'Ordu’nun yüzde 74’ü maden sahası': Fatsa ruhsat uzatma ve alan genişletme talebine karşı ayakta

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu'nun Fatsa ilçesinde devam eden siyanürlü maden arama faaliyetinde kapasite artırımına gidilmek istenmesi nedeniyle Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu Fatsa ilçesinde devam eden siyanürlü maden arama faaliyetinde kapasite arttırımına gidilmek istenmesine nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi. ,

Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlene basın açıklamasında “Fatsa’nın altı üstünden değerlidir” pankartı açıldı.

Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti, sendika, ekoloji örgütlerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel katılırken yüzlerce yurttaş da destek verdi.

Fatsa İlçesi Bahçeler Mahallesi'nde 2014 yılından itibaren siyanürle altın ayrıştırma çalışması yapan şirkete verilen sürenin 27 Ocak 2011 tarihinde tamamlanmasının ardından 2021 yılının Aralık ayında Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin şirketin ruhsatının iptali için Samsun Bölge İdare Mahkemesine açtığı dava sonuçlanmıştı.

Mahkeme madenin telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği kanaati ve gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti

Ancak, şirketin alan genişletme çalışması yapmak için mahkeme kararına rağmen yeniden ÇED raporu almak için başvurusu yaptı.

"SU ÖRNEKLERİNDE AĞIR METALLERE RASTLANDI"

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş basın açıklamasında, Fatsa’da 2013 yılından itibaren devam eden maden arama sahasının 2 katından fazla oranda arttırmak istendiğini belirterek bunun için Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda 28 Nisan günü inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağını sözlerine ekledi.

Odabaş, “Bugün Fatsa’nın var olmak ile yok olmak arasında kaldığı gündür. Bizler sınırsal, bölgesel ve siyasi anlayış ayrımı yapmaksızın tek kriteri insanlarımızın sağlıklı yaşam, tarımsal üretimi arttırmaya yönelik hareket etmektir. Siyanürle yapılan altın madenciliğinin bölgemize verdiği zararı yıllardır anlatmaya çalıştık. Altın madenciliğinin geri dönülmez zararlarını bilimsel raporlarla ortaya koyduk” ifadelerini kullanarak maden çevresinde alınan su örneklerinde ağır metallere rastlandığını ve doğanın zehirlendiğini belirtti.

CHP'Lİ MUSTAFA ADIGÜZEL: KİMSE BİZİ SUSTURAMAYACAK

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, maden sahaları üzerinden Türkiye'nin 1. Dünya Savaşı'ndaki gibi işgal edildiğini söylediği açıklamasında direniş mesajı verdi.

Mustafa Adıgüzel'in açıklaması şöyle oldu:

Açık bir işgal var burada. İngilizler, Kanadalılar, yerli işbirlikçiler vardı. Biz bunlara karşı savaş verdik. "Şuheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar..." O dağlar taşlar sadece Conk Bayırı değildi. Yukarı Tepe'ydi, Kiraz Dere'ydi, Bahçeler'di. İşte o gün Çanakkala'ye giremeyenler geldiler Fatsa'ya girdiler. Şimdi ya herro ya merro demenin zamanı gelmiştir. Ortada kuyu var yandan geçişi yok. Artık sessiz kalan milletvekili bu işe ortaktır.

Sessiz kalan ve burada olmayan belediye başkanı bu işe ortaktır. Biz ortak olmayacağız. Biz itiraz etemye devam edeceğiz. Kimse bizi susturamayacak. Gelecekler Fatsa topraklarına sahip çıkacaklar. Bunlar bu sokaklara geldiğinde yakalarına yapışacaksınız, izin verdiklerini, bizzat dahil olduklarını gördüğünüzde de yüzlerine tüküreceksiniz. Biz Fatsa'nın çocuklarıyız.. Pensilvanya'nın taşeronları değiliz.. Haklıyız, güçlüyüz, kazanacağız!..

Etiketler
Ordu Maden Fatsa