İbrahim Uslu: Şapkada zannedildiği kadar çok sayıda ve büyük tavşan yok

Siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu, yükselen milliyetçiliğin Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'ye oy olarak döneceği görüşlerini yorumladı; "Şapkada zannedildiği kadar çok sayıda ve büyük tavşan yok" ifadesini kullandı.

İbrahim Uslu: Şapkada zannedildiği kadar çok sayıda ve büyük tavşan yok

Siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yaklaşırken Yunanistan'la yaşanan gerilimin daha da artacağı, Suriye'ye büyük bir askeri operasyon gerçekleştirileceği, Kuzey Irak'ta teröre karşı büyük zaferler kazanılacağı ve yükselen milliyetçiliğin Cumhur İttifakı'na oy olarak döneceği görüşlerini değerlendirdi.

"Acaba bu tür gelişmelerin yaşanması Erdoğan’a bir dönem daha iktidar getirecek kadar büyük bir etki yaratır mı?" sorusuna yanıt arayan Uslu, Gazete Duvar'da yayımlanan yazısında şunları kaydetti:

1- Bir yandan Ukrayna-Rusya savaşı, öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin tutumu nedeniyle yaşanan tartışmanın üstüne iki NATO ülkesi arasındaki gerginliğin belli bir limitin ötesine geçmesine uluslararası toplumun izin vermesi pek mümkün görünmüyor.

Bu gerilimden elde edilmesi mümkün siyasi fayda ile uluslararası toplumun uygulayacağı baskılar nedeniyle katlanılmak zorunda kalınacak maliyetlerin seçmende yaratacağı hoşnutsuzluğun boyutlarını her iki ülke iktidarı da muhakeme etmek zorunda. Basiretlerini kaybetmedikçe iki ülke hükümeti de gerilimi tırmandırmaktan bir fayda elde edemeyeceğini görecektir.

'BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ' SÖYLEMİ BİR SÜREDİR TERK EDİLDİ'

2- Suriye’ye yapılması düşünülen operasyona ABD ve Rusya’nın karşı olduğu artık bir sır değil. Bu nedenle 'bir gece ansızın gelebiliriz' söylemi bir süredir terk edildi. Hatta Suriye’ye operasyon konusu iktidar sözcüleri tarafından gündemden çıkarıldı.

3- Abdullah Öcalan yakalanıp Türkiye’ye getirildikten sonraki seçimde Ecevit’in DSP’sinin oyu ancak yüzde 22’ye yükselmişti. Dolayısıyla bugünden sonra PKK’ya karşı kazanılacak zaferlerin seçmen tercihlerine olumlu yansıması olasılığı tabii ki söz konusudur, ancak bunun yüzde 50+1 hedefini gerçekleştirebilecek seviyede olması pek mümkün görünmüyor.

'MUTSUZ ETTİĞİ SEÇMENLERİ YENİDEN KENDİSİNE OY VERMEYE İKNA EDECEK YÖNTEMLERİ POPÜLİZM HENÜZ İCAT EDEMEDİ'

Şapkada zannedildiği kadar çok sayıda ve büyük tavşan yok. Zaten seçim kazanmak da illüzyon ile gerçekleştirilecek bir iş değil. İktidardaki partiler açısından bütün mesele vatandaş memnuniyeti yaratıp yaratamadığında. Ve bütün cerbezesine rağmen, mutsuz ettiği seçmenleri yeniden kendisine oy vermeye ikna edecek yöntemleri popülizm henüz icat edemedi.

Etiketler
Cumhur İttifakı İttifak