CHP'li Zeynel Emre anlattı: Tezkereye neden 'Hayır' dediler?

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan tezkereye neden 'Hayır' dediklerini açıkladı. Emre, "Suriye meselesinde 2014'ten bu yana iktidarın söylediği şeylerin tam tersi gerçekleşti" dedi.

CHP'li Zeynel Emre anlattı: Tezkereye neden 'Hayır' dediler?

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, partisinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan tezkereye 'hayır' deme gerekçesini anlattı.

Habertürk TV'de Kübra Par'ın moderatörlüğünde ekrana gelen 'Açık ve Net' programına konuk olan Emre, daha önceki tezkerelerde de çeşitli çekingelerinin olduğunu ve bunları o dönem kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.

"O zaman iddia edilen, söylenen, yapılacağı ifade edilen bazı söylemler vardı. '145 kilometre uzunluğunda, 35 kilometre değinliğinde güvenli bir hat oluşturulacağı, oraya Suriyeli sığınmacıların yerleştirileceği' gibi izah edilen birçok düşünce vardı" diyen Emre, şöyle devam etti:

"Yetkililer muhakkak CHP'li yetkililerle görüşüp, bazen arka kapı diplomasisi, bazen direkt basın önünde bilgi vererek bunun gerekliliğini anlatırdı. O zaman anlatılan hususlarda ikna olundu, karar alındı.

'TÜRKİYE SURİYELİLER İÇİN MİLYARLARCA DOLAR HARCAMAK ZORUNDA KALDI'

2014'ten bu yana gelinceye kadar Suriye meselesinde iktidarın söylediği şeylerin tam tersi gerçekleşti. Daha kötü boyut aldı Türkiye açısından. Mülteci sayımız 3.5-4 milyon gibi. Sadece Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmak, milyarlarca dolar harcama yapmak zorunda kaldı Türkiye."

'SİZİN MEHMETÇİĞE KARŞI DA SORUMLULUĞUNUZ VAR'

Şubat 2020'de İdlib'de 33 Türk askerinin Rusya'nın bombalaması sonucu şehit olduğunu hatırlatan Emre, aynı dönem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği görüşmeye değindi. Emre, şöyle devam etti:

"Bir gün sonra baktığımızda iktidar heyetinin Putin'in önünde 2 dakika bekletilerek oraya gitmesi, bir karşılık verilmemesi... Yine Putin'in Erdoğan'dan birkaç gün sonra Esad'ı kapıda sarılarak karşılaması... Sizin mehmetçiğe karşı da sorumluluğunuz var. Çeşitli gerekçelerle askerinizi Suriye'ye gönderiyorsunuz ve sonuçları çok ağır oluyor. Vaatlerin de hiçbiri gerçekleşmemiş oluyor."

'BU PARLAMENTONUN 2 YIL DAHA SÜRESİ YOK'

Emre, tezkerenin 2 yıllık olmasına da dikkati çekerek "Bizim yetki olarak verebileceğimiz maksimum yetki 1 yıl 8 aydır. 2023 Haziran seçimleri itibariyle halktan aldığımız yetki bitiyor. Bizim vereceğimiz karar kendi dönemimizle ilgili olur. O zaman 10 yıl, 30 yıl diye bu karar çıksın. Daha önceki tezkereler 6 aylıktı. Şimdi 2 yıllık. Bu parlamentonun 2 yıl daha süresi yok" diye konuştu.

'TORBA KANUNA ALIŞMIŞTIK, BU DA TORBA TEZKERE'

Emre, usul yanlışlığına da dikkat çekerek "Torba kanuna alışmıştık, bu da torba tezkere. Suriye ve Irak ayrı ayrı ele alınması gereken... Ayrı ayrı oylanması gerekiyor. Kuzey Irak konusunda yetki alınırken o tartışmaların ayrı başlıkta ele alanması lazım. Bunları aynı tezkerede oylamak da usule uygun değil" diye konuştu.

Etiketler
Zeynel Emre İstanbul Irak Milletvekili