Türkiye önce 'hayır' sonra 'evet' dedi: Bekir Bozdağ'dan 'İsveç ve Finlandiya'dan dosya bekleniyor' açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin de onay vermesinin ardından iki ülkede olduğu belirtilen terör örgütü üyeleri hakkında dosyaların beklendiğini açıkladı.

Türkiye önce 'hayır' sonra 'evet' dedi: Bekir Bozdağ'dan 'İsveç ve Finlandiya'dan dosya bekleniyor' açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin "terör" iddiaları nedeniyle onay vermeyeceğini söylediği Finlandiya ve İsveç'le ilgili dünkü karar üzerine açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme İspanya'nın başkenti Madrid’de bir araya geldi.

4’lü zirvede mutabakat çıktı ve Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin de onayı alındı.

"DOSYALAR BEKLENİYOR"

Bekir Bozdağ ise bugün yaptığı açıklamada, terör örgütü üyesi olduğunu belirttiği Finlandiya ve İsveç'teki kişilerin dosyalarının beklendiğini ifade etti.

Bozdağ, "Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü, İsveç'te 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lının dosyaları bekliyor. Mutabakattan sonra bunların iadesi hususunu yeniden yazacağız ve hatırlatacağız" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, şunları söyledi:

"Bu mutabakat metni, Türkiye'nin dış politikada ortaya koyduğu iradenin nasıl netice aldığını, olumlu sonuçlandığını göstermesi bakımından son derece önemli olduğu gibi öte yandan PKK terör örgütü dışında uluslararası sözleşmelerde veya herhangi bir şeyde terör örgütü olarak nitelendirilmeyen FETÖ, PYD, YPG de terör örgütü olarak nitelendirilmiştir. Bu da fevkalade önemlidir. Türkiye, bundan sonraki süreçte bu mutakabatta yer alan hususların takibini yapmada da kararlıdır. Burada mutabakat metninde yer alan ifadeler kadar bu ifadelerin uygulanıp uygulanmayacağını izlemek ve gerekenleri yapmak üzere güvenlik, adalet ve istihbarat birimlerinden oluşan bir izleme kurulunun da oluşturulması son derece önemlidir. Bu şu demektir: Biz bunun yazıda yazılmasını kafi görmüyoruz, uygulamasını da denetleyeceğiz. Uygulamada da bunların bir bir hayata geçmesini takip edeceğiz.

Onlardan bu mutabakat metni çerçevesinde bu başvurularımızın gereklerini yapmalarını isteyeceğiz. Zaten başvurularımız var. Onlara ayrıca bir yazı yazarak bu mutabakat çerçevesinde verdikleri sözlerin gereği, hem Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü terörist, İsveç'te ise 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lı teröristin dosyaları, ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıklarında bekliyor. Şimdi bu mutabakattan sonra biz de Adalet Bakanlığı olarak bunların iadesi hususunu yeniden kendilerine yazacağız ve hatırlatacağız. Yeniden bir dosya göndermemize gerek yok. Dosyalar orada, sözlerinin gereğini yerine getirmelerini bir kez daha isteyeceğiz."

Etiketler
İsveç NATO Adalet Bakanı Bekir Bozdağ