'Soylu'nun gölgesi' AYM yolunda: Muhterem İnce'nin Sayıştay'a gönderilmesi seçim sonrasına hazırlık mı, güç biriktirme mi?

Sayıştay üyesi seçilen Muhterem İnce'nin AYM üyesi yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Soylu'nun en yakınındaki ismin AYM'ye gönderilecek olması AKP'nin seçim sonrası hazırlığı olarak değerlendirildi. İnce, muhalefetle kavgalarıyla da gündeme gelmişti.

'Soylu'nun gölgesi' AYM yolunda: Muhterem İnce'nin Sayıştay'a gönderilmesi seçim sonrasına hazırlık mı, güç biriktirme mi?

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, dün Sayıştay'a 5 yeni üye seçimi yapıldı. Sayıştay üyeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun belirlediği 10 aday arasından gizli oylamayla seçildi.

CHP, HDP ve İYİ Parti, "Sayıştay Başkanlığına seçilecek adayların belirlenmesinde muhalefetin görüşünün alınmadığı, adayların belirlenmesinde hangi kriterlere göre hareket edildiğinin açıklanmadığı" gerekçesiyle oylamaya katılmadı. Muhalefet temsilcileri Sayıştay’ın mevcut yapısını da hatırlatarak “İktidar tarafından yapılan partizanca seçimler Sayıştay'ın görevini tam olarak yapmasını yıllardır engellemekte, yapılan yolsuzluklara, usulsüzlüklere âdeta yol verilmektedir” ifadelerini kullandı.

SOYLU’NUN EN YAKININDAKİ İSİM SAYIŞTAY ÜYESİ OLDU

Seçim sonucuna göre, meslek mensupları kontenjanından Erdoğan Durkut, Selim Erdem ve Ramazan Selek, Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensupları kontenjanından Mahmut Kazan ve diğer adaylar kontenjanından İçişleri Bakan Yardımcı Muhterem İnce, Sayıştay'ın yeni üyeleri oldu.

İnce, kaymakamlık kökenli bir bürokrat olarak 2016 yılından buna İçişleri Bakanlığı’nda üst rütbelerde görev yapıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun en yakınındaki isimlerden biri olarak tanınıyor.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYESİ OLMASI BEKLENİYOR

Anayasa Mahkemesi üyesi Hicabı Dursun, Ekim’de emekli olacak. Sayıştay kökenli olan Dursun’un emekli olmasıyla Anayasa Mahkemesi’ne, Sayıştay’dan yeni bir üye seçilecek.

Muhterem İnce’nin de Ekim’de Hicabi Dursun’dan boşalacak AYM üyeliğine aday olacağı belirtiliyor. Beklentiler İnce’nin AYM üyesi olacağı yönünde.

Daha önce de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden Yargıtay Üyeliği’ne atanan İrfan Fidan, Yargıtay’da tek dosyaya bakmadan Anayasa Mahkemesi üyesi yapılmıştı. Muhterem İnce için de aynı yolun izleneceği konuşuluyor.

YÜKSEK MAHKEME KRİTİK

Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla siyasilerin ve yüksek bürokrasideki kişilerin yargılamalarını üstleniyor. Ülkeyi yönetenler hakkında herhangi bir yargılama kararı alınması halinde bunu Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi yapacak.

Siyasi kulislerde, Muhterem İnce’nin AYM’ye atanmasıyla AKP’nin mahkemedeki mutlak gücü elinde tutmak istediği yorumları konuşuluyor.

HDP DAVASINDA KARAR VERECEK

Anayasa Mahkemesi, partiler hakkında açılan kapatma davalarına da bakıyor. Hali hazırda açılmış olan HDP kapatma davasının da önümüzdeki günlerde görülmeye başlanması bekleniyor.

AYM’ye seçilmesi takdirinde Muhterem İnce de bu davanın kararında oy kullanacak.
İnce’nin daha önce HDP aleyhine yaptığı açıklamalar bulunuyor.
Bu durumun yargılama sürecinde “ihsası rey” tartışması yaşanma ihtimalini gündeme getiriyor.

MUHALEFETLE TARTIŞMALARA GİRDİ

Muhterem İnce, daha önce de başta CHP’li olmak üzere birçok muhalefet partilerinin milletvekilleriyle tartışmaya girmişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İnce’ye “Milletvekilimiz seçilmiştir, atanmış Muhterem İnce’nin kendisiyle ilgili kullandığı dil, haddi değildir” diye seslenmişti.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da 2019’da Muhterem İnce’yle tartışma yaşamıştı. Yeneroğlu, İnce’ye “Hukuk devletini tahrip eden bu zihniyettir maalesef. Hakaret ederek, üstenci dil kullanarak insanları susturacaklarını zannederler. Ülkenin iç güvenliğinden ve özellikle huzurundan sorumlular bir milletvekili ile bu dille konuşursa, vatandaş ne yapsın! Sizi nezakete davet ediyorum!” ifadeleriyle seslenmişti.

Etiketler
Kavga Muhalefet Sayıştay Seçim