Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin ardından Erdoğan'dan faiz ve kur açıklaması

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı açıklamada faizin indirilmesi kararını savundu. .

Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin ardından Erdoğan'dan faiz ve kur açıklaması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklama yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövize müdahale etmesinin ardından faiz açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece katıldığı TRT yayınında ekonomistler tarafından ‘temel öğretiye’ aykırı olarak nitelenen ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ söylemini yinelemesi sonrası 14.05'e yükselen dolar/TL, Merkez Bankası'nın doğrudan müdahalesi sonrası sert düştü.

Rekor kırdıktan sonra 13.50 - 13.55 seviyelerinde dalgalanan kur, Merkez'in açıklaması sonrası 12.90'ın altına geriledi. Bahse konu açıklamada şöyle deniyordu: "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir."

Erdoğan, bugünkü AKP grup toplantısında ise, "Ben ne dediysem bugün de aynısını söylüyorum. Hiçbir zaman faizci olmadım. Ama siz mandacı tayfasınız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Erdoğan, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş hakkında, "Kur ve fiyat artışından kaynaklanan olumsuzlukları da dikkatle izliyoruz. Kurla ilgili beklentinin rakamın seviyesi değil istikrarın sağlanması olduğunun farkındayız." dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

Yatırım, istihdam ve üretim odaklı büyüme stratejisiyle yolumuza devam edeceğiz.

Milletimiz her darbenin her ara dönemin ardından yeniden kendi değerleriyle gerçek gücüyle buluşturacak kadroların önünü açmıştır.

Bir dönem önümüze terör örgütlerini sürdüler, bir dönem FETÖ'cü hainlerle saldırıya geçtiler, AB ile ABD ilişkilerimize Kıbrıs'tan Akdeniz'e kadar uluslararası alanda kaldığımız haksızlıkları saymıyorum. Bu uzun iktidar mücadelemizde her badireyi atlattık, ülkemizi hedeflerinden asla koparmadık.

Tıpkı bugün olduğu gibi ülkemizin yeni tehditlerle yüzleştiği dönemlerde birilerinin ellerini ovuşturarak sevinçle beklediklerini gördük. Bunlar her meselede böyle davrandılar. Partimizi kapatma girişiminde demokrasinin değil cuntacıların yanında yer aldılar.

Türkiye ekonomisini mahvedeceğiz diyerek değirmenlerine su taşıdılar. Türkiye artık çok olmaya başladı diyerek sinsi oyunlar peşinde koşanların figüranlığına talip oldular. Dün başka bugün başka söyler, yarın daha başka söylerler.

Bunlar zaten faizci, bundan şüphe var mı? Hem yüzde 1'e indirin diyor, yemin de ediyor. Siz istediğiniz kadar yemin edin kabul değil. Ben ne dediysem bugün de aynısını söylüyorum. Hiçbir zaman faizci olmadım. Ama siz mandacı tayfasınız.

Kur ve fiyat artışından kaynaklanan olumsuzlukları da dikkatle izliyoruz. Kurla ilgili beklentinin rakamın seviyesi değil istikrarın sağlanması olduğunun farkındayız. Kimi ürünlerde yaşanan fahiş fiyat artışlarının mantıklı bir izahının bulunmadığını görüyoruz.

Türkiye, yüksek faiz üzerine kurulu para politikasını artık terk etti. Yatırımı, üretimi esas alan bir büyüme stratejisine geçmiş bulunuyoruz. Dün 2021'in üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7.4 olarak açıklandı. Bu oran ile G20 içinde ilk sırada yer alıyoruz. Milli gelirimize gelince bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 arttı.

Kur dediğin bugün artar yarın düşer, enflasyon dediğin bugün artar yarın düşer. Hak olan davada zafer muhakkaktır. Ekonomide de 'Dünya 5'ten büyüktür' diyoruz. Ülkemizi her alanda olduğu gibi ekonomide de milli duruşumuzla önde gelen küresel bir güç haline getirmekte kararlıyız.

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUK

Fahiş fiyat uygulayanların sonları hüsran olacak. Stokçulara biz bu ülkeyi mezar edeceğiz. Stokçuluk dinimizde haramdır, bunu yapamazsınız, yapanlar bedelini ödeyecekler.

Osmanlı bunun bedelini ağır ödetti, biz de ödeteceğiz. Birinci derecede Ticaret Bakanlığı olmak üzere bunların üzerine üzerine gideceğiz. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum, alışveriş yaparken de döviz alırken de sağduyudan ayrılmayın, uzun vadeli düşünmeyi tercih edin. Yüksek daiz ve düşük kur üzerine kurulu sömürü düzeni ülkemize tekrar dönemeyecektir.

Türkiye'yi nasıl güçlü bir kalkınma altyapısına kavuşturmuşsak güçlü bir ekonomiye de kavuşturacağız. Ülkemizin ve milletimizin asırlık rüyasını gerçeğe dönüştüreceğiz. Milletimize çalışır derken devlet olarak üzerimize düşenleri de adıma adım yapıyoruz, yapmayı da sürdüreceğiz.

BENZİN FİYATLARI

Billboardlara asmışlar, bunlarda utanma yok. Ne diyorlar, 'zam, zam, zam'... Utanın ya utanın. Avrupa'da doğal gaz fiyatlarına bakın, bizdeki fiyatlara bak. Petrolden üretilen akaryakıtı Avrupa dahil bölgemizde en ucuza kullanıcılara veren biziz. Hangi yüzle kalkıp da 'zam, zam, zam' diye billboardlara asabiliyorsun. Utanma yok, haya yok. Haya olmazsa, ar, edep olmazsa her türlü şeyi yazarsın, çizersin, söylersin.

Alım gücü düşen vatandaşlarımız için adım atmaya hazırlanıyoruz, kimseyi hayat pahalılığına ezdirmeyeceğiz.

Etiketler
Faiz Merkez Bankası TBMM Vize