Hükümet, Kıbrıslı muhalif aydınları Türkiye’ye sokmuyor mu? CHP’li Çeviköz İçişleri Bakanı’na sordu

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Türkiye’ye giriş yasağı konulduğu iddia edilen Kuzey Kıbrıslı aydın, yazar ve siyasetçileri sordu.

Hükümet, Kıbrıslı muhalif aydınları Türkiye’ye sokmuyor mu? CHP’li Çeviköz İçişleri Bakanı’na sordu

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Kıbrıslı aydın, yazar ve siyasetçilere Türkiye’ye giriş yasağı konulduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Çeviköz, Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yakın mesai arkadaşı Ali Bizden’e, 7 Temmuz 2021’de Sabiha Gökçen’den Türkiye’ye giriş yapmaya çalıştığı zaman, 8 Eylül 2020’de G87’den 5 yıllık giriş yasağının konduğu ifade edilmiştir. 11 Temmuz’da ise araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An, Sabiha Gökçen’den giriş yaptığı Türkiye’ye alınmamış ve bu kararın 2020 Eylül ayında alındığı kendisine belirtilmiştir. KKTC Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir ise 11 Ekim 2021 tarihinde aktarma için bulunduğu İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmiştir.

Bu gelişmelerin ışığında; KKTC kamuoyunda, Türkiye’deki hükümetin politikalarını eleştiren Kuzey Kıbrıslı 42 aydın, yazar, siyasetçi isimlerinin bulunduğu bir listeye Türkiye’ye giriş yasağı getirildiği iddia edilmektedir. Listede adı geçen kişilerin Türkiye’ye giriş yapmayı denemediği sürece giriş yasağı olup olmadığının bilinemeyeceği ve Türkiye’nin kendilerine bu konuda bir bilgi vermediği ifade edilmiştir.”

Çeviköz, Soylu’ya şu soruları sordu:

- “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı aydın, yazar, gazeteci ve siyasetçilerden ülkemize giriş yasağı getirilen kişiler kimlerdir?

- Söz konusu kişilere giriş yasağı getirilmesinin nedeni nedir?

- Söz konusu kişilere uygulanan tedbirlerin nedenlerinin isimlere göre dağılımı nedir?

- Söz konusu kişilere uygulanan giriş yasağının süresinin isimlere göre dağılımı nedir?

- Giriş yasağı getirilen isimler arasında KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da olduğu iddiaları doğru mudur?”

(ANKA)

Etiketler
Ünal Çeviköz Aydın Ünal Aydın Ordu