Aksoy Araştırma'dan çarpıcı anket: 'AKP'ye oy geçişi neredeyse durdu!'

Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, "Şimdilik AKP’ye oy geçişi neredeyse durdu" dedi. Aksoy, kararsız seçmenle ilgili “Son ölçümde bu oran yüzde 12,8” ifadelerini kullandı.

Aksoy Araştırma'dan çarpıcı anket: 'AKP'ye oy geçişi neredeyse durdu!'

Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, seçim güvenliğine ilişkin kaygı taşıyan seçmenin partilere göre oranı hakkında açıklamalarda bulundu. Muhalif partilere oy veren seçmenin görece daha fazla bu endişeyi taşıdığını belirten Aksoy, kararsız seçmenle ilgili, “Son ölçümde bu oran yüzde 12,8” dedi. Aksoy, ekonomiye dair karamsarlık halinin ise genç seçmende yetişkinlere göre çok daha yüksek olduğunu söyledi.

"Henüz geçen hafta yaptığımız ölçüme göre seçim güvenliği konusunda kaygısı olmadığını belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 21,5" diyen Aksoy, "Şimdilik AKP’ye oy geçişi neredeyse durdu" ifadelerini kullandı. Cumhuriyet'ten Gizay Çelik'e konuşan Aksoy'un açıklamaları şöyle:

"Yurttaşlar seçim güvenliğine ilişkin endişe taşıyor mu? Seçim güvenliğiyle ilgili endişe duyanların/ duymaların ittifaka göre dağılımı nasıl şekilleniyor?

Bu kaygı seçmende halihazırda vardı. Geçtiğimiz aylarda seçim kanununda yapılan değişiklik, özellikle sandık güvenliği ile simgeleşmiş bir isim olan Canan Kaftancıoğlu’nun siyasi yasaklı hale getirilmesi mevcut kaygıyı daha da büyüttü. Henüz geçen hafta yaptığımız ölçüme göre seçim güvenliği konusunda kaygısı olmadığını belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 21,5. Üstelik bu yanıtı verenlerin neredeyse tamamını AKP’li ve MHP’li seçmen oluşturuyor. Kaygı duyduğunu belirtenlerin oranı CHP seçmeninde yüzde 81,3, HDP seçmeninde yüzde 87 ve İYİ Parti seçmeninde yüzde 88 düzeyinde. Yani muhalif partilere oy veren seçmen görece daha fazla bu kaygıyı taşıyor.

Son anket çalışmalarınızda kararsız seçmenin durumu nedir? Bu seçmen kitlesinin oy veririm/ oy vermem dediği partiler hangileridir?

Son ölçümde bu oran yüzde 12,8. Seçimsiz her dönemde benzer bir oran ile karşılaşıyoruz. Burada daha açıklayıcı olan oy geçişkenliği konusu. Bunu anlamak için sorduğumuz sorulardan biri de partiniz seçime girmese hangi partiye oy verirsiniz sorusu. Yanıtlara baktığımızda partisi seçime girmese AKP’ye oy verecek seçmenin yüzde 4,2’de kaldığını görüyoruz. Bu 4,2’nin de neredeyse tamamı MHP’den geliyor. Şimdilik AKP’ye oy geçişi neredeyse durdu. Seçmenin asla oy vermem dediği partilerde ilk sırada HDP son sırada ise CHP geliyor.

Yurttaşlar giderek derinleşen ekonomik krizle ilgili ne düşünüyor?

Ekonomik krizin ilk görüldüğü zamanlarda iktidarın krizin sebebi olarak dış mihrakları göstermesi seçmende anlamlı oranda karşılık buldu. Fakat 4 yıldır kriz bitmediği gibi derinleştikçe seçmen de bu konuda görüşünü değiştirdi. İktidar blokunda sıklıkla başarılı olarak anlatılan bakanların sosyal medya istifası/af talepleri ile meselenin mihraktan öte bir yönetememe hali olduğu seçmende de anlaşıldı. Bu nedenle artık muhalefetin potansiyel adaylarının yönetebileceğine olan inanç iktidarın yönetiminin üzerine çıktı. Seçmen tarafında ekonomiye dair genel bir karamsarlık hali var. Bu karamsarlık hali genç seçmenlerde yetişkinlere göre çok daha yüksek. Yetişkin seçmenlerin büyük bölümünde iktidar değişikliği vb. durumlar sonrasında biraz zaman alsa da düzelme başlayacağı yönünde görüş hâkim. Gençlerde ise (buna iktidara oy vereceğini belirten seçmen de dahil) artık düzelmeyecek duygusu baskın."