basın danışmanı olarak bilinen Emre Olur Birleşik Arap Emirlikleri tarafından ülkeden çıkarıldı. Arnavutluk’a gönderilen Emre Olur, oturum işlemlerini tamamlamak için başkent Tiran’da devlet dairesine çağrıldı. Ardından gözaltına alınan Olur, 1 gün geçmeden Türk yetkililere teslim edildi.

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin teslim aldığı Emre Olur, Türkiye’ye getirildi ve gözaltına alındı.

Olur’un Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili Emniyet’ten yapılan açıklamada Emre Olur’un; “tehdit”, “suçu ve suçluyu övmek”, “hakaret”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “basit yaralama”, “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlarından arandığı söylendi. Açıklamada, Olur’un “İçişleri bakanlarının doğrudan görüşmeleri sonucu” gözaltına alındığı ardından teslim alındığı ifade edildi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Emniyet Teşkilatımızı, sıkı takiple bir soysuzu daha ülkemize getirdiği için tebrik ederim” açıklamasında bulundu.

HANEFİ AVCI: PROSEDÜRE UYGUN YAPILMADI

Olur’un, 24 saat geçmeden apar topar Türkiye’ye iade edilmesi dikkat çekiciydi. Eski Emniyet Müdürü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanı Hanefi Avcı, Olur’un Türkiye’ye iadesinin prosedüre uygun yapılmadığını ifade etti.

Gerçek Gündem’e konuşan Hanefi Avcı, suçlu iadesiyle ilgili birçok devletin taraf olduğu anlaşmanın bulunduğunu ve iade süreciyle ilgili kurallar olduğunu belirtti. Arnavutluk ile Türkiye’nin özel bir anlaşması olduğunu söyleyen Avcı, suçlu iadesi için önce talebin yapılmasının ardından adli kararın verilmesi gerektiğini ifade etti.

“ULUSLARARASI ANLAMDA KABUL EDİLEBİLECEK BİR SUÇLAMA YOK”

Hanefi Avcı, Olur’un iadesinin ise “normal” olmadığını “korsan şekilde” verildiğini belirtti. Avcı, “Bazı ülkelerin Türk devletiyle ilişkileri var, farklı yöntemler uygulanabiliyor. O ülkeyle ilişkilere dayanarak böyle hızlı kararlar verilebiliyor ancak bunlar normal değil. Bu iade korsan bir şekilde verilmiş gibi duruyor. Bu yöntem bizim bildiğimiz mevzuatlara, uluslararası anlaşmalara uygun bir sistem değil. Emniyet’in açıkladığı suçlar kapsamında bu kişinin iade edilebileceği bir suçlama yok. Bu suçlamalardan iade olmaz. İadeyi yapan ülke için de bunların suç olması lazım. Uluslararası anlamda kabul edilebilecek bir suçlama yok” dedi.

THODEX KURUCUSU GÜNLERDİR ARNAVUTLUK’TA BEKLİYOR

Öte yandan başta Süleyman Soylu olmak üzere, bakanlar ve AKP’li isimlerin adının karıştığı, çeşitli belgelerin de ortaya çıktığı, rüşvet-yolsuzluk-uyuşturucu ağında yer aldığına yönelik paylaşımlar yapan Sedat Peker’in en yakınındaki ismin adeta seferber olunarak ülkeye getirilmesi akıllara Arnavutluk’ta tutuklu olan bir başka kişiyi getirdi.

Thodex kripto borsası ile “Türkiye’nin en büyük dolandırıcılık vakası”na imza atan Faruk Fatih Özer, tıpkı Emre Olur gibi Arnavutluk’ta yakalanmıştı.
30 Ağustos’ta gözaltına alınan Özer, tutuklandı ardından Arnavutluk'taki Elbasan Asliye Mahkemesi’ne çıktı. Özer hakkında son olarak mahkemenin verdiği tutukluluğa devam kararı temyize götürüldü.

Yurt dışına 2 milyar dolar kaçırdığı iddia edilen, 2 bin 27 kişiyi milyonlarca lira dolandıran Özer’in yakalanmasından 20 gün geçmesine rağmen Türkiye’ye iadesinde herhangi bir gelişme yaşanmaması ise dikkat çekiciydi. Üstelik Özer’in kaçırdığı milyonlar hakkında ise ne İçişleri Bakanlığı’ndan ne de Emniyet’ten bir açıklama yapılmadı.

Bu sürecin uzaması ve herhangi bir gelişme yaşanmaması üstelik Emre Olur’un bir gün içerisinde Arnavutluk’tan teslim alınması akıllara Thodex’çi Özer ile Bakan Soylu ve MHP’li vekil Saffet Sancaklı’nın oğlunun ilişkilerini getirdi.

BAKANLIK MAKAMINDA ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR VE SOYLU'NUN YEĞENİ

Faruk Fatih Özer’in, Soylu’yu makamında ziyaret ettiği sırada çekilmiş bir fotoğrafının olduğunu ortaya çıkmıştı. Fotoğrafta, yer alan üçüncü kişi ise Soylu’nun kız kardeşi Fatma Soylu Işık'ın oğlu Hasan Berk Işık’tı.

Peker, Soylu’nun yeğeni şarkıcı Hasan Berk Işık’ı Soylu'nun eniştesini, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses ve Hande Yener gibi isimlerle çalışan yapımcı Polat Yağcı ile tanıştırdığını anlatmıştı.

Öte yandan Faruk Fatih Özer’in fotoğrafının olduğu bir başka AKP’li ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ydu. Çavuşoğlu ile Özer’in yer aldığı fotoğrafta da bir üçüncü kişi vardı.

Çavuşoğlu fotoğrafın ortaya çıkması sonrasında "Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı, 26 Aralık 2019’da Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

MHP'Lİ VEKİLİN OĞLU THODEX'İN SAHİBİYLE HALA ORTAK

Fotoğraftaki üçüncü kişi Mert Sancaklı’nın Faruk Fatih Özer ile ortaklığı da mevcuttu. 28 Eylül 2020 tarihinde kurulan ve hala faaliyete olan “Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri” adlı şirkette MHP’li vekilin oğlu Mert Sancaklı ile Fatih Özer ortaktı.

Arnavutluk’ta son bir ayda iki kişi yakalandı, biri Soylu ve ailesinin kaçırılan milyonlarca dolarına ortak olduğu iddia edilen ve MHP’li vekilin oğlu ile ortak olan ve 20 gündür iadesi yapılmayan Faruk Fatih Özer’di. Diğer isim ise Süleyman Soylu ve AKP’li isimlerin adının karıştığı, rüşvet-yolsuzluk-uyuşturucu ağına dair açıklamalar yapan ve çeşitli belgeler yayımlayan, bir gün içerisinde apar topar Türkiye’ye iade edilen Peker’in basın danışmanı Emre Olur’du.

Hanefi Avcı iki ismin iade süreçleri üzerine “Demek ki bu ülke böyle yöntemle suçlu teslim edebiliyorsa, istenildiğinde başkaları için de aynı yöntem kullanılabilir” diyordu. Olur’un bir günde iade edilmesi Özer sürecinin ise uzaması Soylu ve AKP’liler hakkındaki rüşvet-yolsuzluk-uyuşturucu iddialarını güçlendiriyordu.

Etiketler
Sedat Peker Süleyman Soylu Uyuşturucu Yolsuzluk