Ekonomi yönetiminde papatya falı: Lütfi Elvan sonrası için kimlerin adı geçiyor, Berat Albayrak'ın tez danışmanı ne dedi?

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'ın görevden ayrılmasına kesin gözüyle bakılırken, kulislerde Berat Albayrak'ın tez danışmanı Erişah Arıcan'ın teklifi reddettiği iddia ediliyor. Bakan Yardımcısı Nebati'yse düşük faizi savunduğu açıklamalarıyla sahneye çıktı.

Ekonomi yönetiminde papatya falı: Lütfi Elvan sonrası için kimlerin adı geçiyor, Berat Albayrak'ın tez danışmanı ne dedi?

GERÇEK GÜNDEM ÖZEL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" şeklindeki mesajıyla, görüşleri mevcut ekonomi programıyla ters düşen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın 'görevden affını istemesi' gündeme geldi.

Muhalif isimlerce "Şu anki AKP kadrosunda ekonomiden biraz anlayan tek isimdi" diye anılan Elvan, Kasım 2020’de Instagram hesabında yayınladığı mesajla istifa eden Berat Albayrak’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirildi. Aynı dönem, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'da (TCMB) Murat Uysal, görevini Naci Ağbal'a devretti.

Bu değişim, piyasalarda o dönem olumlu bir hava estirdi ve atılan adımlarla Türk lirasındaki değer kaybı hız kesti. Dolar/TL 8.20'li seviyelerden döndü.

Ağbal, kasımda 475, aralık ayında 200 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi. 2021'de ocak ve şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası, 18 Mart’ta 200 baz puanlık bir faiz artırımı kararı daha aldı. Dolar/TL kuru, bu kararın ardından 7.21 seviyesine kadar düştü.

TANDEM BOZULDU

Ancak tandem, iki gün sonra Ağbal'ın görevden alınmasıyla bozuldu. Yerine, faiz artırımı kararını ‘operasyon’ olarak niteleyen ve Ağbal’ı manşetten hedef alan Yeni Şafak gazetesinin yazarı Şahap Kavcıoğlu atandı.

Ekonomi yönetiminde papatya falı: Lütfi Elvan sonrası için kimlerin adı geçiyor, Berat Albayrak'ın tez danışmanı ne dedi? - Resim : 1

Uzunca bir süre faizi sabit bırakan Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası, eylül, ekim ve kasım aylarında peş peşe indirim kararı aldı. Dolar/TL kuru, eylül ayında 8.30'lu seviyelerdeyken kasımda tarihi zirvesini 13.50'yle yeniledi.

ELVAN'IN ELEŞTİRİLERİ

Bu adımlar Elvan'ın, başta 'faiz sebep, enflasyon sonuç' teorisini savunmayı sürdüren Erdoğan olmak üzere birçok isimle ters düşmesine neden oldu.

Nitekim son olarak "Enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır" diyerek örtülü bir şekilde Cumhurbaşkanlığı'nın yön verdiği ekonomi programını eleştirdi.

Erdoğan'ın isim vermeden "Faizi savunanla beraber olamam, olmam" mesajıyla görevden ayrılması gündeme geldi.

ERİŞAH ARICAN'IN İSMİ KONUŞULDU

Elvan sonrası dönem için selefi Berat Albayrak'ın tez danışmanı Prof. Dr. Erişah Arıcan'ın ismi konuşuldu. Bu ismin, Cumhurbaşkanlığı'nın ekonomiyle ilgili kararlarında epey etkili olduğu biliniyor.

Kulislere yansıyanlara göre Arıcan, bu teklifi siyasete girmek istemediği gerekçesiyle reddetti.

Ekonomi yönetiminde papatya falı: Lütfi Elvan sonrası için kimlerin adı geçiyor, Berat Albayrak'ın tez danışmanı ne dedi? - Resim : 2

SAHNEYE NURETTİN NEBATİ ÇIKTI

Bu sırada sahneye, daha önce Albayrak'la fotoğrafını yayınlayan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati çıktı.

Elvan'ın yerine bakanlık koltuğuna oturacağı ileri sürülen Nebati, kişisel Twitter hesabında peş peşe yaptığı paylaşımlarla düşük faiz politikasını şiddetli bir şekilde savundu.

Ekonomi yönetiminde papatya falı: Lütfi Elvan sonrası için kimlerin adı geçiyor, Berat Albayrak'ın tez danışmanı ne dedi? - Resim : 3

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğinin mesajını verdi:

"2013'ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız. Milletimizin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, bugün de Milletimiz ile elbirliği içinde ekonomimizin bu bağımsızlık mücadelesinden de Allah'ın izni ile zaferle ayrılacağız."

HENÜZ İSTİFA ETMEDİ, AMA ORTADA YOK

Bakan Elvan henüz istifa etmedi, ancak piyasaların yangın yerine döndüğü şu süreçte sessizliğini koruması dikkat çekiyor. 6 Aralık'ta başlayacak bütçe görüşmeleri öncesi görevden ayrılması bekleniyor.

Etiketler
Lütfi Elvan Berat Albayrak Faiz Hazine ve Maliye Bakanı