Erkan Baş'tan muhalefete 'evet' tepkisi: Bu şahsa mı yetki vereceksiniz?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin tezkere tavrının 'hayır' olduğunu yineledi ve muhalefetteki partilere çağrı yaptı.

Erkan Baş'tan muhalefete 'evet' tepkisi: Bu şahsa mı yetki vereceksiniz?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Baş'ın gündeminde de Meclis'te görüşülen tezkere vardı. Tezkereye 'evet' oyu vereceğini açıklayan muhalefet partilerine seslenen Baş, "Bu şahsa mı yetki vereceksiniz?" diye sordu.

Bugün Meclis'te görüşülecek Irak ve Suriye'ye yönelik askeri harekat yetkisini 2 yıl daha uzatan tezkereyi değerlendiren TİP Genel Başkanı Baş, "Daha önce 6 kez geçen tezkere sonucunda şimdiye kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Savaş, savaş doğurdu. Çatışma çatışma doğurdu" dedi.

Baş, partisinin tezkere tavrını 'tereddütsüz olarak hayır' olduğunu yineleyerek, "Bu tezkerelerin en önemli nedeni, halkın yaşadığı yıkımın üzerini milliyetçilik örtüsüyle ile örtmektir" diye konuştu.

'ZENGİNLER HER SAVAŞTAN SONRA DAHA DA ZENGİN OLUYOR'

Baş'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle oldu:

"Bu tezkerenin de daha öncekiler gibi tek bir anlamı var. Savaş politikalarıyla bir yandan halkımızın açlığına, yoksulluğuna mazaret olarak gösterip, içeride vatan millet edebiyatı yapıyorlar. Diğer yandan ortaya çıkan göç sorununu Batı’ya karşı koz olarak kullanıyorlar. AKP açısından en önemlisi ise silah baronları, müteahhitler üzerinden parayı iç ediyor, zenginler her savaştan sonra daha zengin oluyor.

"Kendileri veya evlatları bedelli askerlik yapmış vekiller el kaldıracak, yoksulların evlatları ölecek! Onların evlatları bankada, yoksulun evlatları sınırda veya elin memleketinde nöbette tezkere bekleyecek! Bilal hastaneye, Memetler nöbete! Berat bankaya, Memetler nöbete! Cengiz’e milyarlık ihale, Memet’e üç kuruşluk şehit aylığı! Buna izin vermeyeceğiz ve hayır diyeceğiz.

MUHALEFETE ÇAĞRI: BU ŞAHSA YETKİ Mİ VERECEKSİNİZ?

"Genel seçimler artık kapıdayken 2 yılık tezkere verilmesi izah bile edilemeyecek bir saçmalıktır. Ömrü tükenmiş iktidara böyle bir yetki verilemez. Muhalefete sesleniyorum: Halka 'cesur olun' çağrıları yapanlar, bu tezkerelere hayır diyecek cesarete sahip olmalılar. Bu kirli hesapları, bu adaletsizliği görüp, bile isteye Saray’ın istediği tezkerede ona destek olan vekillere de bir çift sözüm var: AKP hâlâ iktidardaysa, bunun bir nedeni de muhalefetin kararlı biçimde doğruları savunamıyor olmasıdır. AKP’nin oyunların bozmanın yolu, bedeli ne olursa olsun iyiyi, güzeli, doğruyu savunmaktan geçer. Siz savaş baronlarının, bölge halklarını tehlikeye atanların, müteahhit çetelerinin oyuncağı olmuşsunuz! Muhalefet etmek, ajanslara para dağıtıp afili videolar hazırlamak değildir! Muhalefet etmek, muhalefet etmeye cesaret etmek işte bu günlerde belli olur.

'MECLİS'TEN GEÇMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Tezkere bu meclise cumhurbaşkanı imzası ile geliyor. Bakın ne diyor: '...Kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için...' Ülkenin menfaati ile bu şahsın ismi ne zaman yan yana gelebilmiş ki?'400 koltuk verin bu iş çözülsün' demek için ülkeyi kan gölüne çevirmiş bir zihniyete mi verilecek yetki? Çocuklarımızın yurtlarını, burslarını tarikatlara, vakıflara, işçinin emekçinin vergisini sermayeye, doğayı-toprağı rant için beşli çetesine, şiddete maruz bırakılan kadınları kaderine teslim eden birine yetki vereceksiniz. Ülkeyi yönetip yönetemeyeceği konusunda doktor raporu istediğiniz birisinin gönderdiği tezkere evet oyu vermeyin. Biz TİP olarak bu tezkerenin Meclis’ten geçmemesi için mücadele edeceğiz. Tüm yurttaşlarımızı barış mücadelesine davet ediyoruz."

Etiketler
Ağrı Erkan Baş Muhalefet