Son araştırmadan Erdoğan'a kötü haber: Gençler, AKP'yi üzecek!

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, bugün kaleme aldığı yazısında İstanbul Üniversitesi'nin yapmış olduğu kapsamlı bir araştırmayı okurlarına aktardı.

Son araştırmadan Erdoğan'a kötü haber: Gençler, AKP'yi üzecek!

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır başkanlığında bir araya gelen, Dr. Onur Şahin, Doktorant Erdeniz Erdem ve Araştırma Görevlisi Merve Kır tarafından yürütülen araştırmada Z kuşağının ilk seçimde kime ve neden oy vermeyi düşündüğü ortaya konmaya çalışıldı.

GENÇLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Yarkadaş'ın bugünkü köşesinden aktardığı araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun yüzde 39’unu oluşturan ve Z KUŞAĞI olarak adlandırılan gençlerin gençlerin % 76,82’si kendilerinin ve ailelerinin ‘’ortanın altında ekonomik duruma’’ sahip olduklarını ifade ediyor.

Araştırma grubunun başkanlığını yapan Prof. Dr. Süphan Nasır, “Z kuşağının Türk siyasal yelpazesinin uç noktalarından uzak daha merkezi siyaset anlayışına yakın’’ olduklarını dile getiriyor. Araştırma sonuçlarına göre genç seçmenlerin %21’i kendilerini merkez, %17’si merkez sağ ve %36’sı kendilerini merkez solda konumlandırıyor. Gençler arasındaki en güçlü eğilim olarak ise “merkez sol” öne çıkıyor.

HANGİ PARTİLERE YAKINLAR?

Yarkadaş'ın aktardığı sonuçlara göre araştırmaya katılan Z kuşağı gençlerin kendilerini “fikren ve duygusal olarak en yakın hissettikleri parti”ler ise şöyle sıralanıyor:

2870 genç, 38,6 oranıyla CHP’yi, 1280 genç, 17,21 oranıyla AKP’yi, 1212 genç, 16,3 oranıyla İYİ Parti’yi, 1098 genç, 14,6 oranıyla MHP’yi, 624 genç, 8,39 oranıyla HDP’yi, 351 genç ise 4,72 oranıyla diğer partileri kendisine yakın görüyor.

Barış Yarkadaş'ın yazısına ulaşmak için tıklayın

Etiketler
Barış Yarkadaş İstanbul İstanbul Üniversitesi Üniversite