İmralı hattı kuruluyor mu? Kim bu yeni 'Balıkçılar'?

Erdoğan'ın "İmralı-Edirne" çıkışı yeni iddiaları gündeme getirdi. Yeni Özgür Politika yazarı Ferat'a göre Erdoğan yeni 'Balıkçılar'la hamle peşinde. Peki, kim bu balıkçılar?

İmralı hattı kuruluyor mu? Kim bu yeni 'Balıkçılar'?

GERÇEK GÜNDEM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ocak’ta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Erdoğan, konuşmasında HDP'nin tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ı da hedef alarak "Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Demirtaş’ın İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’a hesap vereceğini söylemesi şaşırtıcıydı.

Demirtaş, Erdoğan’a verdiği yanıtta, “Erdoğan’ın sözleriyle ilgili asıl soru şudur: Yıllardır tecritte tuttuğunuz Sayın Öcalan’ın ne dediğini nereden biliyorsunuz? O halde tecridi kaldırın, Öcalan avukatları ve ailesiyle düzenli olarak görüşsün, ne söyleyeceğini hep birlikte öğrenelim” ifadelerini kullandı.

DİKKAT ÇEKEN ‘BALIKÇI’ YAZISI

Tartışma devam ederken, PKK’ya yakın çizgisiyle bilinen Avrupa’da yayın yapan Yeni Özgür Politika gazetesinde, Selim Ferat imzalı “İmralı-Edirne hattında Erdoğan provokasyonu” başlıklı bir yazı yayımlandı.

Ferat yazısında, Erdoğan’ın ‘Balıkçı’larını’ görevlendirdiğini onlar üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerine benzer hamleler yapacağını ileri sürdü.

‘Balıkçı’ lakabı, PKK ile devlet arasında arabuluculuk yapan İlhami Işık’a verilmişti.

Ferat’ın, yeni ‘Balıkçı’ların’ var olduğunu söylemesi, yeni arabulucuların varlığına işaret ediyor.

‘BALIKÇI’LARIN’ LİSTESİNİ VERDİ

Selim Ferat, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Tahminim, Erdoğan’ın 'Balıkçı’larını yeniden harekete geçireceği.

Provokasyon, Balıkçılar tarafından sahneye taşınacak. Tutar mı? Tutmayacağını, İstanbul seçimleri öncesindeki gelişmelerden biliyorum.

Muhtemelen kimleri harekete geçirecek?

As "Balıkçı", Tunceli’deki "kod adı Profesör" adamı.

Erdoğan için kameralar karşısında, her tarafın kendisine göre tercüme edeceği provokatörce bir söylevde bulundu.

İkinci "Balıkçı", uzun yıllardan beri yeraltı çalışmaları yürüten başka "kod adlı Profesör" biri.

Erdoğan’la Berlin Büyükelçiliğinde görüşen, vakti zamanında Berlin’de mükim, Erdoğan’ın rezerve ettiği adam.

O dönemde (2009) Avrupa’nın birçok ülkesinden bir grup 'Kürt Aydını' Mehmet Metiner Başkanlığındaki Skyp görüşmelerine mahkum edilmişti. Bunlardan biri de Berlin’de yaşayan ikinci 'Balıkçı’ydı.

Görevlendirildi.

Ortada yok ve Erdoğan ve Mehmet Metiner grubu dışında nerede olduğunu bilen birilerinin olduğunu sanmıyorum.

Erdoğan, gelecekte kaybedeceği her şey için deyim yerindeyse bir "panik-atak nöbeti" geçirmiş oldu.”

KİM BU ‘BALIKÇILAR’

Selim Ferat’ın “As Balıkçı" dediği kişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri öncesi Abdullah Öcalan’la görüşen ve mektubunu okuyan Ali Kemal Özcan’dı.

Yazıda geçen “İkinci Balıkçı" hakkında fazla bilgi yoktu. Ancak o sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, “ben buradayım” dedi.

“KÜRT DÜŞÜNÜR ABDULLAH 'ÖCALAN, SİZLERİ YAKALASA SOPA İLE KOVALAR’”

Almanya’da yaşayan Prof. Dr. Ümit Yazıcıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yazıda bahsedilenlerden birisinin kendisinin olduğunu kaydetti ve şu ifadeleri kullandı:

“Şahsım gibi topluma faydası olan kişiler, haklı olarak ün edinmiş kurum ve kuruluşlar da başarılarından dolayı kıskanılır. Bunları karalamak için de yalan ve iftiralara başvuranlar olur.

17 Ocak 2022 tarihinde Yeni Özgür Politika Gazetesinde yazı yazan ve aynı zamanda BNDin köstebeği olan biri ben dahil üç insanımızı PKKnin ölüm listesine aldıklarının emarelerini veren bir makale müsveddelemiş. Allah'tan başka kimseden korkumuz yoktur. Hodri meydan.

Burdan tüm PKK'nin AVRUPA VE KANDİL SORUMLULARINA sesleniyorum. O ne idüğü belirsiz itin sözüylemi hareket ediyorsunuz? Avrupada veya dünyanın neresinde olursa olsun başıma bir iş gelirse o S.... F...t ve siz sorumlusunuz. Hodri meydan. Allahdan başka kimseden korkmuyorum.”

Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamayı şöyle sonlandırdı:

“Bu iftiralara ve tehditlere izin vermeyin. Kürt Düşünür Abdullah 'Öcalan, sizleri yakalasa sopa ile kovalar’.”

‘SÜREÇ’ BAŞLIYOR MU

Siyaset arenasında, Erdoğan’ın “İmralı-Edirne” çıkışından sonra, seçimlere yaklaşırken yeniden bir “çözüm süreci” başlatılacağı iddiası yankılanıyor.

Muhataplar bu iddiayı yalanlarken, Öcalan’ın yeniden sahneye çıkacağı hususundaki görüşlerin altı dolmaya başladı.

AKP seçmeninde büyük bir alanı kaplayan Kürt seçmenlerin, partiyi terk etmesi, AKP’ye yeni adımlar atmaya zorlayacağa benziyor.

Çeyrek asır yönettiği İstanbul’u kaybeden parti, vatandaşın önüne koyulacak sandıkta ülke yönetimini de kaybetme riskiyle karşı karşıya…

Bu konuda asıl merak edilen ise, Öcalan ile görüşmeleri kimin yapacağından ziyade, AKP’nin ittifak ortağı MHP’nin ne yapacağı?

Belki ittifakı bozup kendi yollarına gidecekler, belki de Nâzım Hikmet’in dizelerindeki gibi bir politika izleyecekler:

“Yedi kat yerin altından uğultular geliyor.
Çok alâmetler belirdi, vakit tamamdır.
Haram sevaboldu, sevap haramdır.
Ak kurt, kara tahtayı daha bir yol kemirir,
çekin ki körükleri
ateşe girdi demir.”

Etiketler
Edirne