Erdoğan'ın 'erken seçim' planı ortaya çıktı: 'Eylül ayında...'

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, CHP'li Erdoğan Toprak'ın haftalık değerlendirme raporundan çarpıcı bir bölüm paylaştı.

Erdoğan'ın 'erken seçim' planı ortaya çıktı: 'Eylül ayında...'

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, CHP'li Erdoğan Toprak'ın haftalık değerlendirme raporundan çarpıcı bir bölüm paylaştı.

Takan'ın bugünkü yazısından ilgili bölüm şöyle:

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, sarayın TÜİK’in ayarları ile sürekli oynanmasına çarpıcı bir yorum getirdi.

Toprak, “TÜİK’in kurumsal statüsünün değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı kontrolüne alınması, TÜİK ve Merkez Bankası’nın birbirleriyle ‘paslaşarak’ enflasyon ve faiz hesabı yapacaklarını, Erdoğan’ı memnun edecek bir enflasyon-faiz tablosunun kağıt üzerinde hazırlandığını işaret ediyor. İktidar medyasının yılsonu MB faizinin yüzde 17-17.50 olacağını gündeme getirmesi, faizde ‘siyasi talimatla erken seçime hazırlık’ dönemine geçileceğini işaret ediyor” dedi.

Erdoğan Toprak’ın bu haftaki değerlendirme raporundan;

-İktidar medyasında MB’nin ağustos ayında da faizi yüzde 19’da sabit tutma kararının ardından, eylülde faizlerin indirileceği yılsonunda politika faizinin yüzde 17-17.50’ye kadar gerileyeceği yönünde haberlere yer verilmesi dikkat çekiyor. Bu haber ve yorumlar aynı zamanda TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında da iktidarın talimatı ve beklentisi yönünde düşük oranlar açıklayacağını düşündürüyor.

-TÜİK yönetiminde yapılan son değişiklikler, Cumhurbaşkanı tarafından TÜİK’te üç Başkan Yardımcısı’nın birden görevden alınıp yerlerine üç yeni atama yapılması, TÜİK’in kurumsal statüsünün değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı kontrolüne alınması, TÜİK ve MB’nin birbirleriyle ‘paslaşarak’ enflasyon ve faiz hesabı yapacaklarını işaret ediyor.

– Bu da önümüzdeki sürecin (2022) artık bir erken seçim dönemi olacağını, iktidarın sürdürülmesi açısından her türlü ekonomik dengenin alt üst edilmesi pahasına tüm kozların oynanacağını gösteriyor. İktidar talimatıyla erken bir faiz indirimi, dev bir Kredi Garanti Fonu (KGF) fonlama ve kefalet uygulaması, kredilerde öteleme, teşvikli özel faizli krediler ve artan kamu harcamaları gibi her türlü riskin alınacağı bir süreç iktidar tarafından hazırlanıyor.

-Tam da bu aşamada 15 ay önce göreve gelen Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Kasım Akdeniz’in kendi isteğiyle görevden ayrılması ve iktidarın taleplerine uyum sağlayacak bir atama için zemin hazırlanması dikkat çekiyor!

–Dolayısıyla önümüzdeki aydan itibaren TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması, MB’nin buna dayanarak faiz indirmesi, kamu bankalarının kredi faizlerini düşürmesi ve KGF kefaletli yeni bir kredi kampanyası başlatılarak, ekonomiye 2-3 aylık soluk aldırılmasının ardından hızla erken seçime gidilmesi planlarının sinyalleri açığa çıkıyor.

Etiketler
Erken seçim tartışmaları Ahmet Takan Erdoğan Toprak Erken Seçim