AKP'liler Türken Vakfı'nı 'öğrencilere destek veriyor' diye savundu ama gerçek başka: Çiftlikleri var, yurt daha inşa ediliyor, burs da vermediler

Kılıçdaroğlu’nun Türken Vakfı’yla ilgili açıklamalarına AKP'liler, vakfın öğrencilere destek verdiğini söyleyerek yanıt verdi. CHP’li Özcan, vakfın yurt inşaatının devam ettiğini, kendi beyanlarına göre de son yıllarda burs vermediğini kaydetti.

AKP'liler Türken Vakfı'nı 'öğrencilere destek veriyor' diye savundu ama gerçek başka: Çiftlikleri var, yurt daha inşa ediliyor, burs da vermediler

GERÇEK GÜNDEM - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin grup toplantısında, “suça bulaşmış bürokratlara” seslenerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve çevresinin kaçma planı yaptığı ileri sürdü. CHP lideri, akşam bir video yayımlayarak “kaçış planının anatomisini” açıklayacağını duyurdu.

Türkiye’nin gündemine oturan açıklamada Kılıçdaroğlu, TÜRGEV ve Ensar Vakıflarının ABD’de kurdukları Türken Vakfı’na aktarılan paraları gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, TÜRGEV ve Ensar Vakfı aracılığı ile 1 milyar liranın ABD'deki paravan bir vakfa transfer edildiğini söyledi.

ABD’de kurulan Türken Vakfı’nın başında bir ABD vatandaşının olduğunu belirten CHP lideri, “Ama vakfın asıl yönetimi, Erdoğan ailesi üyelerine ait. Türkiye’den iki vakıf seçiliyor. TÜRGEV ve ENSAR. Bu vakıflar başlıyor, paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar Amerika’ya. Erdoğan, çık söyle. Bu para gönderttiğin paravanın başında senin ailenden kim var? Ailede kim gönderiyor, bu paraları? Ailenden kim alıyor bu paraları, karşı tarafta. Çık anlat, çekinme” açıklamasını yaptı.

VAKIFTAKİ ERDOĞAN AİLESİ

Turken Foundation, 2014 senesinde ABD'de kuruldu. Turken'in misyonunda öğrencilere burs ve yurt seçeneği sağlamak yer alıyor. Vakfın kuruluş belgesinde Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası bulunuyor. Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ise vakfın yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

AÇIKLAMA YARIŞI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortak açıklama yaptı. Her yıl ABD’ye çok sayıda öğrencinin eğitim almaya gittiği belirtilen açıklamada öğrencilerin başta ABD olmak üzere barınma ve burs imkanlarına kavuşmasının, iki vakfın toplumsal fayda yaklaşımı içinde yer aldığı dile getirildi.

Öte yandan CHP liderinin açıklaması AKP cephesinde hareketliliğe neden oldu. AKP'li isimler iktidar yanlısı A Haber'de yanıt verme sırasına girdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun canlı yayına bağlanarak Kılıçdaroğlu'nu 'FETÖ kumpası' ile suçladılar.

KURTULMUŞ: TÜRK ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE KATKIDA BULUNMAK İÇİN…

AKP’nin önemli isimleri, Kılıçdaroğlu’nun iddiasıyla ilgili yaptıkları açıklamada, Türken Vakfı’nın öğrenciler için çalıştığını ileri sürdüler. ABD’deki Türk öğrencilere burs için çalışmalar yapıldığını, yurt ihtiyaçlarının karşılanacağını söylediler.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türk çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak için ABD'de yurt yapan bir vakfı zan altında koyacak ağır sözler söylediğini ileri süren Numan Kurtulmuş, bu vakfın Amerikan yasalarına göre faaliyet gösterdiğini ve harcadığı her kuruşunun Amerikan hükümet kurumlarının denetimine tabi olduğunu söyledi.

ÇİFTLİK SATIN ALDILAR ANCAK YURTLARI YOK

Türken Vakfı kuruluşundan hemen sonra 2015'te ABD'de Gençlik Flarmoni Orkestrası kurdu ve 1 milyon dolardan fazla para harcadı.

AKP’li isimlerin “gençlerin eğitimine destek için” faaliyet yürüttüğü söylenen Türken Vakfı, 2019 yılında Michigan’da St. Joseph nehri kıyısında bulunan yaklaşık 328 dönümlük arazi ve çiftliği 2 milyon 895 bin 37 dolara satın aldı. Vakfın, Türkiye’den giden paralarla satın aldığı arazi ve çiftlik dünyaca ünlü şampiyon boksör Muhammed Ali’ye aitti.

Çiftlikte öğrenciler için ne yapıldığı bilinmiyor. Kılıçdaroğlu’nun “Kendilerine yeni Pensilvanya yaratmaya çalışıyorlar” sözü, bu çiftliğe gönderme olarak değerlendirildi. FETÖ lideri Fethullah Gülen de Pensilvanya’da satın alınan bir çiftlikte yaşıyor.

Vakfın bir diğer projesi ise dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York- Manhattan’da sadece yerini 20 milyon dolara satın alıp yerine yaptırdığı 21 katlı bina.

Binanın bittiğinde öğrenci yurdu olacağı açıklandı. Ancak inşaatı hala devam ediyor. Sonuç olarak, Türken Vakfı, Türk öğrencilerine yurt olarak destek sağlamadı.

CHP’Lİ YURTER ÖZCAN GERÇEK GÜNDEM’E ANLATTI: KENDİ BEYANLARINA GÖRE BURS VERMEDİLER

Türken Vakfı’nın ABD’de izini süren, CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada, vakfın 30 Haziran 2020 itibariyle toplam varlığının 67 milyon dolar olduğunu belirti. Özcan, ABD makamlarından edindiği belgelerde, vakfa 1 Temmuz 2019 ve 30 Haziran 2020 arası tarihleri 9.3 milyon dolar bağış geldiğini, vakfın kendi ABD kurumlarına verdiği beyana göre de 2019 – 2020 yıllarında hiç burs ödemesi yapmadıklarını belirtti.

Etiketler
Öğrenci