Erdoğan: Artık gizli ambargolar da tarihe karışacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Topu Kara Atışları Programı'nda yaptığı açıklamalarda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasına dikkat çekti.

Erdoğan: Artık gizli ambargolar da tarihe karışacak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKE Deniz Topu Kara Atışları Programı'na gönderdiği video mesaj ile açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, deniz topunda da Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, “Özellikle son dönemde yurt dışından gelen ürünlerde gerek maliyetlerde gerekse temin sürelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlamıştı. Ayrıca görünür görünmez bir çok ambargoya ve engelleme girişimine maruz kalıyorduk. Türkiye geliştirdiği milli deniz topuyla artık bu silah sistemini üreten sayılı ülkeler arasına girmiştir. Artık yurtdışından tedarike karşılaşılan yüksek maliyet ve gizli ambargolar da artık tarihe karışacaktır” dedi.

Erdoğan, MKE Deniz Topu Kara Atışları Programı'na gönderdiği video mesajda özetle şunları söyledi:

"Türk Savunma sanayi açısından yine tarihi önemdeki bir günde Milli Deniz Topu kara atış testlerinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Deniz topu donanmaların vazgeçilmez unsuru olarak ön plana çıkan silah sistemleridir. Savaş gemilerinin vurucu gücü olan bu silah sistemleri muharebe anında çok kritik roller üstlenir. Türkiye olarak savunma sanayimizi yerlileştirme çabalarımıza bir yıl önce deniz topunu da ekledik. Diğer alanlarda olduğu gibi deniz topunda da ülkemizin dışa bağımlılığının ortadan kaldırmayı hedefledik.

GÖRÜNÜR GÖRÜNMEZ AMBARGOLAR

Özellikle son dönemde yurt dışından gelen ürünlerde gerek maliyetlerde gerekse temin sürelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştı. Ayrıca görünür görünmez bir çok ambargoya ve engelleme girişimine maruz kalıyorduk. Bu proje kamu özel sektör iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın aktif destek verdiği süreç sonunda 12 ay gibi rekor sürede milli deniz topumuzu ürettik. Deniz topu donanmamızın en önemli silah sistemlerinden birini oluşturuyor. Türkiye geliştirdiği milli deniz topuyla artık bu silah sistemini üreten sayılı ülkeler arasına girmiştir. Milli deniz topu 16 kilometre etkili menzile sahiptir. Donanmamız 5 farklı atış modu ile dakikada 80 atış yapabilen bu silah sayesinde daha da güçlenmiştir.

ARTIK TARİHE KARIŞACAK

Milli deniz topu halihazırda kullanılan sistemlerden farklı olarak yerli milli imkanlarla geliştirilen dijital atış kontrol atış sistemi ile donatılmıştır. Bu silah sisteminin envantere girmesiyle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri çok daha güçlü ve etkin bir hareket kabiliyetine kavuşacaktır. Ayrıca yurtdışından tedarikte karşılaşılan yüksek maliyet ve gizli ambargolar da artık tarihe karışacaktır. Bu önemli projenin hayata geçirilmesinde katkısı olan tüm firmaları, herkesi tebrik ediyorum."