'Tezkereye hayır' diyecek CHP adına Ünal Çeviköz konuştu: 'Seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor'

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına yetki veren tezkere TBMM'de görüşülüyor.

'Tezkereye hayır' diyecek CHP adına Ünal Çeviköz konuştu: 'Seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor'

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM'de görüşülüyor.

Tezkereye ilişkin konuşmaların yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda, daha önce 'evet' oyu vereceklerini açıklayan İYİ Parti adına İzmir Milletvekili Altun Çıray kürsüye geldi.

Çıray, şöyle konuştu: ''Tezkerede yer alan Milli güvenliğimiz açısında taşıdığı risk ve tehdit artmaktadır ifadesi doğrudur ama bu riskin baş kahramanı AKP’dir. Bu riski görmek için AKP Grup sıralarına bakın.

Şam’da Esad ile birlikte yapılan bir toplantıda sayın Erdoğan Türkiye bizim kapımız ikinci evimizdir demişti. Anacak bu süreç kanlı bir krizle sona erdi. Türkiye taraf olmak yerine saygın bir ara bulucu olsaydı hiç şehit vermeyecektir. Binlerce insan ölmeyecekti. Milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye gelmeyecekti.

Cumhuriyet tarihimizde hiçbir siyasetçi bölgesel iş birlikçiler ile bu kadar zararlı politikalar yürütmedi. Türk askerinin güvenliği tesis edilememiştir.

Rusya teröristleri İdlib’den 3 ayda uzaklaştırma sözü vermiştir ama yerine getirememiştir. Türkiye’nin beka sorunu Sayın Erdoğan'ın her defasında seçilmek için kendine tayin etmiş olmasıdır. Kavala için 10 büyükelçinin açıklaması hukuki bir konu siyasi bir konu olarak işlenmeye başladı. Milletler arası anlaşma hükümleri esas alınır kendilerinin getirdiği Anayasa’da yani AHİM’in kararına uymak zorunludur. Takmıyoruz dedikleri aslında kendi getirdikleri Anayasadır.

Büyükelçiler özür de dilemediler. Viyana sözleşmesine uyduk uymaya devam edeceğiz diyorlar. Yapmaları gereken tek şey içeride adaleti gücü göstermektir. Sayın Erdoğan’ın siyasi politikalarını yağlamaktan başka bir şey yapmadılar.

10 büyükelçi operasyonun asıl amacı insanlarımızı görülmemiş sefalete sürükleyen Sayın Erdoğan’a can simidi olmaktır. 10 büyükelçi bu çağrıyı neden yapsınlar. AB’nin organları ne güne duruyor. Ahmak mı bunlar. Sayın Erdoğan ve Biden arasındaki görüşmeler öncesi bu operasyonun yapılması manidardır.

Suriye’de şerefle mücadele eden Türk askerinin zarar görmemesi için bu tezkereye evet diyeceğiz. Bu tezkereyi Irak tezkeresi ile birlikte getirerek yaptığınız siyasi ahlaksızlığın farkındayız. Bir de her zene olduğu gibi 1 yıl değil 2 yıllık bir tezkere getirilmesinin ardından siyasi bir art niyet aramak istemiyoruz. Seçim dönemine denk getirilmesi bir başka detaydır. Şehit kanlarının seçim oyunlarına alet edilmesine müsaade etmeyeceğiz.''

''KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK''

CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, tezkerenin iki yıllık süresini eleştirirek, ''Anlaşılan, seçimler yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor; korkunun ecele faydası yoktur'' diye konuştu.

Çeviköz şunları söyledi: ''TSK’nın Irak ve Suriye’deki varlığını 2 yıl uzatması üzerine söz almış bulunuyorum. 2011 yılının Mart ayından beri Suriye’de bir iç savaş var. Bunu en çok hisseden Suriye ve bu konuda taran alan Türkiye’dir.

Neydi Suriye’de yapılan hata? Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmayan bir şey ile sınır komşumuzda rejim değişikliğine yönelik alının taraftır. Barışçı yollarla çözüm arayan diplomatik tutum ile çelişen bir tavır sergilendi.

-İktidar bölge ülkeleri arasında ülkelerin iç işlerine karışan bir konumda algılandı. İktidarın ısrarla izlediği yanlış politikayla Türkiye’yi Suriye’de yıkıcı sonuçların asli sebebi haline getirmiştir.

-Bölgede 270’den fazla şehit verdik. Tüm şehit ailelerinin acılarını paylaşıyoruz. Tezkereler silsilesi 2014 yılında itibaren devreye girmiştir. İktidarın torba yasa anlayışı torba tezkereye dönüşmüştür. Daha önce Libya ve Afganistan tezkereleri de 18 aylık geldi. Seçime yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor. Ömrünüzü uzatmaya mı çalışıyorsunuz. Geliyor gelmekte olan.

-Libya’da zaten geçici hükümet unsurları dahil herkes Türkiye’nin Libya’da asker bulundurmasına karşı çıkıyor ve askerin çekilmesini istiyor. Kendi ülkesinde değerlere önem vermeyen iktidarın Libya’da bunu önemsemesini beklemiyoruz. Afganistan farklı mı oldu. Taliban Afganistan için sorun haline geldi. 18 ay için verdiğiniz tezkereyi 6 ayda çektiniz. Kabil Havalimanından çekin Mehmetçiği dedik. ABD askeri çekilene kadar askerimizi riske attınız. Şükürler olsun askerimizin ayağına taş değmedi. Şimdi de Taliban’a kur yapıyorsunuz. Rusya ile Suriye görüştü. Suriye’de bulunan tüm askerlerin çekilmesi gerektiği belirtildi. Bu ABD ve Türkiye idi. Başka ülkelerde asker bulundurarak iç politikadan nemalanma dönemi sona erdi.

2015 yılından beri sınır dışındaki yegane topraklarımız Süleyman Şah’ı kaybettiniz. 6 yıldır da geri alamadınız. Onu da biz gerçekleştireceğiz.,

-33 askerimizin şehit verildiği İdlib konusunda 2 yıllık tezkerede tek bir cümle geçilmiş: "Risk devam etmektedir.''''

Etiketler
Ünal Çeviköz Irak Operasyon Seçim