MGK'nın son bildirisi ne anlama geliyor? 'Bu açıkça muhalefete bir mesaj niteliği taşıyor'

MGK bildirisinde yapılan "ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile tehditler"e vurgu yeni bir tartışmayı başlattı. Parti-devlet eleştirileri ile boyutu artan tartışmayı Fikret Bila yorumladı.

MGK'nın son bildirisi ne anlama geliyor? 'Bu açıkça muhalefete bir mesaj niteliği taşıyor'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında bildiri yayımlandı.

MGK’nın ardından yayımlanan bildiride, “Türkiye’nin inşa ettiği sağlam altyapı üzerinde, hedeflerine uygun şekilde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile tehditler değerlendirilmiştir” denildi.

MGK bildirisi, hükümet kararlarının devlet politikası kabul edildiği iddiaları nedeniyle tartışmalara neden oldu.

Bildirinin Türkiye siyasetini nasıl etkileyeceği hakkında tartışmalar sürerken Halk TV yazarı Fikret Bila, Millî Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamayı "MGK bu açıklamasıyla, iktidarın ekonomi politikasına karşı çıkılmasını 'milli güvenlik sorunu sayarım' diyor ki bu açıkça muhalefete tehditvari bir mesaj niteliği taşıyor." ifadeleriyle yorumladı.

Bila yazısında, "Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) görevleri arasında iktidarın ekonomi politikasını uygulatmak gibi bir görevi yoktu. Son toplantısından sonra yapılan açıklama böyle bir görevi de üstlendiği anlaşıldı. MGK’nın son bildirisinde şu ifadeye yer verildi: 'Türkiye’nin inşa ettiği sağlam altyapı üzerinde, hedeflerine uygun şekilde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile tehditler değerlendirilmiş, cumhuriyetimizin 100. yılına her alanda olduğu gibi iktisadi olarak da güçlü şekilde ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir.' Bu ifadeden anlaşılıyor ki MGK, iktidarın ekonomi politikasını çok beğenmiş, destekleme kararı almış ve bu politikaya muhalefet edeceklere karşı neler yapılabileceğini değerlendirmiş. MGK bu açıklamasıyla, iktidarın ekonomi politikasına karşı çıkılmasını “milli güvenlik sorunu sayarım” diyor ki bu açıkça muhalefete tehditvari bir mesaj niteliği taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Anayasa vurgusu yapan Bila parti-devlet tehlikesine dikkat çektiği yazısında, "Anayasaya göre görevi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli güvenlik siyasetini belirlemek, Türkiye’ye yönelik tehditleri saptamak ve alınması gereken önlemler konusunda hükümete tavsiyelerde bulunmak olan MGK’nın iktidarın ekonomik kararlarının garantörlüğüne soyunması yeni bir duruma işaret ediyor.Bu durum Türkiye’nin bir parti-devlete dönüşmüş olmasıdır. Bildiride, komutanların da imzası olduğuna göre iktidarın “değersiz lira, değerli döviz” politikası askeri güçle de desteklenmiş bir politika oluyor. Demokratik rejimlerde, askerin, polisin, yargının hükümetin ekonomi politikasını desteklemek, muhalefete gözdağı vermek, muhalefetin siyaset alanını daralmak gibi bir görevi olmaz, olamaz." dedi.

FİKRET BİLA'NIN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Fikret Bila Muhalefet Tehdit