Portre / Cahit Özkan: AKP'de hızlı yükseldi, 'zamanın ruhunu' yakalayamadı

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, iktidarın BAE'ye ihtiyaç duyup ilişkileri onarmaya çalıştığı dönemde BAE'ye karşı yaptığı açıklama parti içerisinde kriz çıkardı.

Portre / Cahit Özkan: AKP'de hızlı yükseldi, 'zamanın ruhunu' yakalayamadı

GERÇEK GÜNDEM - AKP içerisinde, partideki görüş ayrılıkları tartışma yaratmaya devam ediyor. Son olarak AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın açıklamaları, krizin dışarı yansımasına neden oldu.

Armağan Çağlayan’ın YouTube’ta yayımlanan “Zor Ama Yine De Sor” adlı programına katılan Cahit Özkan, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile son dönemde değişen ilişkisi üzerine konuştu.

AKP’li birçok ismin ve iktidara yakın medyanın bir zamanlar “FETÖ’nün finansörü” dediği BAE ile hükümetin yakınlaşması üzerine konuşan Özkan, “Belki de şöyle bakmak lazım. BAE baktı ki Türkiye’ye dayanmadan bölgesel ve küresel olarak menfaati dışında olaylar ortaya çıkıyor… Ve teslim oldu. Ben böyle okuyorum” dedi.

ÖMER ÇELİK’TEN SALVO: GÖRÜŞLERİMİZİ YANSITMIYOR

Özkan’ın açıklamasının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Grup Başkanvekilimiz Sn Cahit Özkan'ın Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerine dair beyanları partimizin görüşlerini yansıtmamaktadır. Türkiye-BAE ilişkileri Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın ortak iradesiyle karşılıklı güven ve saygıya dayalı olarak ilerlemektedir” ifadelerini kullandı.

Özkan’ın sözleri AKP’deki çatlağı ortaya çıkarırken, görevden alınma iddiaları ortaya atıldı. Özkan’ın istifa edip etmediğine yönelik resmi bir açıklama yapılmadı.

NEREDEN NEREYE: BAĞIRA BAĞIRA SAVUNMUŞTU

Peki, kim bu Cahit Özkan?

10 yıl önce bıyıksız hali, ateşli konuşmalarıyla, FETÖ’nün kumpas davalarını coşkuyla savunan genç bir avukattı. Mahkeme salonlarında yaptığı hararetli konuşmalarını, televizyon ekranlarına taşıyordu.

TSK’nın kurmay kadrolarına bugüne kadar yapılmış en büyük operasyon olan Balyoz davasında, Fethullahçı savcıların hemen yanına konumlanmış, Genelkurmay’a karşı basın açıklaması yapanlardan biriydi!

FETÖ kumpaslarını bağıra bağıra savunan Özkan, FETÖ'nün Balyoz davasında, Özgür-Der (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği) adına davaya müdahil olmuştu. Özkan, televizyonların canlı yayınladığı anlarda Fenerbahçe Orduevinde “FETÖ’nün bildirisini” okumuştu. Üstelik Özkan, Ülke TV’de katıldığı bir programda “Cemaat bir terör örgütü değildir” demişti.

Bakmayın şimdi “FETÖ’cü” diyerek herkese saldırmasına, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ’nün derneği olduğu gerekçesiyle kapatılan İstanbul Genç Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesiydi!

AYAĞINA DOLANAN BÜYÜK LAFLAR

Ülkede çok şey değişti… Cahit Özkan da değişti… Bıyıksız genç avukat gitmiş, AKP’deki modaya uyan; bıyıklı bir milletvekili gelmişti.

Geçmişini kimse hatırlamasın diye, Meclis’te yüksek perdeden konuşup, bazen partisini de zora sokacak açıklamalarda bulunuyordu.

Muhalefet milletvekilleriyle girdiği kavgaları bir kenara bırakalım…

AKP Grup Başkanvekili olarak, HDP’ye kapatma davası açılmasının ardından Meclis’te yaptığı basın toplantısında “HDP hem siyasi hem de hukuken kapanacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Yakın zamana kadar “Türkiye’de parti kapatma ayıbını kaldıracakları” iddiasında bulunan bir partinin yöneticisinin yargı süreci devam ederken böyle bir açıklama yapması, haliyle AKP’yi zorda bırakmıştı. Parti yöneticileri, gazetecilere isim vermeden yaptıkları açıklamada, Cahit Özkan’ın açıklamalarının partinin görüşlerini yansıtmadığını söylemişlerdi.

Büyük lafları, Cahit Özkan’ın ayağına dolanmıştı. Ancak, ne yarattığı krizler ne de FETÖ’ye içli dışlı geçmişi AKP’de üst düzey makamlarda siyasi hayatına devam etmesine engel olamadı.

FETÖ’DEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Öte yandan Özkan hakkında, FETÖ savunuculuğu hatırlatılarak suç duyuruları da mevcut...

HKP avukatları, AKP Grup Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan’ın, FETÖ ile ilgili söz ve davranışları hakkında, “Suçu ve Suçluyu Övme” ve “Silahlı ‘FETÖ’ Terör Örgütü Üyeliği” suçlarını işlediği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Özkan’ın FETÖ’nün Ergenekon-Balyoz Kumpasını savunduğunu hatırlatılarak, “Geçen zamanın bunu unutturması hukuken kabul edilebilir olmadığı gibi, müsnet suçun tabi olduğu zamanaşımı süresi de dolmamıştır. FETÖ seviciliğini, FETÖ sempatizanlığını açıkça ortaya koymakta, devletin bütün kurumlarına sızarak Devleti ele geçirmeye çalışan bir örgütü açıkça masumlaştırmakta, FETÖ’ye terör örgütü demenin bu kanlı örgütün elemanlarına hakaret olduğunu açıkça dile getirmekte, FETÖ’ye oy potansiyeli olan bir oluşummuş gibi bir algı yaratmaya çalışmaktadır” denilmişti.

Özkan hakkındaki suç duyurusu üzerine FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları yeniden alevlenmişti. Suç duyurusunda, “Görüleceği üzere, Arandığı söylenen ve gerçekte üzerinin çokça kapandığını gördüğümüz FETÖ siyasi kanadını şüpheli ve benzerleri oluşturmaktadır. Müvekkil parti, tarihsel görev ve sorumluluğunu yerine getirmek için işbu suç duyurusunu yapmaktadır. Eğer adaletin herkese eşit uygulandığı söyleniyorsa, her türlü kanıtlarıyla ispatlanmış bu suçun soruşturulması ve şüpheli Cahit Özkan’a TCK 215, 220 ve 314’e göre ceza davası açılması gerekmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Görüleceği üzere Cahit Özkan’ın geçmişi, birçok AKP’li gibi FETÖ’yle örülüydü. Özkan hakkında, FETÖ geçmişi üzerine parti içerisinde herhangi bir yaptırım uygulanmayıp dış politikada, attıkları büyük hamleyi boşa düşürmeye çalışan yorumunun ardından harekete geçilmesi ise dikkat çekiciydi.