Gezi davasının gerekçeli kararına CHP'den sert tepki: 'Erdoğan'ın gölgesi var'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Altay, Gezi davasındaki gerekçeli karara tepki gösterdi.

Gezi davasının gerekçeli kararına CHP'den sert tepki: 'Erdoğan'ın gölgesi var'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Gezi direnişine ilişkin davanın gerekçeli kararına değinerek, iş insanı Osman Kavala'yı daha önce beraat ettiği bir konuda hapis cezasına çarptırmanın hukuk garabeti olduğunu söyledi. Altay, bu davada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gölgesi olduğunu ifade etti.

Altay, temyiz incelemesini yapacak üst mahkemelerde hakimlerin, saray ve vicdanları arasında tercih yaparken vicdan ve hukuk normlarının sesine göre hareket edeceklerini umduğunu ve dilediğini ifade etti.

Bu davaların kimseyi yıldıramayacağını belirten Altay, "Muhalefet yanlışları söylemeye, ihaneti söylemeye, haksızlığı, hukuksuzluğu dillendirmeye eskisinden daha yüksek bir refleksle ve tepkiyle devam edecektir." diye konuştu.

KİRA DÜZENLEMESİ

İktidarın yeni bir fikir ortaya attığını ve kimsenin kiraları yüzde 25'ten daha fazla arttıramayacağına dair bir düzenlemenin getirileceğini aktaran Altay, şunları söyledi:

"Kiraları yüzde 25'te sabitleyeceğiz. Buna güler miyiz ağlar mıyız bilemem ama 20 senelik beton ekonomisinin belgesidir bu. Bu tablo hem ev sahibini hem kiracıyı mağdur eden bir tablodur. Erdoğan; bırak vatandaşın sahip olduğu binanın, konutun, iş yerinin kirasını sabitlemek için kanun çıkarmayı, sen kendi yaptığın zamları sabitle. Doğal gazı sabitle, mazotu, benzini sabitle, elektriği sabitle ve bu tartışmalar Türkiye'de hiç yapılmasın. Beyefendi doğal gazdan gübreye, elektrikten akaryakıta yüzde 400'leri bulan zamları yapıyor, burada sabitleme aklına gelmiyor. Bu, savaş halinde olabilecek iştir. İkinci Dünya Savaşı'nda bunun bir örneği yapıldı ama Türkiye'de benim bildiğim bir savaş hali yok. Hal böyleyken bu sabitleme mantığı kendi kusurunu, kendi suçunun bedelini ev sahiplerine çektirme, konut sahiplerine çektirme mantığıdır."

Altay, bu durumun kayıt dışılığa yol açacağını ya da tahliye davalarının "patlayacağını" ifade etti.

EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik kanun teklifinin sunulduğunu anımsatan Altay, "Teklif, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları için tam bir hayal kırıklığıdır, tam manasıyla bir alay etme teklifidir. Bunu da kabul etmek mümkün değil." dedi.

Engin Altay, 3600 ek göstergeye de değinerek, aynı birim içinde aynı okulu bitirmiş şef görevinde olan birisiyle uzman statüsündeki birisinin, hizmet yılı aynı olsa da farklı ek gösterge almamasını istedi.

Ek gösterge düzenlemesinin CHP'nin ısrarlı talebi ve takibi sonucu geldiğini belirten Altay, "Hakkaniyet ve adalet içinde gelmelidir, adaletsizlik barındırmamalıdır. Kanun Meclis'e geldiğinde hiç şüphesiz maksimum adalet için azami gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

Düzenlemenin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2023 değil önümüzdeki 1 Temmuz olması gerektiğini dile getiren Altay, ek bütçeye ihtiyaç varsa bununla ilgili teklifin de getirilmesini gerektiğini belirtti. Altay, 3600 ek gösterge konusunu uzatmanın insanların umutlarıyla oynamak olduğunu ifade etti.

Etiketler
Gezi davası Engin Altay