Beklentiler güçleniyor: 'Seçim yakınlaşıyor galiba'

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP tarafından yapılan son düzenlemeleri yorumlarken "Belli ki, seçim geliyor. Tüm bunlardan sonra kasım ayında bir erken seçim olursa kimse şaşırmaz herhalde" dedi.

Beklentiler güçleniyor: 'Seçim yakınlaşıyor galiba'

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yaklaştıkça iktidar partisi AKP tarafından atılan adımların hızlanmasına dikkati çekti.

Borçluların borçlarının ödendiğini, yeni kadroların açıldığını, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) sorununun çözüleceğine yönelik açıklamaların geldiğini belirten Altaylı, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" dediği sağlık çalışanları için düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Gazeteci, bugünkü yazısının 'Seçim yakınlaşıyor galiba' başlıklı bölümünde şu yorumu yaptı:

"Belli ki, seçim geliyor. Tüm bunlardan sonra kasım ayında bir erken seçim olursa kimse şaşırmaz herhalde. Çünkü bu 'seçim ekonomisinin' hazirana kadar etkisini koruması pek mümkün görünmüyor."

SONBAHARDA SEÇİM İHTİMALİ

Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinden, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararından yola çıkarak bazı değerlendirmelerde bulunmuş, seçimin sonbaharda yapılabileceği görüşünü dile getirmişti:

"(...) Bu oyun planına göre, Merkez Bankası'nın gelecek ay da faiz indirmesi sürpriz olmayacaktır. KGF'yle desteklenen kredi genişlemesine gidilecek. Kamu bankaları özellikle konut sektörüne yönelik düşük faizli kredi musluklarını açacak. Kredilerle birlikte gerçekleşecek talep artışı yavaşlayan ekonomik aktivitede toparlanmaya yol açacak.

Son haftalarda Rusya ve Körfez ülkelerinden 55 milyar dolar geleceğine dair dolaşan fısıltının Rusya ayağının kısmi olarak gerçekleşmesi üzerine Merkez Bankası rezervleri son üç haftada 15.4 milyar dolar arttı.

Politika faizi düştükçe kurda yukarı yönlü bir hareket olmaması için el kapısında mendil açarak bulunan döviz arka kapıdan satılacak. Ancak, bu dövizin Haziran 2023'e kadar yeterli olması mümkün değil. O yüzden bu planda sonbaharda bir erken seçim ihtimali oldukça yüksek. (...)"

'OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI' SONRASI 'ERKEN SEÇİM YOK' DENMİŞTİ

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde parti kurmaylarını son dakika toplantıya çağırmıştı. Bu gelişmenin perde arkasında, anketlerde yaşanan düşüş olduğu belirtilmişti.

Günlük programda yer almayan bu toplantıdan katılımcıların son anda haberdar olduğu biliniyor.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Seçim takviminde bir değişiklik yok. Seçimler zamanında yapılacak. Bununla ilgili olarak bu erken seçime ve benzeri spekülasyonların hiçbirinin ne bir temeli var ne bir manası var. Nihayetinde bir yıldan az bir zaman kalmışsa seçimlere bu hazırlıkların yapılması gayet normal."

Etiketler
Erken Seçim Fatih Altaylı Seçim