Miçotakis İstanbul'da: Patrikhanede ayine katıldı

Miçotakis’in Başbakan olarak ilk Türkiye ziyareti, İstanbul Rum Patrikhanesi’nde, Patrik Bartholomeos’un yönettiği Ortodoksluk Bayramı Ayini’ne katıldı.

Miçotakis İstanbul'da: Patrikhanede ayine katıldı

GERÇEK GÜNDEM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 14.00'te Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Vahdettin Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya gelecek.

Erdoğan'la Miçotakis görüşmesinde ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin ele alınacağı duyuruldu.

PATRİKHANEDE AYİNE KATILDI

Miçotakis’in Başbakan olarak ilk Türkiye ziyareti, İstanbul Rum Patrikhanesi’nde, Patrik Bartholomeos’un yönettiği Ortodoksluk Bayramı Ayini’ne katıldı.

Miçotakis’in ayinden sonra Erdoğan’la görüşmek üzere yola çıkacağı belirtildi.

Miçotakis İstanbul'da: Patrikhanede ayine katıldı - Resim : 1

PATRİK: UKRAYNA HALKININ YÜREKLİ DİRENİŞİNİ HAYRANLIKLA İZLİYORUZ

Patrik Bartholomeos, yaptığı konuşmada savaşa değindi ve şunları kaydetti:

"Efendimiz ve Kurtarıcımız Hz. İsa Mesih barışın Tanrısıdır. Onun kilisesi, Rab’den gelen ve her dünyevi kavrayışı aşan (Fil. 4,7), adaletin ikiz kardeşi olan cihanda barış için dua ediyor.

Yüreğimizin derininden Ukrayna halkının dramını takip etmekte ve acımasız işgalcilere karşı gösterdikleri yürekli direnişi hayranlıkla izlemekteyiz. Rusya’da toplumun da kan dökülmesine karşı göstermiş olduğu haklı tepkiyi de büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız.

Her iki tarafa da vakit kaybetmeksiniz, hemen, savaşın her bakımdan sonra erdirilmesi ve ateşkesin benimsenmesi için çağrıda bulunuyoruz. Şiddet ve savaş, sadece problemleri çözmemekle kalmıyor, aynı zamanda hüzün ve ölüm yayarak daha karmaşık sonuçlar doğmasına neden olabiliyor. Bu suretle işgal ve savaş durumu hemen bitirilmeli, barış ve mutabakat sağlanması için en etkili araç olan diyaloğa başvurulmalıdır. Nitekim, ‘Milletlerin Müjde’si olarak anılan Birleşmiş Milletler’in yol haritası uluslararası ilişkilerde şiddet kullanımını alanen yasaklıyor ve bütün üye ülkelerin farklılıklarını barışçıl metodlarla çözüme kavuşturması noktasında teşvik ediyor. Savaş, uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamını taşır. Nitekim bu hukuk aynı zamanda Sulh’un Hukuku’dur."

PATRİKHANE ZİYARETİNİN ÖNEMİ

Miçotakis’in Patrikhane ziyaretinin uluslararası arenada da önemi var.

İstanbul Rum Patrikhanesi, 2019 yılında Rusya’dan ayrılarak bağımsızlık isteyen Ukrayna kilisesine bağımsızlık vermişti.

Bu kararın ardından Rus kilisesi ve Rusya devleti İstanbul Patrikliği’ni tanımadıklarını açıklayarak protesto etmişlerdi.

Miçotakis’in, Patrikhane ziyaretinin Rusya’ya karşı bir mesaj taşıdığı değerlendiriliyor.

Etiketler
İstanbul Türkiye