HDP cephesinden flaş Kürt sorunu açıklaması: 'Muhatapları bellidir'

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin açıklamalarıyla başlayan “muhatap” tartışmalarına ilişkin konuştu.

HDP cephesinden flaş Kürt sorunu açıklaması: 'Muhatapları bellidir'

Günay, “Kürt halkının talepleri nettir, sorunun muhatapları bellidir, çözüm yolu açıktır. Demokratik ve barışçıl bir çözümün yeri elbette Meclis’tir” dedi.

HDP Parti Sözcüsü, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. “Türkiye bu gidişatı kaldıramaz, çözüm tercih değil zorunluluktur” diyen Günay, ana hatlarıyla şunları söyledi:

“KÜRT SORUNU TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ SORUNUDUR”

Kürt sorunu temelde Türkiye’nin demokrasi sorunudur. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşemez, Türkiye demokratikleşmeden de Kürt sorunu çözülmez. Bu konuda bizim bakış açımız da rotamız da nettir. Kürt halkının talepleri nettir, sorunun muhatapları bellidir, çözüm yolu açıktır.

“MUHALEFETİN İNİSİYATİF ALMA İSTEMİ KIYMETLİ”

Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu tartışmayı başlatmış olmasını muhalefetin çözüm konusunda inisiyatif alma istemini kıymetli buluyoruz. Türkiye bu tartışmayı geçmişte yaşananları inkâr etmeden, yaşadıklarından dersler çıkararak, siyasi bir ciddiyet ve olgunlukla yürütmelidir.

“MECLİS BARIŞ SÜRECİNİN KALICI HALE GETİRİLMESİNİN DE ADRESİ”

Demokratik ve barışçıl bir çözümün yeri de elbette Meclis’tir. Bu gerçeklik çözüm sürecinde Öcalan tarafından defalarca dile getirilmiştir. Yasalar çıkarılmalı ve süreç Meclis’in şahitliğinde güvence altına alınmalı, atılacak tüm adımlar yasalaşmalı demiştir. Öcalan için Meclis sadece sürecin güvence altına alınmasının değil, barış sürecinin kalıcı hale getirilmesinin de adresiydi. Ayrıca sadece AKP’nin de değil başta CHP olmak üzere Meclis’te bulunan tüm partilerin sürece dahil edilmesi gerektiğini aynı şekilde çokça ifade etmişti. Bunlar hafızalardaki yerlerini hala koruyor.

“HDP, ELBETTE MUHATAPTIR”

Şunun açık ve net olarak bilinmesi gerekir. HDP Türkiye’nin tüm sorunları gibi Kürt sorununu da çözmeyi önüne bir görev olarak koymuş bir Türkiye partisidir. HDP’nin Türkiye’nin en büyük sorunu olan Kürt sorununu demokratik temelde çözmek için kararlılığı ve iradesi vardır, tüm sorunlarda olduğu gibi bu kadim sorunda da elbette muhataptır. Demokratik müzakere partisi olarak Kürt sorunun çözümünü demokratik bir Türkiye için elzem görüyoruz, bu yüzden bugün de yarın da çözüm çabası içinde olmaya devam edeceğiz… Ancak bu sorunun çok boyutlu, çok katmanlı ve karmaşık bir sorun olduğunu Türkiye’nin son kırk yılına şahit olmuş herkes bilir. Türkiye sınırlarını çoktan aşmış, bölgesel olmaktan da çıkmış uluslararası bir sorunun tüm taraflarıyla müzakere edilerek çözülmesi gerekir.

SORUMLULUĞU ALMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ

Konuşulması gereken demokratik bir Türkiye’nin nasıl inşa edileceği, onurlu bir barışın nasıl sağlanacağıdır. Bu açıdan parti olarak üzerimize düşen yapıcı sorumluluğu almaya her zaman hazırız. Değer biçtiğimiz ve fazlasıyla önemsediğimiz son günlerdeki çözüm ve muhataplık tartışmalarının yeni bir döneme kapı aralamasını umuyoruz. Bu konuda umutluyuz ve Türkiye’nin geleceği için zaten çözümden başka bir şans da yoktur.

ÇÖZÜLEN KÜRT SORUNU DEĞİL, SİZİN İKTİDARINIZ

‘Kürt sorunu yoktur, bu sorunu çözdük’ diyenler Kürt siyasetine ve halkına tutuklama, tasfiye, operasyon, mahkeme salonları dışında ne vaat ediyor? Kürt sorununu mahkeme salonlarında kumpas davalarıyla mı çözdünüz? Kürt sorununu halk iradesini kayyımlarla gasp ederek, 6 milyon insanın oy verdiği partiyi kapatmaya çalışarak mı çözdünüz? Bu sorunu çözdük diyen Erdoğan’a hatırlatalım: Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen sizin iktidarınızdır, kumpas davalarınız, tasfiye planlarınızdır.”

Etiketler
Kürt sorunu HDP Kürt Sezai Temelli